0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Anton Vaganov/Ritzau Scanpix
Foto: Anton Vaganov/Ritzau Scanpix

Bate Borisov er en af de 16 hviderussiske klubber, der som de eneste i Europa fortsat spiller kampe midt i coronakrisen.

Så spilles der atter fodbold foran tilskuere i 'Europas sidste diktatur': »Jeg er overbevist om, at panik vil skade langt mere end selve virussen«

Den hviderussiske Premier League er den eneste fodboldliga i Europa, der fortsat er aktiv midt i coronakrisen. Fordi myndighederne og særligt præsident Lukashenko ikke ser grund til andet.

Sport

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Videoen ville få det til at gispe i verdenssunhedsorganisationen (WHO), alverdens hospitalpersonale og Sunhedsstyrelsens Søren Brostrøm.

Mens lande kloden rundt er lukket ned grundet coronavirus, for ikke at tale om deres professionelle sportsligaer, findes der en markant undtagelse.

Den hviderussiske Premier League. Her sendes fodboldspillere fortsat på græs til kampe, mens der sidder mennesker på tilskuerpladserne og følger dem.

I en Youtube-video med højdepunkter fra kampen søndag mellem FK Slutsk og Slavia Mozyr kan man blandt andet se sidstnævnte komme foran på et straffespark.

Målscorer Andrey Chukhley løber ud mod hjørneflaget og bliver mødt af en håndfuld holdkammerater, der samles i et stort fælleskram. Målscoreren modtager endda et hurtigt kindkys fra en holdkammerat, hvorefter der klippes til jublende fans, der står samlet i en tæt klynge. Det lever ikke just op til de anbefalinger om at holde afstand, som vi har midt i en corona-tid herhjemme.

Se den omtalte video her.

Corona er i Hviderusland

Kampen mellem FK Slutsk og Slavia Mozyr var den næstsidste af 8, der indledte første runde i den bedste hviderussiske liga. Samlet set var der 10.500 mennesker på tilskuerpladserne til de kampe. I denne weekend afvikles der yderligere 8 opgør. Ligesom der blandt andet spilles ishockey og basketball i de nationale ligaer.

’Europas sidste diktatur’ er også blevet hjemstedet for de sidste turneringer, der stadigvæk afvikler kampe midt i en pandemi. Eneste krav fra myndighederne er, at arenaer og stadioner skal desinficeres to gange dagligt. Ellers står det frit for folk at møde op, hvilket de gør.

Og hvorfor bliver der så stadig afviklet sportsbegivenheder i Hviderusland, mens der er decideret udgangsforbund andre steder i Europa?

Fordi præsident Aleksandr Lukashenko mener, at det er forsvarligt.

»Det er endnu en psykose, som nogle vil drage fordel af og vil skade andre«, sagde Lukashenko i sidste uge til regeringens hjemmeside om omverdenens håndtering af coronavirus.

»Jeg er overbevist om, at panik vil skade langt mere end selve virussen. Det er det, som bekymrer mig mest«, har han sagt samme sted.

Det første tilfælde af coronavirus i Hviderusland blev bekræftet den 28. februar. I skrivende stund er der blevet bekræftet 86 smittetilfælde. Det forventes, at der er markant mørketal, som ikke er blevet offentliggjort. Aleksandr Lukashenko, der bliver omtalt som Europas sidste diktator, har gjort et stort nummer ud af, at ingen hviderussere – i hvert fald officielt – er døde som følge af coronavirus.

»Det hele er del af en plan, som skal vende verden på hovedet«, har Lukashenko sagt og desuden beskrevet, at Hviderusland arbejder tæt sammen med »vores kinesiske venner, der har fået kontrol med virussen«.

Den nu 65-årige Lukashenko, der har siddet på magten i mere end 25 år og udryddet stort set al politisk modstand, har nævnt vodka og ture i saunaer som mulige kure mod coronavirus.

Jeg er overbevist om, at panik vil skade langt mere end selve virussen

Den hviderussiske liga er den 25. bedst blandt de 55 under Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa). Ligaen består overvejende af hviderussiske spillere, der ikke er i en situation, hvor de offentligt stiller sig op mod hverken egen klub, fodboldforbund eller præsident Lukashenko.

»Hvorfor skulle vi ikke spille? Har vi undtagelsestilstand i landet? Det her er ikke en alvorlig situation, og derfor har vi besluttet at starte ligaen som planlagt,« har Vladimir Bazanov, præsident for det hviderusssiske fodboldforbund sagt til forbundets hjemmeside.

Lavmælt kritik

Derfor har der selvsagt ikke været meget offentlig kritik i Hviderusland af beslutningen om fortsat at spille fodboldkampe med tilskuere midt i en pandemi.

Men en af hviderussisk fodbolds største stjerne gennem tiderne, Aleksandr Hleb, lagde dog en tekst op på sin Instagram for en lille uge siden, hvor han kaldte det »ufatteligt«, at der fortsat blev spillet kampe i hans hjemland.

Men i samme opslag skrev han samtidig, at tingene var under kontrol, når myndighederne ikke havde set noget behov for at sætte sine borgere i karantæner.

Annonce

Hleb har sidenhen uddybet sit syn på sagen til engelske medier. Han stoppede tidligere i marts sin aktive karriere og er bosat i Hviderusland.

»Alle ved, hvad der sker i Italien og Spanien, men det er som om, folk er ligeglade i Hviderusland. Måske ændrer det sig om et par uger. Måske venter vores præsident på at se, hvad der sker med virussen. Præsidenten og hans administration tror ikke, at det er så ekstremt, som pressen fortæller. Mange unge mennesker og studerende tænker sådan«, har Hleb udtalt.

Udadtil er der – ikke overraskende – også opbakning fra spillerne i den hviderussiske liga til beslutningen om fortsat at spille kampe, mens alle andre europæiske ligaer er indstillet.

»Vores arbejde er at spille fodbold. Myndighedernes job er at styre den her situation. Alt er åbent, alt fungerer fint. Man kan gå ud og spise, hvor man har lyst til«, har 35-årige Artem Milevskij udtalt til mediet Arena Radio.

Spørgsmålet er så, hvad spillerne i den hviderussiske tænker om det hele, når de ikke er i offentlighedens søgelys.

For mens EM og OL allerede er blevet udskudt med et år grundet coronavirus, diverse sportsligaer lukket ned for denne sæson, og man i fodboldverdenen på febrilsk vis forsøger at finde frem til, hvordan man kan få afviklet sine ligaer, spiller de i Hviderusland videre, som om intet var hændt.

Også i denne weekend.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?