Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Jon Dahl Tomasson låses fast af en albansk forsvarsspiller. Danmarks anfører var langt fra kampformen i kampen mod Albanien, hvor flere spillere virkede slidte. Foto: Claus Bjørn Larsen

Jon Dahl Tomasson låses fast af en albansk forsvarsspiller. Danmarks anfører var langt fra kampformen i kampen mod Albanien, hvor flere spillere virkede slidte. Foto: Claus Bjørn Larsen

Fodbold
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Slidte danske VM-spillere gik i stå

Morten Olsen må være meget glad for Bendtner og bekymret for Tomasson, Martin Jørgensen og Rommedahl.

Fodbold
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Man kan vist godt gå ud fra, at Morten Olsen hjemme i Bruxelles, hvor han sikkert har siddet i går og dvd-studeret Sveriges kamp mod Malta og græmmet sig over de sidste 45 minutter i Tirana, er temmelig glad for og priser sig lykkelig over, at svenskerkampen – ’en lille VM-finale om førstepladsen i kvalifikationspulje 1’, kan man vel kalde den – ikke skal spilles før lørdag 10. oktober i Parken.

LÆS OGSÅ Hvis det var i næste uge, måtte landstræneren da kraftigt overveje at holde anfører Jon Dahl Tomasson, Dennis Rommedahl og Martin Jørgensen ude af startopstillingen på et hold, der så overraskende gik i stå og langtfra lignede en slutrundedeltager i anden halvleg mod Albanien onsdag aften og fik en del ridser i selvtillidslakken. Derimod har svenskerne, der har hentet fire point ind på Danmark siden lørdag, givet sig selv et moralsk og psykologisk spark bagi, fordi de har haft det held mod ungarerne og malteserne, som Danmark har haft tidligere i turneringen.Slidte veteraner
Mens Olsen stod med et ’positivt problem’, da han efter Stephan Andersens brandkamp mod Portugal skulle vælge målmand til udekampen mod Albanien, har han lige nu det ’negative problem’, at Tomasson og Martin Jørgensen, begge 33, ser slidte og trætte ud og ikke har overskud og hurtighed som tidligere til at præstere på højt niveau hver gang.

Det er jo ellers tidligt på sæsonen efter en lang sommerferie. Man tør dårligt tænke på, hvor ’udpumpede’ og tappet for kræfter, de vil være, når hele sæsonen er til ende på klubplan, og slutrunden står for døren næste sommer.

Landstræner Morten Olsen forventer vilje og engagement, når det danske fodboldlandshold møder Albanien i Tirana. Kilde: /ritzau/

Tomasson bruger enorme resurser i alle kampe, fordi han løber så meget, men i Tirana var han færdig efter pausen og kom slet ikke ordentlig i kontakt med spillet eller fik flyttet sig de rigtige steder hen på banen.

Danskerne mistede overblikket
Martin Jørgensen, god i medgang, bleg i modgang, var totalt virkningsløs straks efter albanernes udligning, der betød, at danskerne mistede overblikket og kontrollen over midtbanen, hvor de var for langt fra modstanderne, ikke kom ordentligt ind i nærkampene og ikke kunne få samling på tropperne trods Christian Poulsens ihærdige arbejde.

Og Dennis Rommedahl, der først og fremmest lever på sin hurtighed, men har levet temmelig dårligt i landskampene over længere tid, er nu tilbage, hvor han var engang:

Som en til tider ukoncentreret kantspiller, der kan virke umotiveret med tekniske mangler, som medfører mange boldtab og forvirrede indslag.Pinefuldt frispark
Han sparker godt til en bold, har vi fået at vide. Han har også demonstreret udmærket sparketeknik tidligere.

Men hvorfor skulle Rommedahl dog sparke frisparket lige uden for feltet i overtiden mod albanerne, når han havde spillet en dårlig kamp?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det var en pine at se, hvordan han sendte bolden langt forbi og over mål. Det frispark skulle Nicklas Bendtner – eller enhver anden på holdet – da have sparket.

Få lyspunkter
Nicklas Bendtner var – sammen med Christian Poulsen – lyspunktet i den skuffende kamp med en masse elendigt dansk spil. Den 21-årige angriber er manden, vi skal knytte de største forhåbninger til, når svenskerne kommer.

Hans præstationer mod portugiserne og mod albanerne har vist os, at han bliver stadigt mere moden i sine landsholdsoptrædener og kan tage mere ansvar som en holdspiller, der udfører de opgaver, han skal.

Og vel at mærke uden at det går ud over hans frækhed, friskhed og aggressivitet i de offensive aktioner, når han er i nærheden af modstandernes mål.

Gardinet rullet ned
Efter kampen i den albanske hovedstad var Nicklas Bendtner en mand uden ord – over for den danske presse – fordi han var så skuffet og ærgerlig over resultatet. Han gik direkte fra omklædningsrummet op i spillerbussen, rullede gardinet for og tændte sin mobiltelefon.Han blev dog hevet ud og kom med en kort kommentar: »Det eneste positive er, at vi stadig selv kan afgøre tingene«.

Netop. Det ser stadig temmelig godt ud for Danmark, ja fantastisk godt, hvis nogen skulle have glemt det. Vi er ubesejret i puljen, har et trepointsforspring til svenskerne, vi har to hjemmekampe tilbage – og Danmark har ikke tabt en VM-kvalifikationskamp på hjemmebane siden 1981. Der er ingen danske spillere i karantæne – og Parkens publikum kan få afgørende betydning, hvis folk på tribunerne er lige så tændte og veloplagte som i lørdags i 1-1-kampen mod Portugal.

Hvor ville det være godt for landsholdet, hvis Daniel Agger, Daniel Jensen, Thomas Kahlenberg og Leon Andreasen, der alle har været skadet længe, var fit og i topform.

Venstre back mangler

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Måske kan de to førstnævnte komme ind i billedet til svenskerkampen om godt fire uger, når Morten Olsen også igen skal bryde sin hjerne med, hvem der skal spille venstre back. Lars Jacobsen er en solid nødløsning, men det er uheldigt, at der ikke er en ’rigtig’ venstrebensback, som byder sig til, en spiller, der både kan forsvare effektivt og komme med frem på kanten og lave kvalitetsindlæg.

AaB’s Michael Jakobsen, Brøndbys Thomas Rasmussen og OB’s Chris Sørensen vil være i spil til pladsen, hvis de præsterer godt i Superligaen. Danmark-Sverige er en kæmpekamp – hvor der er brug for erfarne kræfter. Og derfor ser vi da nok Tomasson, Rommedahl og Jørgensen på holdet igen.

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden