Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
2005. De første triumfer ligger langt tilbage for Francisco Mancebo, der her vinder en etape i Vuelta a Espana.
Foto: RODOLFO ESPINOSA (arkiv)/AP

2005. De første triumfer ligger langt tilbage for Francisco Mancebo, der her vinder en etape i Vuelta a Espana.

Cykling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bandlyst Tour-helt triumferer stadig ni år efter skandale

Den snart 39-årige spanier Francisco Mancebo vandt i dag Egypten Rundt.

Cykling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For 10 år siden bekræftede spanieren Francesco Mancebo med samlede fjerdepladser i både Tour de France og Vuelta a España sin status som en af de mest værdifulde og stabile aktører i de store nationale rundture.

Så fulgte imidlertid Operacion Puerto i 2006, hvor Mancebo udpegedes som en af de implicerede i den omfattende dopingskandale med centrum i Spanien.

Han var en af dem, der blev sendt hjem fra Tour de France umiddelbart inden starten i Strasbourg, og siden fulgte fyresedlen fra den franske arbejdsgiver Ag2r.

Blev aldrig dømt, men udelukkedes fra den store scene

Derimod blev beskyldningerne mod Mancebo aldrig fulgt op af nogen form disciplinærsag endsige karantæne, men affæren havde været så belastende for ham, at ingen af de betydende mandskaber længere ville have noget med ham at gøre.

Spanieren var dermed uden dom, men i virkelighedens verden særdeles håndfast bandlyst fra at optræde på den store internationale cykelscene, hvor han ellers havde boltret sig siden debuten som professionel på Banesto i 1998.

Ganske som eksempelvis landsmanden Oscar Sevilla nægtede han imidlertid at opgive karrieren, men hvor Sevilla har fået et nyt og nogenlunde fast ståsted i Colombia, har Mancebo ført en mere omflakkende tilværelse.

Gjorde stort sent rent bord i Egypten

Den bragte ham sidste år til det nyetablerede 3. divisionsmandskab SkyDive Dubai Pro Cycling Team, og i dag fuldførte han dettes så godt som totale triumf i Egypten Rundt ved at lade sig hylde som samlet vinder foran sine to holdkammerater marokkaneren Soufiane Haddi og italieneren Andrea Palini, der måtte se sig slået med henholdsvis 34 og 43 sekunder.

Bortset fra prologen, hvor Valens Ndaysenga fra Rwanda var ni sekunder hurtigere end Mancebo, vandt SkyDive Dubai alle fire etaper. Spanieren slog til på den første, hvor han erobrede førertrøjen, mens der var to gevinster til Palini og en enkelt til Haddi.

Har fået tidligere Riis-rytter som holdkammerat

Den snart 39-årige Francisco Mancebo, der nåede at hjemføre fem top-10 placeringer i Tour de France, inden han røg ud i mørket i 2006, har formået at tilpasse sig de forhold, han siden har været tvunget til at atrbejde under.

Han forsøgte først at relancere sig selv i hjemlandet på Relax-mandskabet, men da dette fik melding fra blandt andre Vuelta a España-arrangørerne om, at Mancebo var uønsket, havde dette samarbejde ikke lange udsigter.

Turen gik derefter over Portugal og Grækenland til USA, hvor han har optrådt nogle år, inden han landede i Dubai. Her han i denne sæson fået selskab af blandt andre den 25-årige italienske sprinter Andrea Palini, som de seneste to år har kørt for Lampre-Merida, ligesom den tidligere russiske Bjarne Riis-rytter Vladimir Gusev har skiftet jobbet hos Katusha ud med eventyret i ørkenstaten.

Har formået at vinde hvert år

Mancebo har hver eneste sæson siden 2006 været i stand til at vinde, og selv om sejrene er hjemført i betydeligt mindre prestigefyldte omgivelser end de, han oprindelig opererede i, er lysten til at fortsætte usvækket, og spanieren nærer absolut ingen planer om at stoppe.

Sidste år blev det kun til to gevinster – på en etape og sammenlagt i det japanske Tour de Kumano – men de aktuelle resultater i Egypten indikerer, at Mancebo i allerhøjeste stadig er kampberedt.

Det får han inden så længe lejlighed til at dokumentere under væsentligt større forhold, eftersom hans mandskab er selvskreven deltager på hjemmebane i Dubai Tour fra 4. til 8. februar.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden