Morten Olsen satte rekord, da Danmark tabte 3-0 mod Spanien i august, da han blev alle tiders ældste danske landstræner. Arkivfoto.
Foto: JONATHAN BJERG MØLLER

Morten Olsen satte rekord, da Danmark tabte 3-0 mod Spanien i august, da han blev alle tiders ældste danske landstræner. Arkivfoto.

Fodbold

100 år: Morten Olsen er alle tiders ældste

Den danske landstræner har i 27 år været en del af det danske fodboldlandshold, der i dag fylder 100 år.

Fodbold

Han spillede som aktiv fra 1970 til 1989 og har været landstræner de seneste otte år.

Ingen har således været mere involveret i det danske fodboldlandshold, der fylder 100 år i dag, end Morten Olsen.

I 27 af de 100 år har Morten Olsen været spiller eller træner, og han har således været involveret i 193 af 734 (26,2 procent) af landsholdets kampe.

Morten Olsen har undervejs sat flere rekorder i landsholdssammenhæng. Den seneste i al ubemærkethed i august i forbindelse med 3-0-nederlaget mod Spanien i Parken.

Da den blev spillet, var Morten Olsen 59 år og 6 dage, og dermed blev han den ældste danske landstræner nogen sinde.

Ældre end Richard Møller Nielsen Morten Olsen overgik i den sammenhæng Richard Møller Nielsen, der var 58 og 10 måneder, da han i forbindelse med EM-slutrunden for sidste gang havde ansvaret for det danske landshold.

I forvejen er Morten Olsen indehaver af rekorden som den ældste spiller på landsholdet, idet han var 39 år og 308 dage, da han spillede sin 102. og sidste landskamp mod Brasilien i 1989.

Det er mere end et år ældre end den næstældste, AGF'eren Jørgen OIesen, der spillede sin 42. og sidste landskamp i 1962 i en alder af 38 år og 280 dage.

Første dansker med 100 landskampe
Morten Olsen er desuden spilleren med den længste landsholdskarriere på 18 år og 275 dage, og han blev undervejs den første dansker, der opnåede 100 landskampe.

Morten Olsen var egentlig stoppet med 99 landskampe efter EM-slutrunden i 1988, men han spillede videre på højeste plan i FC Köln, og ti måneder senere sendte Sepp Piontek bud efter sin tidligere anfører, da han forud for en meget afgørende VM-kvalifikationskamp mod Bulgarien på udebane havde store problemer med skader.

Ældste målscorer

Morten Olsen spillede desuden i de to kampe i forbindelse med DBU's 100-års jubilæumsturnering i 1989, og da han scorede på straffespark mod Brasilien i den sidste, blev han samtidig alle tiders ældste målscorer på landsholdet.

I 2000 blev Morten Olsen Danmarks ottende landstræner, og da han for en uge siden mod Malta opnåede sin sejr nummer 50 som landstræner, blev han samtidig træneren med det højeste gennemsnitlige antal point pr. landskamp.

Morten Olsens kontrakt løber til sommeren 2010, og den skal forlænges, hvis han også skal blive træneren med den længste karriere som dansk landstræner. Sepp Piontek sad nemlig på posten i 10 et halvt år fra 1979 til 1990.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce