0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Brentfords bier flyver højere og længere

Brentford FC er en af de klubber, som uden guld og stjernestøv symboliserer engelsk fodbold.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Brentford har opnået et stort følge, der før kampene mødes på pubben. Foto: Michael Seidelin

Fodbold
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Fodbold
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der var champagne, begejstrede tilskuere inde på banen og spillere båret i triumftog, da The Bees fra Brentford FC for en måned siden fejrede oprykningen til League One med en sikker sejr over Luton Town.

Det var, som det skulle være, men stemningen ude i det fjerneste sydvestlige hjørne var ekstra god på de pubber, der ligger i hvert sit hjørne af klubbens gamle stadion, Griffin Park.

For Brentford er nemlig ikke en klub som alle de andre. Medlemmerne ejer klubben, og derfor følte en stor del af de 10.223 tilskuere den lørdag eftermiddag et vist ejerskab i triumfen.

»Vi begyndte som en protestbevægelse for flere år siden, da klubbens eksistens var truet. For tre år siden overtog vi aktiemajoriteten. Så vi ejer klubben og Griffin Park, og det er en stor tilfredsstillelse, at vi nu også har sportslig succes«, siger Donald Kerr, der er en af klubbens direktører.

Rigmænd trådte til
En af dem var den tidligere generalsekretær for BBC Greg Dyke, der nu er formand for klubben, og en anden succesrig forretningsmand trådte til med 4,5 millioner pund, som principielt skal betales tilbage fra næste år.

Samlet skylder klubben næsten ti millioner pund. Klubbens ledere erkender, det er et stort beløb, men da gælden er samlet hos ’venner af klubben’, som næppe vil hive tæppet væk under den, er situationen ikke dramatisk.

Muligvis vælger en af kreditorerne at købe en aktiemajoritet i klubben. Det drejer sig om en af de forretningsmænd, der var med til at redde klubben i 2006, og det kan Bees United godt leve med.

Skolearbejde på stadion
For Donald Kerr understreger, at Bees United opstod for at redde klubben, og at målet ikke er at eje den til evig tid. Perspektivet er at sikre dens eksistens og udvikle den videre.

»Derfor arbejder vi med planerne om et nyt stadion i nærheden, som kan skaffe indtægter til at drive klubben og dermed sikre dens overlevelse. Men den økonomiske krise har ikke gjort det nemmere«, indrømmer han.

Tidsrammen, der var 2012, holder muligvis ikke, selv om klubben har interesserede investorer på plads, ligesom de lokale myndigheder bakker helt op om ideen. Projektet kører videre, og det er realistisk, mener Donald Kerr.

Han sammenligner med naboklubben Reading, der med et nyt stadion som basis på få år udviklede sig til en klub, som nåede Premier League og nu spiller i den næstbedste række med en sund økonomi og en solid tilhængerbasis.

»Tidligere havde de omkring 3.000 tilskuere. Nu har de fast omkring 20.000«, siger Donald Kerr.

Han peger også på, at Brentford FC ligger godt. Den har ingen konkurrerende klubber i oplandet, der strækker sig fra den vestlige del af London mod sydvest i et af de velstående områder af England, hvor det er muligt at tiltrække både sponsorer og tilskuere.

»Det publikum vil have komfort, og det kan vi kun levere med et nyt stadion«, siger han.

Flere penge i kassen
Men fra om et par uger handler det også om at klare sig godt i den nye liga.

»Vi holder fast i, at vi ikke bruger penge, som vi ikke har. Men inden for de rammer skal vi nok klare os«, siger Donald Kerr.

Budgettet bliver på to millioner pund, og oprykningen fra 4. til 3. division, League One, hjælper på økonomien.

Klubben kan regne med yderligere 300.000 pund i tv-penge. I League One er tilskuertallet omkring 7.500 mod kun 4.300 i ligaen under.

Nok så vigtigt er det, at League One er domineret af sydengelske hold, heraf flere fra London og omegn, mens de nordengelske hold præger League 2.

»Det gør en stor forskel«, siger Donald Kerr.

Ikke alene bliver rejseudgifterne mindre, men der kommer flere fans fra de gæstende klubber til kampene, hvilket betyder større indtægter. For i League One beholder klubben med hjemmebanefordelen entreindtægterne, og de vejer tungt til i de samlede indtægter.

Ny dagsorden for Bierne
For det hører til sjældenhederne, at en klub som Brentford FC med 20-22 professionelle i truppen sælger spillere, og derudover råder den kun over et ungdomshold og et såkaldt fodboldakademi for drenge.

Trods de beskedne økonomiske rammer med spillerlønninger, der kun for ganske få når 2.000 pund om ugen, har klubben tiltrukket nye spillere til den kommende sæson, og klubben har tradition for at låne spillere i venligtsindede klubber som Reading eller Ipswich.

»Det er vigtigt, for på den måde får vi mulighed for at bruge spillere med erfaring fra et højere niveau end det, vi spiller på«, siger Donald Kerr, og nogle af de lånte spillere havde en stor del af æren for oprykningen.