1-0. Med målene til 1-0 og 3-0 blev højrekantspilleren Nathan Dyer (nummer to fra højre) en af profilerne i finalen, der sikrede Swansea et europæisk comeback.
Foto: Lefteris Pitarakis/AP

1-0. Med målene til 1-0 og 3-0 blev højrekantspilleren Nathan Dyer (nummer to fra højre) en af profilerne i finalen, der sikrede Swansea et europæisk comeback.

Fodbold

Nu kan Swansea endelig få revanche for 0-8

For første gang siden 1991 skal Swansea spille europæiske kampe.

Fodbold

Efter 22 års fravær er Swansea City tilbage i europæisk fodbold, når der til august skal spilles kvalifikationskampe i Europa League.

Og man kan vist roligt sige, at dagens vindere af den engelske ligacupfinale har revanche til gode i europæisk sammenhæng.

LÆS ARTIKEL

Seks nederlag i første runde
Dels er Swansea røg ud i første runde seks af de syv gange klubben med status som walisisk pokalvinder har deltaget i den nu nedlagte Europa Cup for pokalvindere, dels er Swanseas seneste kamp i turneringen et nederlag på 8-0!

I 1992 havde Swansea tabt den første kamp med 2-1 på hjemmebane til Monaco, og i returkampen storsejrede den franske pokalvinder med 8-0 på scoringer af blandt andre George Weah (2), der blev kåret som årets spiller i verden i 1995, portugiseren Rui Barros og den senere fransk verdens- og europamester Youri Djorkaeff.

Finalist mod tredjebedste række
Dengang var det også en ulige kamp mellem et fransk klassehold, der nåede hele vejen til finalen, som Werder Bremen vandt 2-0, og så Swansea fra den tredjebedste engelske række.

Swansea lå i den næstbedste række i den europæiske debut i 1961, da det blev 2-2 hjemme mod Motor Jena, men et nederlag på 5-1 i returkampen i DDR.

Mønsteret var det samme i 1966, da Swansea var nede i den tredjebedste række, men opnåede 1-1 mod Slavia Sofia, inden den bulgarske pokalvinder vandt returkampen 4-0 og i øvrigt nåede hele vejen til semifinalen.

Endelig en sejr i 1982
I 1981 var Swansea rykket op i den bedste række, og den kvalitetsforbedring gav sig også udtryk i den europæiske turnering, hvor Swansea året efter ikke blot prøvede at vinde for første gang, men avancerede to runder.

Først blev det til en sammenlagt sejr over portugisiske Braga og derefter blev Sliema Wanderers pulveriseret med sammenlagt 17-0, 12-0 hjemme og 5-0 i Malta, inden det atter var den franske pokalvinder, denne gang Paris Saint-Germain, der satte en stopper for Swansea i ottendedelsfinalen.

Siden har Swansea i seks kampe ikke prøvet at vinde en europæisk kamp, selv om det var tæt på i 1989, da Swansea for første og eneste gang startede på udebane og var bagud 3-0 mod Panathinaikos, men fik reduceret til slutresultatet 3-2.

I returkampen på hjemmebane var Swansea var foran 2-0 og 3-1, inden Dimitris Saravakos på et straffespark i 89. minut udlignede til 3-3 og sendte de græske pokalvindere videre.

Direkte i tredje kvalifikationsrunde

Nu er det atter med en plads i den bedste engelske række, den walisiske klub skal repræsentere engelsk fodbold i europæisk sammenhæng.

At skulle stille op som engelsk repræsentant har den fordel for Swansea, at det giver en seedning til tredje kvalifikationsrunde til Europa League, mens eksempelvis de walisiske klubber starter helt fra bunden.

I denne sæson røg de walisiske mestre, The New Saints, i Champions League samt Bangor City, Cefn Druids og Llanelli i Europa League alle ud i første forsøg efter sammenlagt af at have scoret tre mål i otte kampe.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce