Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
KANDIDATERNE. I manges bevidsthed handler det om Maradona, Pelé eller Messi, men er der andre emner som verdens bedste nogen sinde.
Foto: Originalfoto: AP / Illustration: ChristineVierøLarsen

KANDIDATERNE. I manges bevidsthed handler det om Maradona, Pelé eller Messi, men er der andre emner som verdens bedste nogen sinde.

Fodbold
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er Pelé, Maradona eller Messi verdens bedste nogensinde?

Lionel Messis præstationer den seneste måned har pustet liv i umulig diskussion.

Fodbold
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med 15 boldberøringer i løbet af 12 sekunder var den sidste tvivl totalt udraderet. Eller som en spansk tv-kommentator brølede i begejstring: ’Tak Messi, tak fordi du eksisterer’.

Men det var for en måneds tid siden, tanken første gang overhalede fortidens skønmalerier. Da Lionel Messi i en ellers jævnbyrdig, spændende og ganske velspillet semifinale i Champions League lige trykkede en ekstra gang på den gaspedal, der styrer de i forvejen vanvittige trommestikfødder. To mål og en frispilning i løbet af det sidste kvarter mod Bayern München og 0-0 var forvandlet til 3-0.

Den lille argentiner havde gjort det igen, og men sad stakåndet tilbage i sofaen mens et halvt århundredes fodboldindtryk flimrede forbi og et af tilværelsens allerstørste spørgsmål pressede sig på: Er Messi verdens bedste fodboldspiller nogen sinde?

Vi er i Danmark gudskelov forskånet for den religiøse fanatisme, der gør livet i mange andre hjørner af verden til en besværlig og farlig størrelse, men helt fri fra fanatiske ’slagsmål’ af en ganske anden støbning er vores lille hyggekrog af et land dog ikke. Der er jo FC København mod Brøndby, hovedstadsklubberne mod FC Midtjylland og alle de andre ’derovre’. Men vinduet ud mod alverdens fodboldbaner er efterhånden så pivåbent, at alle med evner til bare at kunne få tre på foden med en ballon har en holdning til, om Messi eller Ronaldo er den bedste.

Kun to var i spil

For en aldrende fodboldentusiast har det derimod i mange år handlet om, hvorvidt Pelé eller Diego Maradona var verdens bedste nogen sinde. Og det var KUN et spørgsmål om de to. Johan Cruyff, Franz Beckenbauer eller Zinedine Zidane, jo-jo, bestemt, men så alligevel ikke. Det var Pelé eller Maradona.

Jeg har altid hældt til Pelé. Tre gange verdensmester, 1.281 mål i karrieren uanset om det inkluderede showkampe og klubkarrieren ’kun’ havde udspillet sig i Santos og New York Cosmos. Men indsatsen i 1970, hovedstødet som Gordon Banks godt nok reddede, og ikke mindst hovedstødsmålet mod Italien i finalen har brændt sig fast i erindringen på en dengang næsten 10-årig knægt.

Diego Maradona kom da tæt på med sine præstationer i 1986 og 1990, da han nærmest ene mand havde løftet et argentinsk landshold til to VM-finaler og nærmest samtidig gjort Napoli til italiensk mester to gange, hvilket aldrig er sket hverken før eller siden.

Diskussionen om Pelé eller Maradona har jeg altid afsluttet med pointen om, at Pelé i hvert fald aldrig ville finde på at score med hånden.

Som Maradona gjorde i 1986, da han paradoksalt nok scorede et af helt andre grund lige så berømt mål i den samme VM-kvartfinale mod England.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En lille kopi af Maradonas rute for 29 år siden

Og så er vi tilbage til Messis 15 boldberøringer på 12 sekunder, som i lørdags resulterede i den 1-0-scoring i den spanske pokalfinale mod Athletic Bilbao og som Messi selv har kaldt sin bedste scoring nogen sinde. Det siger ikke så lidt, når man er registreret for 468 af slagsen.

29 år tidligere havde Diego Maradona taget en nærmest identisk rute på banen, da han med 12 boldberøringer på 10 sekunder løb forbi fire ydmygede englændere og sparkede bolden forbi Peter Shilton til Argentinas 2-0-scoring på Estadio Azteca i Mexico By.

Lionel Messi satte fem rådvilde Bilbao-spillere af, inden han med sit evigt effektive venstreben huggede bolden ind i det korte hjørne forbi Iago Herrerín.

»Ja, ja. Maradona scorede altså i en VM-kvartfinale, Messis mål var mod Athletic Bilbao«, lød et partsindlæg i diskussionen forleden, men det er naturligvis ikke kun de to scoringer, disse to fænomener skal sammenlignes på. Blandt andet fordi Lionel Messi som en langhåret 19-årig lavede et mål, der i endnu højere grad kopierede Maradonas VM-scoring, da han i 2007 snoede sig forbi fem modstandere, afdriblede målmanden og bragte FC Barcelona på 2-0 i en pokalsemifinale mod Getafe.

Nu skal Lionel Messi spille Champions League-finale. For tredje gang. Han har scoret i de første to, som FC Barcelona begge har vundet. Michael Krohn-Dehli er lige skiftet til Sevilla FC, fordi han gerne vil opleve bare at spille i Champions League. Lionel Messi har været topscorer i turneringen i 2009, 2010, 2011 og 2012 og bliver det igen i år med mindre Neymar overhaler ham med to mål i lørdagens finale.

CL er større end VM, måske

Lionel Messi har imodsætning til Pelé og Maradona ikke været verdensmester. Det kiksede sidste år med finalenederlaget til Tyskland i et VM, hvor Messi godt nok scorede i alle tre gruppekampe, blev kåret som kampens spiller i Argentinas første fire kampe og endte med at blive kåret til turneringens bedste spiller, men det var en kåring, som eksempelvis Maradona mente måtte være foretaget af marketingsfolk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den manglende VM-titel har også altid været mit argument for, at Pelé var større, men nu om dage er Champions League bare vokset til en størrelse, der ikke eksisterede på hverken Pelés eller Maradonas tid. Så nu er diskussion startet på vid gab igen. Kraftfulde Pelé med de fantastiske brysttæmninger, luftdriblinger og verdensrekord i mål, den etbenede Diego Maradona med frisparksscoringerne, driblingerne og alle kontroverserne uden for banen eller Magiske Messi med målene og den manglende VM-titel?

Spørgsmålet er stort og der er vel ingen forkerte svar. Men diskussionen er underholdende. Og du kan bidrage til underholdningen i kommentarfeltet nedenunder.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden