0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om EM 2021

Sportsblik Farvel og tak, Rikke, men husker vi kun sportens banditter?

Holdbarheden i den ypperste elitesport er 10-15 år, og så er det slut. Senest har smilets mester, svømmeren Rikke Møller Pedersen, sagt farvel. Men vil vi huske hende – som vi husker Bjarne Riis? Og Christian IV?

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Så er det slut for Rikke Møller Pedersen (til venstre). Hun kan ikke længere mønstre den nødvendige motivation, så derfor har hun - her i selskab med OL-guldvinderen Pernille Blume - stoppet karrieren.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DE BEGYNDER SOM SMÅ charmetrolde i en alder af 5, 7 eller 9 år. Generte børn i korte bukser, fanget ind af sportens fristelser, spændte, nysgerrige og nogle også begejstrede.

De fortsætter i de næste år, ungerne, en hel del skifter sportsgren, andre leger videre eller stopper måske og finder på noget helt andet – og andre igen viser sig at være særligt talentfulde.

Og talenterne inspireres til at træne lidt mere – og lidt mere og lidt mere. Pludselig bliver det, måske, til et gennembrud af den slags, der bærer en international duft. Som det bl.a. skete for svømmeren Rikke Møller Pedersen i 00’erne.

Har man så ydermere den mentale kraft og hårde disciplin, der kræves for at skabe yderligere fremgang, er man en del af den ’ekstreme’ elitære satsning, hvor succes ved internationale mesterskaber er målet – og hvor en givtig professionel karriere kan være en mulighed. Afhængig af sportsgrenen.

DET ER OGSÅ DEN enkelte sportsgrens krav, der afgør, hvor længe atleten kan fortsætte på højeste ydelsesniveau, men det ligger typisk på 10-15 år.

Nogle stopper helt, andre trapper ned på et lavere niveau og tager en blød afsked med sporten – og andre igen tager nogle ekstra år. Måske stadig ’sultne’, måske panisk angste for det nye liv. Og så er der de triste tilfælde, hvor atleten bremses af en skade.

Den seneste danske topatlet, der har sagt farvel, er svømmer, medaljesluger og verdensrekordholder, Rikke Møller Pedersen, den smilende fynbo, der har tilhørt verdenseliten i 10 år.

Nu er hun brændt ud. Sådan at forstå, at motivationen til den nødvendige træning mange timer om ugen ikke længere kunne mobiliseres. Hvis der er flere suk end glædesudbrud, når dagen begynder, må man drage en konklusion – og det er det, Rikke Møller har gjort.

Hvem bliver den næste af ’de store’? Måske Caroline Wozniacki, som har været med i over 10 år på øverste hylde. Hun er nu 28 år, god for et par hundred millioner kroner, har været nr. 1 i verden – så hvor ligger egentlig hendes motivation til mere, inden hun trækker sig tilbage?

JEG SYNES ALTID, AT DET er trist at tage afsked med store sportsfolk – dem, der gennem tiden har underholdt og givet os sportselskere så meget.

Det var trist – og her nævner jeg absolut i flæng forskellige – da fodboldspilleren Harald Nielsen blev stoppet af skader, da Paul Elvstrøm ikke ville bekæmpe flere bølger, og Jesper Bank sagde det samme. Da tennisspilleren Jan Leschly trak sig tilbage, da Lene Køppen, Camilla Martin og brødrene Laudrup gjorde det samme.

Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Og trist var det også, da bokseren Hans-Henrik Palm måtte