Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Enestående World Cup-bedrift af 18-årigt dansk supertalent

Som yngste deltagere sikrede Casper Pedersen sig i Colombia sæsonens samlede World Cup-førsteplads i omnium.

Cykling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk banecyklings ny supertalent Casper Pedersen noteredes natten til mandag dansk tid for en enestående triumf, da han på velodromen i colombianske Cali efter sæsonens tredje og sidste World Cup-stævne kunne hyldes som samlet vinder i omnium – den olympiske disciplin, hvor han i august i Sydkorea erobrede VM-guld blandt U19-rytterne.

Det yderst exceptionelle ved bedriften er, at han først ved årsskiftet blev seniorrytter og således endnu var junior, da han i november som konkurrencens absolut yngste deltager debuterede i den internationale elite ved vinterens indledende World Cup-arrangement i Mexico.

Syvendeplads i Cali rakte til samlet triumf

Her lagde han grunden til den endelige førsteplads med en placering som nr. 5, og det blev fulgt op med en niendeplads i begyndelsen af december i London.

I Cali sluttede Casper Pedersen som nr. 7, og dermed nåede han i det overordnede regnskab for de tre begivenheder op på i alt 269 point, mens Belgiens olympiske håb – og kommende makker med Marc Hester ved seksdagesløbet i Ballerup Super Arena fra 29. januar til 3. februar – Jasper De Buyst og amerikaneren Bobby Lea på de følgende pladser noteredes for henholdsvis 241 og 240 poiint.

Også forrygende seniordebut til Amalie Dideriksen

Også den hjemlige cykelsports anden helt unge komet, den tredobbelte U19-verdensmester Amalie Dideriksen, kan se tilbage på en forrygende første vinter på det højeste globale niveau.

Ligesom Casper Pedersen sagde 18-årige Amalie Dideriksen først farvel til juniorrækkerne ved indgangen til 2015, men hun har på lignende forbløffende vis formået fra første færd at markere sig helt fremme i forreste række blandt langt mere rutinerede rivaler.

I Cali blev den danske teenagepige også nr. 7 i omnium, og dermed sluttede hun på en samlet fjerdeplads med 285 point ligesom nr. 3 belgieren Jolien D’Hoore, der ikke var med i Colombia, men havde vundet den indledende afdeling i Mexico og var blevet nr. 2 i London.

Lovende afsæt i kampen om olympiske billetter

Både for Casper Pedersen og Amalie Dideriksen gælder der, at deres indsats hen over vinteren har sikret Danmark et særdeles lovende afsæt i kampen for at blive en af de otte europæiske nationer, der får adgang til deltagelse i omnium ved næste års OL i Rio de Janeiro.

Foreløbig er fire af i alt 10 kvalifikationskonkurrencer afviklet, og Casper Pedersen har hos mændene sørget for, at Danmark med 335 point i det olympiske regnskab er fremme som nr. 7 i det hele taget efter Australien med 439, Tyskland med 419, Colombia 410, New Zealand 361, Schweiz 350 og USA med 340.

Med Australien, Colombia, New Zewland og USA sorteret fra fremstår Danmark som nr. 3 i Europa. De fem andre fra det gamle kontinent, der lige nu er inde i den olympiske varme, er Italien med 305 point, Frankrig 276, Storbritannien og Holland 270 samt Spanien med 250.

Danmark nr. 6 i kvinderne europæiske OL-regnskab

De tilsvarende placeringer, som Amalie Dideriksen har skabt, er en syvendeplads med 329 point på den overordnede rangliste efter Holland med 460, Cuba 458, Belgien 450, Polen 368, Tyskland 366 og Storbritannien 339.

Danmark er altså på kvindesiden nr. 6 i Europa efterfulgt af Italien med 288 point og Rusland med 273.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mens det er givet, at Amalie Dideriksen er eneste danske bud på OL-start hos kvinderne, må Casper Pedersen regne med, at hans resultater skal tjene til at sikre, at Lasse Norman, som i øjeblikket koncentrerer sig om landevejskarrieren, i Rio får lejlighed til at forsvare den olympiske guldmedalje, han med en formidabel fighterpræstation erobrede i London.

Tysk og hollandsk sejr i Colombia

Casper Pedersens syvendeplads i Cali blev til via placeringer som nr. 5 i udskilningsløb, 1.000 m og omgang på tid med flyvende start, nr. 7 i scratch og nr. 16 i forfølgelsesløb. Dermed lå han nr. 6 inden det afgørende 40 km pointløb, men her måtte han se sig passeret af den franske verdensmester Thomas Boudat, der strøg fra niendepladsen op som nr. 5 bl.a. ved at erobre tre omgange undervejs.

Vinder af kappestriden i Colombia blev tyskeren Maximilian Beyer foran De Buyst og schweizeren Gael Suter.

Amalie Dideriksen blev nr. 3 i forfølgelsesløb, 6 i udskilning, 9 i omgang på tid, 11 i scratch og 14 i 500 m på tid. I pointløbet, der hos kvinderne strækker sig over 25 km, holdt hun fast i den samlede syvendeplads, som de forudgående resultater havde indbragt.

Afdelingen i Cali vandtes af hollænderen Kirsten Wild foran Marlies Melias, Cuba, og Leira Olabberia, Spanien.

Nu gælder det verdensmesterskaberne i Frankrig

Både Casper Pedersen og Amalie Dideriksen er med, når verdensmesterskaberne afvikles i Paris-forstanden Saint Quentin-en-Yvelines fra 18. til 22. februar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Her får førstnvænte, der også indgår i kvartetten til 4 km holdforfølgelsesløb mere overkommelige konkurrencebetingelser, end tilfældet har været i World Cup-sammenhæng.

I Cali medvirkede Casper Pedersen således kun i den kollektive tempoudfordrings indledende tidskørsel, hvorefter hans plads blev overtaget af den jævnaldrende Daniel Hartvig, fordi de efterfølgende styrkeprøver i forfølgelsesløbet faldt sammen med de første afdelinger af omnium.

Ved VM får Casper Pedersen imidlertid lejlighed til at puste ud, fordi 4 km holdet skal i ilden onsdag og torsdag, mens omnium fordeler sig over fredag og lørdag.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden