Populært. 5.000 organiserede fodboldspillere er der i Grønland. Her jubles over Ilulissats 2-0-sejr i det grønlandske mesterskab over Kugsak tidligere på sæsonen.
Foto: FINN FRANDSEN (arkiv)

Populært. 5.000 organiserede fodboldspillere er der i Grønland. Her jubles over Ilulissats 2-0-sejr i det grønlandske mesterskab over Kugsak tidligere på sæsonen.

Fodbold

Grønland vil til EM og VM i fodbold, men møder modstand

Uefas optagelse af Gibraltar skaber fornyet håb i Grønland. Men en optagelse er ikke lige om hjørnet.

Fodbold

Siden midten af 1990’erne har Grønland forsøgt at blive medlem af både Fifa og Uefa. Hidtil er ansøgningerne blevet afvist med flere forskellige begrundelser. Blandt begrundelserne for afslagene har været, at Grønland ikke rådede over nogle græsbaner, og siden at den store ø ikke var anerkendt som selvstændig nation af FN.

Men et for et er argumenterne faldet. I 2006 blev kravet om græsbaner slettet og kunststofbaner accepteret som arena for internationale kampe, og for tre år siden blev netop en kunststofbane – opført med økonomisk støtte fra Fifa – indviet i Qaqortoq. Forleden kom så meddelelsen om, at Gibraltar, der ikke er en selvstændig nation, men er under britisk overherredømme, var blevet lukket ind i Uefa.

Optimisme
Dermed faldt den sidste hindring for Grønlands optagelse i Det Europæiske Fodboldforbund, mener i hvert fald Lars Lundblad, der er formand for Grønlands Boldspil-Union, GBU.

»Vi forventer, at vi nærmer os en optagelse i den nærmeste fremtid. Jeg er optimist«, siger Lars Lundblad.

Formanden havde forventet, at Grønland for længst var blevet medlem, men da det ikke er sket, har GBU sendt ansøgningen igen og igen.

»Det betyder meget for os at blive medlem. Fodbold er den største sportsgren i Grønland og det største specialforbund med 5.000 medlemmer. Medlemskab af Fifa og Uefa er den eneste mulighed for at deltage i de store turneringer«, siger Lars Lundblad.

DBU tror ikke på Grønland
Da kunststofbanen i Qaqortoq blev indviet for tre år siden, var Fifa-præsident Sepp Blatter blandt gæsterne, og da sagde han henblik på en optagelse af Grønland:

»Det vil ske en dag. Der er en bevægelse frem mod selvstændighed, og vores fodboldfamile er åben«.

Dansk Boldspil-Unions formand Allan Hansen, der også har sæde i Uefas eksekutivkomité, advarer dog grønlænderne mod overdreven optimisme. Han vurderer, at en optagelse ikke er om hjørnet.

»For at blive medlem skal ansøgeren være en selvstændig nation. Det er Gibraltar ikke, men da de havde søgt under de gamle optagelsesbetingelser, skulle de optages. Og det skete efter en optagelsesprocedure, hvor de var nødt til at opfylde de andre krav, der er for at blive medlem af Uefa. Set i det lys tror jeg ikke, Grønland umiddelbart har en mulighed for at blive medlem«, siger Allan Hansen bl.a. med henvisning til, at der skal bygges et godkendt stadion til internationale kampe.

National selvstændighed er nøglen
DBU-formanden peger på, at f. eks. Færøerne blev optaget under de gamle kriterier, fordi øerne søgte, inden de nye regler blev implementeret.

»Grønland er nok nødt til at vente, indtil de når en højere grad af selvstændighed og kan blive anerkendt, for der er ikke en ændring af optagelseskriterierne på vej. Så den officielle status ligger ikke lige om hjørnet. Men der er da sket den opblødning, at Fifa går ind og hjælper med eksempelvis fodboldfestivaler for børn om sommeren«, siger Allan Hansen.

DBU kan ifølge DBU-formanden ikke få Grønland ind i varmen, men Allan Hansen siger, at Danmark i stedet hjælper til med at udvikle fodbolden på den store ø.

Indtil videre må Grønland spille kampe mod andre regioner, der heller ikke er inde i Uefa- og Fifa-varmen. Denne sommer deltager det grønlandske landshold blandt i Island Games på Bermuda, hvor de kan komme til at møde eksempelvis Jersey eller Guernsey.

Grønland er også medlem af Nouvelle Fédération-Board – uofficielt Non-Fifa-Board – der blandt andet også tæller Tibet, Nordcypern, Sameland, Skånelandene, Monaco og irakisk Kurdistan.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden