Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Over 200 spillere protesterede i weekenden mod Donald Trump. Her er det spillere fra New England Patriots, der knæler under nationalsangen før en kamp i NFL mod Houston Texans.
Foto: Michael Dwyer/AP

Over 200 spillere protesterede i weekenden mod Donald Trump. Her er det spillere fra New England Patriots, der knæler under nationalsangen før en kamp i NFL mod Houston Texans.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

NFL: Trump har vores telefonnummer, hvis han vil i dialog med os

Den nationale fodboldliga i USA afviser at straffe spillere, som Trump kræver fyret for ikke at udvise respekt for det amerikanske flag.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens debatten i USA buldrer om søndagens og mandagens protester blandt amerikanske fodboldspillere rettet mod Donald Trump, så oplyser en talsmand for den nationale fodboldliga, NFL, at ingen spillere vil blive straffet for deres handlinger.

Talsperson Joe Lockhart slår dog fast, at han håber, at spillerne allerede i næste uge vil stå ved banerne, mens nationalsangen bliver sunget. Det er en tradition i forbindelse med kampene, som skal signalere respekt for og kærlighed til landet.

»Men vi respekterer også spillernes ret til at udtrykke deres personlige holdning eller udtrykke, hvad de tror på«, siger Joe Lockhart.

Knælede under nationalsangen

Som reaktion på udtalelser og tweets fra Donald Trump fredag, lørdag og søndag valgte over 200 spillere fra NFL-holdene at markere deres utilfredshed med præsidenten under søndag aftens kampe i en af de største politiske protester blandt atleter i USA’s historie.

Spillerne enten knælede under nationalsangen eller stod i en udbrudt kæde arm i arm – trænere og holdejere deltog også i protesten.

De tre hold Pittsburgh Steelers, Seattle Seahawks og Tennessee Titans undlod stik imod NFL's regler helt at være på banen under nationalsangen. De blev stående i spillertunnelen eller blev siddende i omklædningsrummene. Men spillerne fra disse hold risikerer altså ingen straf for deres handlinger, understreger Joe Lockhart.

Han rækker samtidig hånden ud til præsident Trump i håbet om, at der kan blive skabt en frugtbar dialog mellem landets leder og spillerne.

»Hvis præsidenten vil deltage i noget positivt, produktivt og konstruktivt, så har han vores nummer«, siger Joe Lockhart.

Konflikten mellem præsidenten og spillerne begyndte fredag, da Trump talte til vælgere i Huntsville, Alabama og spurgte, om de ikke ville elske, hvis ejere af holdene i NFL fyrede de spillere, der ikke udviste respekt for det amerikanske flag. Han brugte udtrykket son of a bitch om de pågældende spillere.

Det begyndte med en enkelt spillers tavse protest

Derpå fulgte en stribe tweets fra præsidenten hen over weekenden, hvor han gentog og uddybede sine pointer om at vise respekt for landet og flaget. Samtidig understregede præsidenten, at hans kritik intet havde med race at gøre.

Omkring 70 procent af spillerne i den nationale fodboldliga er farvede.

Konflikten har sit udgangspunkt et år tilbage i tiden, da den daværende toneangivende spiller hos San Francisco 49ers Colin Kaepernick begyndte at knæle, når nationalhymnen blev sunget som optakt til kampene. Han gjorde for at sætte fokus på den diskrimination og politivold, som sorte i USA oplever.

Siden har der været spredte protester. Men generelt har det været småt med opbakningen til Kaepernick, der således trods sit åbenlyse talent ikke fik en kontrakt, da han var ledig på spillermarkedet op til denne sæson. Spekulationen er, at han var blevet en for kontroversiel person til, at klubejer turde binde an med ham.

Amerikanerne er på ingen måde enige om, at spillernes protester er i orden. Under mandagskampen knælede spillerne fra Dallas Cowboys arm i arm sammen med klubbens ejer Jerry Jones under nationalsangen, mens Arizona Cardinals stod for enden af banen med armene lænket sammen for at udvise solidaritet.

Buh-råb mod spillerne

Men fra tilskuerrækkerne lød buh-råb mod spillerne under protesten. Meningsmålinger viser, at lidt over halvdelen af befolkningen er modstandere af, at spillerne bruger en protest mod nationalsangen som redskab til at ytre deres holdninger.

Fakta om politivold og diskrimination har ikke fyldt meget i debatten de seneste dage, hvor det har været selve protesten mod Trump samt præsidentens tweets og udtalelser, som har været i centrum.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden