Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Laurent Rebours/Ritzau Scanpix
Foto: Laurent Rebours/Ritzau Scanpix

Cykelryttere og mange andre atleter behøver ikke frygte, at de bliver mødt af en kontrollant og en nål.

Corona og doping: Fire måneder før OL har idrættens brodne kar stort set frit spil til at tage epo-kure og sprøjte steroider

Kampen mod doping er grundet coronapandemien midlertidigt sat på pause. Dopingfuskere kan bruge corona som påskud for ikke at lade sig teste, men Anti Doping Danmark siger, at de er klar til at gå i aktion, såfremt de får efterretninger, der indikerer, at det er nødvendigt.

Sport

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Med Den Internationale Olympiske Komités (IOC) stædige fastholdelse af, at OL i Tokyo afvikles som planlagt fra 24. juli og frem bør nationale antidopingagenturer verden over have travlt i denne tid. ​

Men idrætsverdenen er lukket ned, og det, der med en fagterm hedder den præolympiske testfase, er en by i Rusland.

Kloden over melder antidopingchefer, at der grundet de mange aflyste konkurrencer naturligvis ikke kan testes for forbudte stoffer, men coronapandemien sætter i høj grad også test foretaget udenfor konkurrence på pause.

»Med øjeblikkelig virkning vil Usada udelukkende fokusere på test på atleter i idrætsgrene, der stadig er aktive, og på test, som er nødvendige hos de atleter, der forbereder sig til OL i Tokyo og para-OL«, siger direktøren for det amerikanske antidopingagnetur, Usada, Travis Tygart, i en meddelelse på organisationens hjemmeside.

»Vi ved, at vi opererer i usikre tider«, uddyber Travis Tygart.

Fra en af de største europæiske spillere på antidopingfronten, Tyskland, rapporteres der også om langt færre opgaver til de ansatte.

»Dopingkontrolsystemet fortsætter, men i en reduceret udgave«, kan man læse på tyske Nada’s hjemmeside.

Anti Doping Danmark (ADD) meddeler, at hele coronasituationen naturligvis har indflydelse på antidopingindsatsen. ADD vurderer løbende de sundhedsmæssige anbefalinger fra myndighederne målt op mod risikovurderingen, men opretholder muligheden for at gennemføre dopingkontroller.

Hvis vi har efterretninger om, at nogen er i gang med noget, de ikke skal være i gang med, så vil vi tage alle de forholdsregler, vi kan

Risikerer appelsager

Direktør i Anti Doping Danmark, Michael Ask, erkender, at snydepelse med bare fire måneder til OL i Tokyo har nærmest frie hænder til at optimere kroppens ydeevne på forbudt facon.

Michael Ask, hvad er status på kampen mod doping lige nu?

»I Europa er der lukket helt ned. Der er ikke forbud mod at kontrollere, men det er en teoretisk snak. De generelle opfordringer fra regering og myndigheder overruler alt andet i øjeblikket«.

Hvor mange kontroller har i foretaget den seneste uge?

»Ingen – det er ellers noget, vi normalt ikke oplyser. Men hvis vi har efterretninger om, at nogen er i gang med noget, de ikke skal være i gang med, så vil vi tage alle de forholdsregler, vi kan, og prøve at teste«.

Tariq Mikkel Khan
Foto: Tariq Mikkel Khan

Michael Ask fra Anti Doping Danmark siger, at det nærmest er umuligt at teste sportsfolk i øjeblikket.

Atleter kan hævde, at de er smittet med coronavirus, og derfor ikke kan stille op til kontroller udenfor konkurrence. Hvordan forholder i jer til det?

»Der er masser af problemstillinger i det her. Dels er der smittefaren. Retningslinjerne fra sundhedsmyndighederne gælder også i testsituationer. Vi kan jo ikke tage en blodprøve ved at stå flere meter fra den, der skal testes. Vi risikerer, at der kan komme efterfølgende appelsager og opgør ved civile domstole. Det har vi ingen interesse i. Så hellere bruge krudtet på at tilrettelægge, hvad vi gør på den anden side af corona, så vi kan få samlet op. Måske med hyppigere test«.

Samfundet har førsteprioritet

Kan man forestille sig, at i på et tidspunkt vil frigive jeres testkorps til opgaver i sundhedsvæsenet, såfremt dette bliver yderligere overophedet?

»Vi har 30 kontrollanter, de er primært deltidsansatte og har et hovederhverv ved siden af. Ti har deres hovederhverv i sundhedssektoren. De har fået at vide, at de selvfølgelig skal prioritere sundhedsvæsenet over ADD lige nu. I Frankrig har de udelukkende læger og sygeplejersker ansat og de er i stor stil allerede sluset videre til det franske sundhedsvæsen«, siger Michael Ask og tilføjer:

»Vi vil stadig kunne foretage kontroller med resten af vores korps. Også blodtests, da vi har fuldtidsansat personale, der er uddannet til det«.

Annonce

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden