Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kærligheden til fodboldspillet bevarede Flemming Nielsen til det sidste. Efter at være fyldt 80 spillede han stadig med, når der var onsdagsbold i Idrætshuset.
Foto: Jacob Ehrbahn

Kærligheden til fodboldspillet bevarede Flemming Nielsen til det sidste. Efter at være fyldt 80 spillede han stadig med, når der var onsdagsbold i Idrætshuset.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den lange OL-sølvvinder er død

Journalisten og fodboldspilleren Flemming Nielsen er død. Han blev 84 år.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den tidligere landsholdsspiller Flemming Nielsen er efter et kortvarigt sygdomsforløb død i sit hjem i Helsingør, 84 år gammel.

Flemming Gert Nielsen var journalist, på Politiken, hvor han også kortvarigt var sportsredaktør, og i to omgange en højt respekteret fodboldskribent på B.T. Han var forfatter til flere fodboldbøger. Han var en gnistrende personlighed og meget ofte selskabets rablende vanvittige midtpunkt. Han var morfar, farfar og siden 2017 også oldefar. Men Flemming Nielsen var først og fremmest fodboldspiller i stort set hele sit liv.

Flemming Nielsen startede med at spille fodbold i B.93, en god cykel- eller bustur ned ad Østerbrogade fra barndomshjemmet i Hindegade, og talentet gav ham som 17-årig 2 kampe på det, der dengang hed ynglingelandsholdet. Som 19-årig debuterede han på både B.93’s førstehold og ungdomslandsholdet, og året efter spillede han ved siden af klubkammeraterne Børge Christensen og Poul Andersen i halfbackkæden sin første kamp på A-landsholdet.

OL-sølvvinder i 1960

Der skulle gå yderligere to et halvt år inden de næste A-landskampe, men efter endnu et års pause på landsholdet blev Flemming Nielsen efter et meget omtalt klubskifte til AB i 1958 fast mand på det landshold, der mod alle odds tog til Rom og sensationelt vandt OL-sølvmedaljer i 1960.


  Olympisk medaljevinder Flemming Gert Nielsen var en del af de glade amatører, der ved OL i Rom i 1960 var med til at sikre Danmark en sølvmedalje i fodbold.
Foto: Jacob Ehrbahn

Olympisk medaljevinder Flemming Gert Nielsen var en del af de glade amatører, der ved OL i Rom i 1960 var med til at sikre Danmark en sølvmedalje i fodbold.

Flemming Nielsen scorede det danske mål i OL-finalen, som Jugoslavien vandt 3-1, og den langlemmede og temperamentsfulde spiller med de lange, præcise afleveringer og det hårde, knækkende langskud blev under OL opdaget af Bergamo-klubben Atalanta, der efter OL indgik en kontrakt med den 26-årige dansker med 26 landskampe til en værdi af 215.000 kr.

Et andet højdepunkt i fodboldkarrieren var 3-1-sejren over Torino i den italienske pokalfinale, Coppa Italia, i 1963. Atalanta Bergamasca Calcio har i sin 111 år lange historie aldrig vundet andet end den ene titel, så de 11 spillere fra den kamp fik en overstrømmende heltestatus i Bergamo, hvor Flemming Nielsen i en periode sent i livet fik stillet en bolig til rådighed. Både dengang og under sine talrige besøg i den historiske norditalienske by blev Flemming Nielsen gang på gang genkendt på gaderne af både gamle tilhængere og deres efterkommere, der havde fået genfortalt historien om klubbens største og eneste triumf.

To år i skotsk fodbold

Knapt så glamourøst var det efterfølgende ophold i Skotland, hvor Flemming Nielsen i to sæsoner spillede for danskerklubben FC Morton. »Man knoklede rundt i 90 minutter og til sidst kiggede man op på tavlen for at se, hvad kampen endte. Og så tog man hjem og læste i avisen, hvem man havde spillet mod«, som Flemming Nielsen ofte har fortalt om tiden i skotsk fodbold.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Da han sammen med hustruen Birthe og børnene Carsten og Susan vendte hjem til Danmark, valgte Flemming Nielsen at spille for barndomsklubben B.93, hvor han som 34-årig spillede sin sidste divisionskamp i 1968, men kærligheden til spillet bevarede ’Fyrværkeren’ livet ud. Den blev med aldrig svækket passion dyrket som spiller på talrige serie- og gammelmandshold i AB, på Stjerneholdet, hvor han sammen med blandt andre skuespilleren Dirch Passer udgjorde den oprindelige opstilling, som anfører på journalistlandsholdet samt alle andre steder, indendørs eller udendørs, hvor der var mulighed for at bolden kunne trille.

Michael Laudrup fik gode råd

Selv om løbearbejdet og skudstyrken meget naturligt skrumpede med alderen, forblev evnen til at rådgive og dirigere med både medspillere, dommere og alle andre involverede intakt. Alle lige fra Michael Laudrup og Knud Lundberg til mindre talentfulde medspillere som yngre familiemedlemmer har fået klar besked, hvis de ikke levede op til de altid enorme forventninger.

Jeg har selv hørt det, mange gange, for udover alt det nævnte var Flemming Nielsen også min farbror.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden