0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

OL-legende kaster sig over danskernes kontorkroppe

Den største udfordring for at få almindelige mennesker til at leve sundere er manglende motivation og viljestyrke. Og hvem er bedst til at lære motionisterne om de egenskaber? Topatleter, mener OL-legenden Eskild Ebbesen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

OL-legenden Eskild Ebbesen er i dag idrætsfysiolog og arbejder med sundhedsfremme. Han skal være en del af den digitale kampagne Danmark Leve.

Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Sport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad skal der til for at blive olympisk mester?

Selvfølgelig et stort talent. Guldmedaljen kommer til den, der har de bedste fysiske forudsætninger til at presse kroppen gennem den næsten umenneskelige sprint på 100 meter distancen eller svinge sig elegant i gymnastikringene.

Men for at komme dertil, kræver det to helt fundamentale egenskaber, som ikke handler om fysik, men i stedet skabes inde i hovedet: motivation og viljestyrke.

Som eliteidrætsudøver har man en hel stab af eksperter, der måler og vejer enhver bevægelse i deres arbejder for at holde atleten til ilden. De sætter mål for udøveren og sikrer planen for, hvordan en nøje tilrettelagt livsstil skaber de bedste chancer for succes.

Havde alle danskere haft samme adgang til den ekspertise og opbakning, ville det måske være nemmere at finde gejsten til løbeturen efter en lang arbejdsdag, siger Eskild Ebbesen, som er tre gange olympisk mester med guldfireren og idrætsfysiolog. I dag arbejder han med sundshedsfremme for ganske almindelige kontorkroppe og skal være en del af Team Danmarks digitale kampagne ’Danmark Leve!’.

»Vi ved udmærket godt, hvordan vi skal leve sundt. Men jeg oplever, at mange mangler et mentalt drive. Altså en kombination af motivation og viljestyrke. Det bliver nemmere at finde frem, når der bliver skabt en bevidsthed om, at man i hvert fald skal prøve at nå lidt ad vejen – motionere mere i dagligdagen og holde sig fra de søde sager«, siger den tidligere roer.

Derfor vil almindelige motionister også kunne få en sundere livsstil, hvis de benytter sig af nogle af de samme principper, som Eskild Ebbesen selv arbejdede med gennem en lang karriere, mener han.

Et synligt regnestykket

Præcis det er tanken bag den kampagne, han er en del af. Gennem en digital sundhedsdagbog kan de, der ønsker at leve en sundere livsstil, få inspiration fra Team Danmarks eksperter.

Ganske simpelt skal man hver dag evaluere sig selv på forskellige parametre gennem en app, så opfattelsen af egen livsstil ikke blot er en fornemmelse, men et reelt billede. Det handler om at gøre folk bevidste om, hvordan det egentlig går med at leve sundt, på samme måde som den opbakning, eksperterne gav Eskild Ebbesen.

»De fleste tænker, at det egentlig nok går meget godt. De tænker ikke lige over, at de smider lidt for meget sukker indenbords og ikke sover helt nok. Med appen kan man på en let måde blive bevidst om, hvad der skal til for at holde sig til det, der er bedst for kroppen«, siger han.

Det er her, principperne fra hans egen karriere kommer ind i billedet, forklarer han. For når man har noget konkret at forholde sig til, bliver det nemmere at motivere sig selv.

Gennem kampagnen skal man hver dag notere, hvor meget man for eksempel motionerer, og hvor sundt man spiser. Tanken er, at de