Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Højt. Toppen på Kilmanjaro befinder sig i 5.895 meters højde. Bjarne Riis tager cirka 80 ryttere og ansatte med derop.
Foto: Ben Curtis/AP

Højt. Toppen på Kilmanjaro befinder sig i 5.895 meters højde. Bjarne Riis tager cirka 80 ryttere og ansatte med derop.

Cykling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bjarne Riis' jagt på verdenstronen begynder på Afrikas højeste bjerg

Det nye Tinkoff-Saxo mandskabs første opgave frem mod 2015 lyder på bestigning af Kilimanjaro.

Cykling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da Bjarne Riis for en halv snes år siden i samarbejde med den legendariske tidligere jægersoldat B.S. Christiansen sendte sine cykelryttere på overlevelseslejr i i Jylland, vakte det international opsigt og dannede efterhånden skole.

Dengang var det erklærede mål at skabe verdens stærkeste cykelhold, og det nåedes, eftersom Team CSC i de tre første år af ProTourens levetid, 2005, 2006 og 2007, sluttede som nr. 1 på firmamandskabernes rangliste, og i 2006 desuden hævdede sig som det mest sejrende på den globale scene.

Tinkov og Riis med fælles fodslag

Nu har Bjarne Riis’ ikke længere sit eget kollektiv, eftersom den russiske milliardær Oleg Tinkov er manden med den økonomiske magt på Tinkoff-Saxo, men det er stadig den tidligere danske Tour de France-vinder, der styrer den sportsligte udvikling.

Og eftersom han og Tinkov forekommer at være lige superambitiøse, har det indtil videre ikke været vanskeligt at finde fælles fodslag i jagten på succes.

LÆS MERE

Et af de midler, som nu tages i anvendelse, er en genoplivning af det oprindelig projekt med barske opgaver i naturen for at skabe stærkere sammenhold, når det går løs på landevejene.

Men siden de første forsøg af den karakter i det danske terræn, er der gået en rum tid med udflugter under fremmede himmelstrøg.

Og når den kommende version med den spanske stjerne Alberto Contador og den nyerhvervede slovakiske himmelstormer Peter Sagan i centrum inden længe lanceres, vil den givetvis blive fulgt med endnu mere intens interesse, end da Ivan Basso, Fabian Cancellara, Jens Voigt og alle de andre blev sat på højst usædvanlige prøver i Vestjylland.

Skal nå toppen af Kilimanjaro 5. november

Bjarne Riis har nemlig nøje tilrettelagt en ekspedition til toppen af Afrikas højeste bjerg Kilimanjaro, der i Tanazania og tæt på Kenya hæver sig 5.895 meter over havets overflade, og det er vel at mærke ikke kun de ryttere, der repræsenterer Tinkoff-Saxo i 2015, der sendes af sted, men også staben omkring holdet, hvilket vil sige, at selskabet kommer til at omfatte omkring 80 personer.

Færden indledes 1. november i Machama Gate, der ligger i Kilimanjaros National Park i 1.828 meters højde. Derefter er der afsat fire dage med mellem seks og otte timers klatring til at nå Karanga Camp 4.040 meter oppe, og ved midnat 4. november vil den store gruppe forlade lejren og fortsætte mod det højeste punkt, som efter planen skal nås 5. november om morgenen.

Bjergbestigningen skal skabe det nødvendige sammenhold

»Det er ingen hemmelighed, at vi ønsker at markere os som verdens bedste cykelhold, men hvordan defineres det? Er det mandskabet, som samler flest point, henter flest sejre, eller drejer det sig om mere?«, lyder det fra Bjarne Riis i redegørelsen omkring baggrunden for det bemærkelsesværdige element i forberedelserne til 2015.

»For mig er det en blanding af det hele. Point, gevinster, men også af ryttere, some føler stolthed over at være med til at opnå disse resultater. Vi vil have et hold, der arbejder sammen ud fra vores værdier, og som udgør en stærk, sammentømret helhed«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det skal strabadserne på Kilimanjaro være med til at skabe under det stress og de meget vanskelige betingelser, som alle udsættes for under de usædvanlige forhold. Det bliver en udfordring, der tvinger alle til at stå sammen, og det er, hvad vi får brug for også ude på landevejene«.

Har endnu en opgave i den kommende weekend

Endnu skal den nuværende udgave af Tinkoff-Saxo efter dagens afslutning på WorldTour-løbet Tour of Beijing i den kommende weekende, hvor Japan Ciup står på programmet, men derefter går turen efter en kort pause mod Afrika.

Holdet er komplet med det maksimale antal på 30 ryttere, efter at Cannondale-kvartetten Peter Sagan, Juraj Sagan, Ivan Basso og Maciej Bodnar samt kroaten Robert Kiserlovski fra Trek og russeren Pavel Brutt fra Katusha slutter sig til Tinkovs og Riis fællesskab, mens fem siger farvel.

Niciki Sørensen stopper, australieren Rory Sutherland skifter til Movistar, ireren Nicolas Roche til Team Sky, sloveneren Marko Kump vender tilbage til Adria Mobil og den hollandske veteran Karsten Kroon tager sandsynligvis et år mere på hjemlandets nye 2. divisionshold Roompot-Orange.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden