Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Omringet. Pressen væltede ind på banen, da Romario i 2007 scorede, hvad han påstår var hans mål nummer 1000.
Foto: RICARDO MORAES/AP

Omringet. Pressen væltede ind på banen, da Romario i 2007 scorede, hvad han påstår var hans mål nummer 1000.

Fodbold
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Portræt: Brasilianeren med de måske 1.000 mål

En af fodboldhistoriens største målmagere fylder 50 år i dag.

Fodbold
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I mere end 20 minutter stod fodboldkampen stille. Efter at en lille mørklødet mand i hvidt sportstøj havde sendt bolden i mål på straffespark, eksploderede stadionet i en jubel så voldsom, at det var umuligt at fortsætte opgøret. Med- og modspillere hyldede ham. Fra alle hjørner af arenaen invaderede journalistgrupper banen rustet med kameraer og mikrofoner, omkransede hovedpersonen.

Det var søndag 20. maj 2007, og i det 48. minut af kampen mellem Vasco da Gama og Sport Recife gik tiden i stå. Men hverken tid eller mål stod at læse på lystavlen – de simple gule lys formede blot en simpel skitse af en mand med himmelstrakte arme efterfulgt af teksten: ’Romário, 1.000 mål’.

Med gud og mor ved sin side

Den lille legende havde rundet en milepæl, som de brasilianske fodboldfanatikere kun mente, at én anden havde gjort tidligere: Pelé. Det var historisk. Derfor klagede ingen heller over, at Romário tog sig god tid til at besvare journalisternes spørgsmål. Midt i kampen.

»Det er en stor glæde for mig at nå den milepæl, som kun én anden spiller har nået før mig. Det var Gud, der ville have, at jeg scorede«, sagde Romário ifølge fifa.com med tårer i øjnene, mens han krammede sin gamle mor, der også var løbet ind på banen.

Statistikere betvivler 1000 mål

Nu, hvor Romário har indstillet karrieren, betvivler de fleste fodboldstatistikere, om den brasilianske målmager vitterlig scorede 1.000 gange. For at nå så højt op skal han i hvert fald tælle scoringer i uofficielle og ungdomskampe med. Men uanset hvad ændrer det ikke ved, at den lille angriber rangerer som en af de allerstørste i Brasiliens ellers så profilrige fodboldhistorie. Og i den internationale fodboldhistorie som sådan.

Han voksede op i et fattigt område, men hans talent strålede ud af slummen.

»Da jeg blev født, pegede manden i himlen på mig og sagde: Dét er fyren«, har han ifølge Daily Mail sagt – gennem hele livet har han været kendt for kontroversielle ord, som da han rådgav magasinet Trip’s læsere til et succesrigt liv og sagde, at de blandt andet skulle »finde en idiot til at svine dig til, så du kan motivere dig ved det« og »have sex hver dag, men højst tre gange«.

Dansker fik øje på den kontroversielle brasilianer

I 1988 blev han topscorer ved den olympiske fodboldturnering og fangede en danskers blik – Frank Arnesen var sportschef i PSV Eindhoven og hentede den lille brasilianer til Holland. Succesen var enorm, så i 1993 købte mægtige FC Barcelona ham. I den spanske klub nød angriberen godt af Michael Laudrups unikke blik for sine medspillere, og Romário blev straks topscorer.Men efter at have ført Brasilien til VM-guldet i 1994, ragede han uklar med Barcelonas karismatiske træner Johan Cruyff. Det var bare en af mange personer i sportsverdenen, som Romário blev uvenner med på sin vej.

Ofte blokerede den lille brasilianers store ego for de gode samarbejdsmuligheder. Men samtidig var han så dygtig på fodboldbanen, at han gang på gang fik en ny chance. Dem udnyttede han som oftest ved at score mål efter mål efter mål.

Populær herre gik imod fodboldtoppen

Derfor har han også opnået en helt uoverskuelig mængde af hæder, individuelt såvel som med PSV Eindhoven, Barcelona, Flamengo, Vasco da Gama og flere andre klubber. Blandt andet modtog han i 1994 titlen som verdens bedste fodboldspiller.På trods af sin kontroversielle karakter var den ekstremt effektive og hurtige Romário evigt populær.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ:

Han engagerede sig i handikappedes rettigheder og blev i 2010 valgt til Brasiliens parlament som repræsentant for socialistpartiet. 4 år senere valgtes han til landets senat. Endnu en gang demonstrerede han sin enorme popularitet, da han i Rio de Janeiro-området fik mere end 4,5 millioner personlige stemmer, det højeste antal nogensinde. Ironisk nok elskede brasilianerne ham så højt, fordi han gik imod det, der om noget havde formet ham: fodbolden.

Romário var blandt de største kritikere af VM i Brasilien, fordi det ifølge ham blev til i en overflod af korruption og hvidvask af penge. Og uden hensyn til landets fattige.På samme måde kritiserede han fodboldens skandaleramte verdensforbund, Fifa. Forbundet, der dagen efter milepælsmålet og den 20 minutter lange fejring midt i kampen 20. maj 2007 skrev på sin hjemmeside:»Romario de Souza Farias, fodboldverdenen hylder dig«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden