Retningslinjer. Som følge af et nyt 'code of conduct', som DBU lancerer i dag, skal spillerne på det danske fodboldlandshold nu også trænes i opførsel uden for banen.
Foto: Finn Frandsen (Arkivfoto)

Retningslinjer. Som følge af et nyt 'code of conduct', som DBU lancerer i dag, skal spillerne på det danske fodboldlandshold nu også trænes i opførsel uden for banen.

Fodbold

Ny landstræner skal lære spillerne god opførsel uden for banen

Med et nyt 'code of conduct', som DBU lancerer mandag, skal landsholdet med den nye chef Åge Hereide i spidsen lave retningslinjer for spillernes opførsel.

Fodbold

Når Åge Hareide tiltræder som dansk landstræner 1. marts, skal han mere end bare at få landets bedste fodboldspillere til at præstere på banen.

Den rutinerede nordmand får også til ansvar at præge dem til at være den bedste udgave af sig selv uden for kridtstregerne – sammen med spillerne skal nationalmandskabets nye chef udforme en række retningslinjer for, hvordan de danske fodboldambassadører bør opføre sig.

Det er en direkte følge af, at Dansk Boldspil-Union (DBU) mandag lancerer et såkaldt code of conduct, et adfærdskodeks, for den samlede organisation med overskriften ’Ordentlighed og åbenhed’.

»Bestyrelsen ønsker at udstikke en retning for ’good governance’ eller god ledelse hele vejen rundt. Det gør vi for at styrke vores etiske profil, men også, fordi vores omverden stiller nye krav til os om netop åbenhed og ordentlighed«, siger direktør Claus Bretton-Meyer.

Principper sætter rammen

»Vores code of conduct er ikke en facitliste. Men det er en række principper og værdier, som danner rammen for vores ageren og debatter om de mange dilemmaer i fodboldens verden. Det kan handle om adfærd på sociale medier, træningslejre i lande presset på menneskerettigheder, kampagner mod diskrimination og mange andre ting. På nogle områder kommer der som en direkte konsekvens så også nogle mere konkrete tiltag, for eksempel et gaveregulativ og et ’players code of conduct’, der skal gøre det mere klart, hvad vi forventer af vores landsholdsspillere«, siger Claus Bretton-Meyer.

Over de seneste 5 år har særligt én landsholdsspiller flere gange tiltrukket sig uheldig opmærksomhed: Nicklas Bendtner. Under EM 2012 trak han op i trøjen og afslørede et par reklameunderbukser fra et spilleselskab efter at have scoret mod Portugal – og da den slags ikke er tilladt, fik han en heftig bøde og en spilledags karantæne.

Kort tid efter kørte han bil i den forkert kørselsretning og var påvirket alkohol, hvilket fik DBU til at smide ham af landsholdet i et halvt år. Flere gange har han også skabt ballade i nattelivet.

Uden at Claus Bretton-Meyer selv fremhæver konkrete episoder, kunne det være den slags historier, han håber på at høre færre af, efter at landsholdet har udviklet et adfærdskodeks i samarbejde med Åge Hareide.

»Vores nye landstræner kommer til at arbejde med spillerne om at udforme nogle principper for, hvordan man agerer som en ansvarlig verdensborger. Det bliver en naturlig del af vores code of conduct«, siger DBU-direktøren.

Men hvis det skal have en præventiv effekt, kræver det jo, at spillerne tager det til sig. Hvad får dig til at tro på, at profiler i store klubber verden rundt ikke bare vil være ligeglade med, hvad en flok jakkesæt i DBU’s betonpalads siger til dem?

»Jeg skal ikke kunne afvise, at de er ligeglade med, hvad jakkesætfolk siger. Men jeg tror, at det har en vis betydning, når deres landstræner både udvikler og diskuterer de her retningslinjer med dem. Det er faktisk et tiltag fra, da Åge Hareide var landstræner i Norge og sammen med spillerne udviklede et principsæt for, hvordan man agerer. Det viste sig at være effektivt – også fordi spillerne tog det til sig. Når man involverer folk i stedet for bare at pådutte dem ting, tænker jeg, at de tager mere ejerskab«, siger Claus BrettonMeyer.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fra blandt andet sin tid som norsk landstræner har Åge Hareide da også erfaring med at arbejde med store egoer. Dengang rådede han over stjerner som John Arne Riise, John Carew, Ole Gunnar Solskjær, Steffen Iversen og Morten Gamst Pedersen – hvoraf især de to første har ry for at tænke ganske højt om sig selv.

Målet med det er, at vi ikke vil stå i en situation, hvor folk kan mistænke os for at have motiver, vi ikke har

»Jeg kan ikke afvise, at en eller anden international spiller måske har en anden holdning til det her med et players code of conduct, men jeg tror, det afhænger af, hvordan det bliver udformet«, siger Claus Bretton-Meyer.

Åbenhed fra ledelsen

Men det er ikke kun landsholdet, som DBU’s nye adfærdskodeks kommer til at påvirke. De seneste år har organisationen også mødt kritik for ikke at have været åben nok omkring en særlig pensionsudbetaling på 1,5 millioner kroner til tidligere formand Allan Hansen, mens den internationale fodboldfamilie i Fifa og Uefa har været ramt af store skandaler om korruption og magtmisbrug.

Blandt andet derfor er ’Åbenhed’ en af overskrifterne i DBU’s code of conduct.

»En naturlig konsekvens er at udvikle et gaveregulativ. Det vil sige, at vi registrerer og synliggør de ting, vi måtte modtage over en vis bagatelgrænse – målet med det er, at vi ikke vil stå i en situation, hvor folk kan mistænke os for at have motiver, vi ikke har. Vi har set nogle ret grelle eksempler i den internationale fodboldverden. Dem vil vi naturligvis gerne undgå. Men debatterne afledt af vores code of conduct kan også handle om, hvor langt en person kan gå i forhold til udtalelser, eller hvor transparent man skal være i forhold til pension eller lignende«, siger Claus Bretton-Meyer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men sådan et adfærdskodeks består jo af ret luftige vendinger. Hvordan tror du så, at det helt konkret vil sørge for, at der kommer færre uheldige sager?

»Det vil jeg håbe, at der gør. Med det her tiltag viser vi klart, at vi tager det meget alvorligt – men jeg er da ikke så naiv, at jeg tror, der aldrig vil opstå etiske dilemmaer igen. Jeg tror bare, at bevidstheden om etikken kommer til at have en positiv effekt«, siger DBU-direktøren.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce