Genforening. Brian Holm har luftet idéen om at samarbejde med Bjarne Riis. Her ses de to som ryttere Tour de France i 1996.
Foto: AP

Genforening. Brian Holm har luftet idéen om at samarbejde med Bjarne Riis. Her ses de to som ryttere Tour de France i 1996.

Tour de France

Riis, Holm og Andersen sammen i Touren - en herlig, men også luftig tanke

Mange positive tanker omkring et nyt dansk storhold, men endnu findes det reelle grundlag langt fra.

Tour de France

Lige siden den russiske milliardær Oleg Tinkov - uden begrundelse - men udelukkende, fordi han selv ville have den fulde magt, for godt fire måneder siden besluttede at fyre Bjarne Riis som sportslig chef, selv om de egentlig havde indgået en tre-årig aftale om et samarbejde ved rigmandens overtagelse af holdet i vinteren 2013, har det svirret med rygter om den tidligere danske Tour de France-vinders tilbagevende til cykelsporten.

Naturligt nok, for det – midlertidige – exit stemmer meget skidt overens med den fremtid, der tegnede sig for Riis. Og for den sags skyld også med de meget rosende bedømmelser af hans evner, der i de seneste år er strømmet ham imøde.

Eksempelvis er det ikke så længe siden, at selvsamme Tinkov betegnede sin daværende sportslige chef som verdens bedste til jobbet, ligesom den spanske superstjerne Alberto Contador proklamerede, at Riis har haft en uvurderlig positiv indflydelse på hans karriere.

Kim Andersen har stor tiltro til et Riis-comeback

Så at spekulationerne om et Riis-comeback her midt under Tour de France tager til i styrke, er kun ganske naturligt – men absolut ikke ensbetydende med, at det er nært forestående.

Allerede umiddelbart inden Touren startede, udtalte Riis’ tidligere højrehånd, forgænger som Tour de France-helt samt nuværende sportsdirektør på det amerikanske Trek-mandskab Kim Andersen, at han anser det for sandsynligt, at hans forhenværende boss kommer til at stå i spidsen for et nyt dansk storhold.

»Det er min helt klare opfattelse, at Bjarne atter vil skabe et mandskab, men lige nu og her har jeg ikke noget konkret belæg for den fornemmelse«, fastslog Kim Andersen for lidt over to uger siden.

»Økonomien bliver jo helt oplagt det store problem, men Bjarne har før vist, at han kan løse den slags, så jeg kan ikke se, hvorfor det ikke skulle kunne lade sig gøre igen«.

»Hvis det skulle ske, vil jeg da med glæde være en del af projektet, men jeg har slet ikke snakket med Bjarne om det, og det er jo bestemt ikke noget, man får op at stå fra den ene dag til den anden«.

Brian Holm har senest lanceret ideen om samarbejde

Senest har så Brian Holm, i den sportslige ledelse på det belgiske storhold Etixx-Quick Step, luftet tanken om et samarbejde mellem Riis og ham for atter at sætte Danmark på cykelsportens verdenskort, når det handler om et professionelt mandskab på højeste niveau.

Bjarne Riis har taget vel imod ideen, men de vendinger, han har brugt, giver kun grundlag for en vag optimisme i retning af, at det skulle blive virkelighed.

Adspurgte ryttere møder generelt det, der endnu kun kan betegnes som luftkasteller, med en positiv, men samtidig forbeholden attitude, som om de heller end gerne ser disse strøtanker realiseret, men endnu i højere grad savner solid basis for at tro på dem.

Den personlige kemi passer fint

Pudsigt har de to gamle venner og holdkammerater Riis og Holm aldrig været forenet på denne front i den krævende idræt. De kæmpede i samme epoke på landevejen – først længe mod hinanden, siden med fælles mål på det tyske Telekom-mandskab, hvor kulminationen nåedes, da Brian Holm i 1996 trods sygdom stred sig hele vejen til Paris for at være sikker på, at vennen nåede til den franske hovedstad i gult.

Venskabet består stadig, selv om de siden tiden som aktiv har været inbædte konkurrenter på to af verdens førende mandskaber, og det synes hævet over enhver tvivl, at deres kvalifikationer lagt sammen – og måske med Kim Andersen ligeledes inde i kredsen – ville kunne skabe en uhyre slagkraftig basis for et stærkt, dansk cykelkollektiv.

Den personlige kemi passer fremragende, og der er tale om en tilbundsgående respekt mellem de her nævnte, tre mulige implicerede, så en konfliktsituation a la Tinkov-Riis er utænkelig.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Rent ryttermæssigt er det rød-hvide grundlag også i top. Både i kraft af de ryttere, der allerede nu udfolder sig i den internationale elite, og af den rige talentmasse, som den hjemlige cykelsport råder over takket være det enestående arbejde rundt om i klubberne.

Stadig mange ender at binde sammen

Men stadig er der mange ender, der skal bindes sammen.

Ikke mindst skal manden med pengene findes, og hvis det lykkes, skal der også opnås international anerkendelse.

For trods alle gode viljer trænger man sig ikke blot uden videre ind i det selskab, hvor der er direkte adgang til eksempelvis Tour de France.

Så der køres nok yderligere en Tour eller to uden et dansk mandskab.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden