Longshot. Det danske fodboldlandshold kan komme med til VM-slutrunden i Brasilien, hvis tre lande falder fra.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Longshot. Det danske fodboldlandshold kan komme med til VM-slutrunden i Brasilien, hvis tre lande falder fra.

Fodbold

Danmark kan komme til VM

Uefa har bedt det danske landshold om at holde sig i beredskab til slutrunden i Brasilien.

Fodbold

Den kradsende økonomiske krise i det sydlige Europa, ulovlig brug af udenlandske spillere eller en international konflikt kan sende Danmark til en af de store slutrunder i fodbold på afbud, akkurat som det var tilfældet i 1992 med en eventyrlig afslutning.

Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) har i hvert fald bedt det danske landshold om at holde sig i beredskab til at deltage i sommerens VM-slutrunde i Brasilien.

»Ja, vi har fået en henvendelse fra Uefa«, bekræfter assisterende landstræner Peter Bonde.

»Foreløbig regner vi bestemt med, at det ikke bliver aktuelt. På den anden side er vi nødt til at tage situationen så alvorlig, at vi har givet en trup på 35 landsholdsaktuelle spillere besked om, at de må være forberedt på at tage i træningslejr i Helsingør fra 18. maj, hvis det skulle vise sig nødvendigt«, tilføjer han.

»Jeg kan bekræfte, at Fifa har meddelt, at en eller flere af de oprindeligt kvalificerede europæiske nationer muligvis ikke får adgang til at deltage i VM. Uefa er naturligvis forberedt på at håndtere en sådan situation, hvis det skulle blive nødvendigt, men indtil videre har vi ikke yderligere kommentarer«, skriver Uefa i en e-mail fra en talsmand, der ønsker at være unavngiven.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Politiken erfarer imidlertid, at Danmark er blevet bedt om at holde sig i beredskab, fordi hele tre europæiske nationer risikerer at blive udelukket eller tvunget til at melde afbud til VM.

Dårlig græsk økonomi Det er Grækenland, der selv risikerer at måtte springe fra slutrunden i Brasilien. Selv om alle deltagere kan se frem til en betragtelig andel af overskuddet – i omegnen af 100 mio. kr. – når VM er overstået, er det penge, hverken grækerne eller andre har på kontoen nu og her. Da det græske fodboldforbund har tabt store summer på finansielle investeringer under den økonomiske krise i Sydeuropa, mangler det ganske enkelt penge til de betragtelige omkostninger, der er forbundet med forberedelser og ophold under slutrunden. Likviditetsproblemerne er samtidig kommet spillertruppen for øre, så anfører Giorgos Karagounis har gjort det helt klart, at ingen spillere stiller op til VM, før der er garanti for, at de får den aftalte bonus uden problemer. Schweiz under luppenBrugen af spillere født i et andet land kan spænde ben for Schweiz’ deltagelse i Brasilien. Fifa vil for enhver pris undgå protestsager, mens slutrunden står på, så fodboldforbundet har – på diskret opfordring fra puljemodstanderne Ecuador og Honduras – sat en nærmere undersøgelse af schweizernes meget internationale trup i gang. Mere end en håndfuld af nøglespillerne er født som jugoslaviske albanere, bosniere og kroater, Ricardo Rodriguez har spansk far og chilensk mor, Gelson Fernandes er født i Kap Verde, og – mest problematisk – anfører Gökhan Inler er ikke blot født i Tyrkiet, men har også spillet for det tyrkiske U21-landshold. Selv om Uefa har godkendt alle spillere, kan en ekstraordinær granskning angiveligt føre til, at Fifa skrider ind med udelukkelse. Endelig har situationen på Krimhalvøen været medvirkende til den usædvanlige henvendelse til DBU. Internationale sanktioner mod Rusland kan – som det var tilfældet for Jugoslavien i 1992 – føre til, at landet bliver udelukket fra VM-slutrunden af Det Internationale Fodboldforbund (Fifa). Det er en beslutning, Fifa helst er fri for at træffe, så det vil om nødvendigt ske i sidste øjeblik. Regulativerne for slutrunden tager højde for, at sådan en situation kan opstå: »Hvis et forbund trækker sig eller bliver udelukket fra turneringen, skal Fifa’s organisationskomité alene træffe beslutning og foretage sig, hvad den finder nødvendigt. Fifa’s organisationskomité kan helt specifikt træffe beslutning om at erstatte det pågældende forbund med et andet«, hedder det i paragraf 7. Ranglisten bestemmer

I praksis vil Fifa overlade beslutningen til Uefa, der mister en af sine repræsentanter i slutrunden – og det er i den forbindelse, at Danmark er blevet bedt om at holde sig parat til at sende 23 spillere til Brasilien med kort varsel. Danmark sluttede som bekendt på andenpladsen i sin kvalifikationsgruppe efter Italien, men gik som dårligste af de ni europæiske toere glip af en ekstra chance for at spille sig til en plads i slutrunden. Den udnyttede Portugal, Frankrig, Grækenland og Kroatien til at kvalificere sig til VM. Da beslutningen om at udelukke Grækenland, Schweiz eller Rusland i givet fald vil blive truffet så sent som muligt, er det umuligt at afvikle kampe om den ledige plads. Derfor har Uefa besluttet, at placeringen på verdensranglisten per 1. april afgør, hvilken af de fem toere fra kvalifikationen der skal til VM. Rangeringen er Ukraine (18), Danmark (22), Sverige (27), Rumænien (32) og Island (52).Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Politisk vil det imidlertid være alt for sprængfarligt at give den russiske plads til Ukraine, der derfor – formelt set – også bliver udelukket for at være involveret i en grænsekonflikt. Dermed er Danmark næste bud på en europæisk VM-deltager. »Uden at forholde mig til forholdene for de enkelte lande kan jeg sige, at det under alle omstændigheder vil være en besynderlig vej til VM. Men hvis fodboldverdenens øverste organ træffer den beslutning, stiller vi naturligvis op og vil efter min vurdering endda have gode chancer for at gøre os gældende. Jeg tror på, at vi i givet fald kan blive verdensmestre«, siger Peter Bonde.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce