Tirsdag aften valgte præsidenten for det internationale fodboldforbund (Fifa), Sepp Blatter, at forlade sin post, under en uge efter at han var blevet genvalgt. Kilde: Ritzau

Fodbold

Sådan gjorde Blatter Caymanøerne til en magtfaktor i Fifa

New York Times-journalist beretter om bestikkelse og korruption fra et magtfuldt skattely.

Fodbold

En flok høns pilede rundt, mens en bulldozer fredag morgen gik i gang med at brede skærver ud til den ny fodboldbane af kunstgræs ved Caymanøernes Fodboldforbund.

Det kan virke uforståeligt, at Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) har brugt mere end 15 mio. kr. siden 2002 på at bygge et nyt hovedkvarter og finansiere to fodboldbaner på Caymanøerne, når man tænker på, at jorden er så sumpet, at en græsbane måtte kæmpe hårdt for at overleve i det brakke miljø.

Fifa’s gavmildhed kan forekomme endnu mere overraskende, når man tænker på, at Caymanøerne, det caribiske feriested og skattely, blot ligger nummer 191 blandt 209 på verdensranglisten. Og de 58.000 indbyggere på øerne er langtfra nok til at fylde mange af verdens største fodboldstadioner.

Der var også penge til en swimmingpool

Men banen, der er i gang med at blive etableret, er blot et billede på en af de komplekse metoder, der har gjorde det muligt for Sepp Blatter med et jerngreb at fastholde magten som præsident for Fifa i de seneste 17 år, indtil han i aftes trak sig få dage inde i sin femte periode.

Billedet understreger også den dynamik, der giver visse Fifa-topfolk en umådelig stor magt til at træffe beslutninger om lukrative kontrakter og måske også ansporer dem til at gå over stregen og begå kriminalitet. En magtfuld Fifa-repræsentant fra Caymanøerne står anklaget for at have modtaget bestikkelse i millionklassen. En del af pengene var blevet omdirigeret, så han kunne få bygget en swimmingpool på sin private ejendom i den amerikanske delstat Georgia.

I henhold til Fifa’s regelsæt har selv det mindste land samme stemmeværdi som det største, og udbetalinger fra Fifa til fodboldbaner og andre projekter – der er lovlige og fuldt dokumenterede – har sikret Sepp Blatter en trofast tilhængerskare, skønt han er blevet genstand for sønderlemmende kritik i forbindelse med sager om omfattende korruption i international fodbold.

Præsident mistænkt for korruption

Caymanøerne er omdrejningspunktet i en skandale om svindel og bestikkelse. Jeffrey Webb, der i mange år har været præsident for Caymanøernes Fodboldforbund og præsident for forbundet for Nord- og Mellemamerika og Caribien (Concacaf), var et af de 14 medlemmer, der blev sigtet af de amerikanske myndigheder. Hans medarbejder og chefrådgiver Costas Takkas blev ligeledes sigtet.

KORRUPTION, FUP OG SVINDEL:

Webb, der af mange blev set som reformator og mulig kandidat til posten som Fifa’s præsident, er mistænkt for at have krævet og modtaget bestikkelse for flere millioner dollars fra marketingfirmaer, der har købt og solgt tv-aftaler, marketingrettigheder og sponsorater til regionale fodboldturneringer. Ifølge anklageskriftet blev der brugt udspekulerede metoder for at maskere udbetalingerne.

Hele ideen var, at han skulle være den, der ryddede op i Concacaf, ikke den, der blankede fodboldforbundet af

Den 50-årige Webb skal kæmpe hårdt for ikke at blive udleveret fra Zürich, hvor han blev anholdt. Han er blevet afløst som præsident for Concacaf. Hans deroute har overrasket og belastet mange på Caymanøerne og andetsteds.

»Hele ideen var, at han skulle være den, der ryddede op i Concacaf, ikke den, der blankede fodboldforbundet af«, siger pr-konsulenten Stephen Sigmund, som i 2012 var rådgiver for Webb.

Økonomisk støtte skabte stemmer

Men selv mens skandalen ruller, har Caymanøerne på nogle områder lige så stor magt som Tyskland, Argentina og Brasilien. Som de øvrige 208 nationale fodboldforbund har Caymanøerne én stemme til Fifa’s præsidentvalg, Blatters strategi var at demokratisere fodbolden og styrke dens popularitet rundt omkring i verden. Men hans strategi har også indeholdt et sindrigt politisk element.

Han sikrede sig mange støtter ved at øremærke flere hundrede tusinde dollars årligt til de enkelte medlemsforbund i Fifa med bidrage til anlæg af fodboldbaner og anden økonomisk støtte til mindre, kapitalsvage lande.

»Caymanøerne er et billede på, hvordan finansieringsstøtten holder systemet kørende. Det betyder, at de små fodboldforbund er Fifa-lederne tak skyldig«, siger David Larkin, der er advokat i Washington med speciale i international sport og direktør for organisationen ChangeFifa. .

Siden 2008 har Fifa skænket 12,3 mio. kr. i støtte til etableringen af to fodboldbaner på Caymanøerne. Syv år senere er stadig flere uger til, at den første fodboldbane står klar. Planerne for tilknyttede sovesale og en sportshal er stadig ikke blevet til noget. Et sidste tilskud på 3,4 mio. kr. bev givet i marts 2014, så der kunne anlægges kunstgræs, skrev Fifa på sin hjemmeside. Det skyldtes, »at den nuværende græsbane ikke kan overleve i det lavtliggende, saltholdige miljø«.

50-årig skal først blive voksen

Projektet var led i en plan udarbejdet af Webb med henblik på at styrke fodbolden på Caymanøerne med et topmoderne træningscenter. Blatter kunne dårligt tillade sig at ignorere Webb, især efter at Webb blev præsident for Concacaf i maj 2012. Her stod han i spidsen for 35 medlemslande – 17 procent af det totale antal stemmer i Fifa’s præsidentvalg.

I oktober 2013 var Blatter med til en gallamiddag på Caymanøerne for at fejre Webbs udnævnelse til præsident for Concacaf og hans indlemmelse i Fifa’s eksekutivkomité. Han blev desuden udpeget til at sidde Fifa’s finansudvalg og blev sat i spidsen for en arbejdsgruppe, der skulle bekæmpe racisme i fodboldverdenen.

Selv om det kun var politisk smiger og for at cementere Webbs troskab under præsidentvalget i 2015, anslog Blatter under gallamiddagen, at Webb muligvis kunne blive hans afløser, men havde brug for mere erfaring udi magtudøvelse, mente Blatter:

»Lad ham nu først blive voksen«.

Webb, der også havde arbejdet i finansverdenen, sagde ja tak: Han kunne »så afgjort« godt tænke sig at blive præsident for Fifa en dag.

»Det handler om at give tilbage. Det handler om at tjene sporten. Hvem ved, hvad fremtiden vil bringe?«.

Bedragi, hvidvask og skattesvindel

Han var kendt for at gøre grin med det overdådige Concacaf-hovedkvarter i New York. Her havde forbundets tidligere generalsekretær, den flamboyante Chuck Blazer, holdt til. Myndighederne afslørede i sidste uge, at Blazer i 2013 i smug havde tilstået en række anklagepunkter, der blandt andet talte bedrageri, hvidvask af penge og skattesvindel.

Concacaf har længe været plaget af urene økonomiske aftaler. Blandt de 14 embedsfolk, der blev rejst tiltaler mod onsdag, var også Jack Warner, Concacafs tidligere skandaleramte præsident fra Trinidad og Tobago. Han er blandt andre forhold anklaget for at have fået udbetalt 68 mio. kr., der skulle bruges på at påvirke afstemningen om værtskabet for VM i 2010, som endte med at blive tildelt Sydafrika.

Da Jeffrey Webb bragte sig selv i stilling som Warners efterfølger, gjorde han det ved at love reformer og mere gennemsigtighed og ansvarlighed i Concacaf.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi skal have blæst skyerne væk, så solen atter kan skinne på os«, sagde Webb.

20 millioner kroner i bestikkelse

Men alt fortsatte, som det plejede. Ifølge anklageskriftet forsøgte Webb i maj 2012, da han blev valgt, at få lidt over 20 mio. kr. i bestikkelsespenge fra Traffic Sports USA, et Miami-baseret marketingselskab, som opkøbte rettigheder til transmission og marketing af kvalifikationskampene i Caribien forud for VM i 2018 og 2022.

Bestikkelsen skulle gå gennem den græskcypriotiske Costas Takkas, en af Webbs mangeårige partnere og tidligere generalsekretær i Cayman Islands Football Association, fremgår det af anklageskriftet. Webbs identitet som den egentlige modtager af bestikkelsessummen skulle skjules, siger myndighederne. En del af pengene blev indbetalt på en konto, der tilhørte en entreprenør, som byggede en swimmingpool til Webb på en af hans ejendomme i Georgia, USA. Takkas lod til at være en af Webbs velyndere. Han var »venlig, men også meget søgende«, fortæller pr-konsulenten Stephen Sigmund.

»Han slog mig som en type, jeg kender fra det politiske liv. Den slags, der knytter sig til en politiker og så står og falder med vedkommende«.

I 2012 udbad Webb sig endnu en gang en bestikkelsessum fra Traffic Sports USA, står der i anklageskriftet. Denne gang angik det kommercielle rettigheder til Concacafs største internationale turneringer, Gold Cup, hvor landshold fra Nordamerika, Mellemamerika og Caribien deltager, og foreningens udgave af Champions League. I et forsøg på at skjule bestikkelsen blev der ifølge myndighederne anvendt en falsk faktura, for at det skulle se ud, som om pengene blev udbetalt til et selskab fra Panama, der producerede spilledragter og fodbolde.

»Et det ulovligt? Ja, det er det«

Da Traffic Sports USA i 2013 fik en kontraktfornyelse til en værdi af over 400 mio. kr. for eksklusive sponsorrettigheder til Gold Cup og Concacafs Champions League, forsøgte Webb ifølge anklageskriftet igen at få udbetalt penge.

»Selv om Webb forlangte mere, blev parterne i sidste ende enige om, at bestikkelsessummen skulle udgøre 2 millioner dollars (13,6 mio. kr., red.)«, står der i anklageskriftet. Til sidst begyndte nogle af de involverede at udtrykke bekymring for bestikkelsespraksissen. På et møde i New York i marts 2014 skal direktøren for Traffic Sports USA, Aaron Davidson, ifølge anklageskriftet have udtrykt sin tvivl under en samtale, som angiveligt er blevet optaget: »Er det her ulovligt? Ja, det er ulovligt. Set i det store billede og for et firma, der i 30 år har været en del af branchen, er det her så slemt? Ja, det er slemt«.

Også Davidson er blandt dem, der er rejst anklage imod. Tilsyneladende bragte Davidson under samme møde i marts 2014 emnet om en bestikkelsessum på banen. En sum, der skulle betales til Webb af et andet af sportsbranchens marketingselskaber, nemlig Datisa.

Det var en del af den større plan, som myndighederne beskriver. Ifølge planen skulle Datisa betale 750 mio. kr. i bestikkelse til et antal sydamerikanske officials og til Jeffrey Webb for at få de kommercielle rettigheder til en af verdens mest prestigefulde turneringer, nemlig det sydamerikanske mesterskab, Copa America. En 100-års jubilæumsudgave af turneringen er programsat til at blive afholdt i USA i 2016. Det står ikke klart, hvor stort et beløb Webb selv skulle modtage, men der blev ifølge anklageskriftet udbetalt cirka 270 mio. kr. til forskellige modtagere.

Alle kan komme i fængsel

1. maj 2014 mødtes de øverste repræsentanter fra Datisa i det sydlige Florida for at drøfte hele bestikkelsesplanen, står der i anklageskriftet. En af repræsentanterne, argentinske Alejandro Burzaco, fortalte de andre: »Alle kan komme i knibe på grund af det her«, og tilføjede: »Alle kan komme i fængsel«.

Muligheden for, at Webb kunne ende i fængsel, kom som et chok for mange af de tilstedeværende. Han var populær, født og opvokset i George Town på Caymanøerne, der har en stor del turister, og hvor mange udlændinge har slået sig ned. Han kom i de samme kredse som den politiske elite og skaffede den lokale økonomi over 200 millioner kroner ved at afholde fodboldturneringer på Caymanøerne.

Webb fortalte, hvordan han havde helliget sit liv til at udvikle fodboldsporten på Caymanøerne, hvordan han tidligere selv måtte slå græs på fodboldbanerne og skure toiletter og endda arbejde på et kontor, hvor der ikke var nogen telefoner.

»Jeg er overrasket. Det lod til, at han var en ærlig og retskaffen mand«, siger Violet Wilson, der som frivillig i Røde Kors ofte har mødt Webb. »Det er meget pinligt. Det skader en lille ø, når han har en så høj stilling og kludrer i det«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Stilhed efter sigtelsen

I denne afsondrede del af verden har nyheden om Webbs sigtelse ført til stilhed og vantro. Regeringens embedsmænd og repræsentanter fra det nationale fodboldforbund har knap givet lyd fra sig siden sigtelsen.

Osbourne Bodden, sportsminister på Caymanøerne, nævnte end ikke Webb ved navn i sin pressemeddelelse. I stedet skrev han blot, at hans ministerium ikke indgik i efterforskningen. En talskvinde for Caymanøernes Fodboldforbund har fjernet sine kontaktinformationer fra dets hjemmeside.

Grundet Webbs popularitet og succes »har landet ikke set nærmere på, hvad han ellers har været involveret i. Nu er alt forandret lige med ét. Nu vil der for alvor blive gransket i, hvilke andre aktiviteter og hvem der ellers kan have været involveret i sagen«, siger David R. Legge, der ejer avisen Cayman Compass.

Oversættelse: Jacob Giese og Christoffer Østergaard

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce