Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Fakta: De dømte og de mistænkte

Gennem de seneste 15 år har en række danske cykelryttere været i nærkontakt med doping.

Fakta

Status på danske cykelryttere i kontakt med doping:

Dømt eller har indrømmet

Bjarne Riis
Indrømmede 25 maj 2007 systematisk doping gennem fem år i perioden 1993-98. Dermed sagde han også, at han var dopet, da han i 1996 vandt Tour De France.

Brian Holm
Efter indrømmelser fra tidligere holdkammerater erkendte den tidligere Team Telekom-rytter den 24. maj 2007, at han tog EPO to gange i 1996. Han har tidligere indrømmet brug af ulovlige stoffer i en bog.

Jesper Skibby
I sin selvbiografi 'Skibby Forstå Mig Ret' fra 2006 indrømmede den tidligere Skibby et massivt forbrug af ulovlige stoffer i karrieren. Han kørte i mange år for det hollandske TVM-hold, hvor misbruget fandt sted.

Claus Michael Møller
Etaperytteren blev i efteråret 1999 idømt to års karantæne efter en positiv dopingtest og fyret fra det hollandske TVM-hold.

Brian Dalgaard Jensen
I DR-dokumentaren ’Danskerlægen’ stod Brian Dalgaard Jensen i marts 2000 frem og fortalte, at han har været dopet, blandt andet med EPO, da han kørte som nyprofessionel i Belgien i 1997. Årets efter fik han anti-doping prisen for sin åbenhed om dopingmisbrug i cykelsporten.

Michael Kyneb
Den tidligere Team Telekom-rytter Michael Kyneb bekendte 25. maj 2007, at han prøvede EPO i 90'erne.

Lars Brian Nielsen
En måned før startskuddet til VM i banecykling i 2002 blev banerytteren Lars Brian Nielsen fældet af en positiv dopingtest, der viste for høje værdier af koffein.

Jesper Worre
Danmarks Cykel Unions nuværende direktør blev i februar 1992 testet positiv for amineptine, et stimulerende stof, som var blevet forbudt fra 1. januar samme år. Worre indrømmede med det samme.

Kim Andersen
Første dansker den gule trøje under et Tour de France. Blev i 1987 testet positiv for doping og blev idømt livsvarig karantæne fra sporten. Dommen blev senere omstødt til et år. I 1992 blev han igen testet positiv og fyret fra sit hold.

Michael Skelde
Skelde testede positiv for testosteron i 1997. Han fik to års karantæne fra danske cykelløb, men kun ni måneder internationalt.

Per Pedersen
Pedersen beretter i 1999, at han i sin aktive karriere prøvede det forbudte stof kortison.

Søren Lilholt
Danmarks første og hidtil eneste indehaver af pointtrøjen i Tour de France fortæller i 2007, at han prøvede ting i sin aktive karriere, som senere er kommet på dopinglisten. Lilholt stoppede karrieren i 1992.

Lennie Kristensen
Kristensen blev i 1993 testet positiv for et stimulerende stof. Danmarks Idræts-Forbund frikendte ham, men det gjorde UCI ikke.

Vagn Scharling
I forbindelse med et amatørløb i Frankrig får Scharling i 1990 et års karantæne for doping.

Under mistanke

Rolf Sørensen Dokumenter i DR-dokumentaren 'Danskerlægen' fra år 2000 viste tilsyneladende, at Rolf Sørensen brugte epo hele 72 gange i løbet af 1993, der var danskerens bedste sæson.

Jacob Piil
T-Mobile-rytteren tester positiv for brug af nandrolon i 1998 ved et seksdagesløb i Grenoble. Blev senere frikendt fordi B-prøven viste en langt mindre værdi.

Peter Meinert
Meinert sagde 23. maj 2007, at han kendte til brug af doping i sporten, da han som aktiv kørte for Telekom-holdet (nu T-Mobile) i 1996. Han afviser dog selv, at have taget stoffer.

Lars Michaelsen
Den tidligere massør Villy Voet afslører, at Lars Michaelsen benytte EPO, da han kørte for det skandaleombruste Festina-hold i midten af 1990´erne. Afsløringen falder i DR-dokumentaren ’Tavshedens Pris’ fra 1999.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Knud Enemark Jensen
Efter et cykelløb under OL i Rom i 1960 omkom den 23-årige dansker Knud Enemark Jensen. Siden har det lydt, at der blev fundet spor af amfetamin i hans blod. Hændelsen var det første dopingtilfælde inden for dansk cykelsport og var med til at fremskynde indførelsen af dopingtests.

Nicolai Bo Larsen
Larsen stoppede sin cykelsportskarriere i 2002 efter dopingmistanker. I 2000 blev han udelukket fra Flandern Rundt efter at være blevet taget med en hæmatokritværdi på 51. I 2002 udeblev han fra en dopingkontrol ved gadeløbet Grand Prix Ringsted.

Jan Erik Østergaard
Målt med for høj hæmatokritværdi i 1999 i forbindelse med EM i mountainbike.

Rud Jacobsson

I 1994 testes Rud Jacobsson positiv for brug af anabole steroider ved et amatør-seksdagesløb i Gent.

Research: Ida Hannibal og Jacob Bro Olesen Kilder: antidoping.dk, Infomedia, DGI

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce