Fodbold

FC København: De investerer ekstra i scouting, fordi det betaler sig

Belært af bl.a. den triste saga om Franco Mussis har Superligaens førerhold udvidet sin scouting markant.

Fodbold

Lederne i FC København kiggede noget skeptisk, da klubbens nye stjerneindkøb dukkede op til sin første træning. I Argentina havde de set Franco Mussis brillere på midtbanen for Gimnasia La Plata, men da sydamerikaneren kom til Danmark i sommeren 2014, var han pludselig en del kilo tungere og helt ude af form. Og da han ikke fik chancen fra starten af sit danske ophold, blev han bare frustreret over at skulle knokle sig på holdet. Efter et halvt års tid solgte FCK sit stjerneindkøb tilbage til Argentina.

Det er historier som den, Superligaens førerklub ønsker at undgå – i stedet vil de have flere succesanekdoter som den om Daniel Amartey, der efter halvandet år i Danmark blev solgt til Leicester for et stort millionbeløb denne vinter. Derfor har fodboldforretningen investeret stort i sin scoutingafdeling.

»Vi tror på, at chancen for at ramme rigtigt med vores indkøb er større ved at være endnu flere øjne i marken og arbejde endnu mere struktureret hjemmefra. Derfor har vi en decideret scoutingafdeling, som kun arbejder på at finde emner til en eventuel rekruttering«, fortæller teknisk direktør Johan Lange.

»I FC København er vi nået frem til den konklusion, at det i sidste ende kan betale sig at investere de her penge. Vores overbevisning er, at de ekstra midler på en scoutingafdeling kommer tilbage i det lange løb i form af videresalg og sportslige resultater«, siger han.

Vil konkurrere internationalt

Indtil efteråret 2014 var der i grove træk kun chefscout Lars Højer Nielsen – ham, der i sine aktive fodbolddage var kendt for et drømmedrøn af et frispark. Men nu inkluderer afdelingen også lederen Jesper Jansson, som har en fortid som sportschef i Helsingborg, rutinerede Bjarne Hansen, der på halvtid primært spejder i Skandinavien, og unge Frederik Leth, som på baggrund af spillerdata analyserer sig frem til potentielle emner. Dermed investerer FCK mange flere penge i området end den gængse superligaklub.

»Det skal også ses i lyset af, at vores internationale klubkonkurrenter fra Belgien, Schweiz, Østrig og i nogle tilfælde også Østeuropa har gearet voldsomt op over de seneste fem år. Derfor skal vi være lidt hurtigere og et skridt foran dem. Måske kan vi ikke være det rent økonomisk, når vi snakker om den samlede pakke med overgang og løn, men ved at være grundigere kan vi forhåbentlig opdage spillerne lidt før og tage dem ind tidligere«.

DATABASE

Hvor finmasket er jeres net så nu? Hvor mange har set en spiller, før I henter ham?

»Vores scoutingafdeling arbejder på og finder frem til nogle topemner til en given position, vi ønsker at rekruttere til. Dem ser vores scouts et passende antal gange, på video og live. Så er det til slut enten Ståle, mig eller os begge to, der rejser ud og ser spilleren live, før vi eventuelt forsøger at tilknytte ham«, siger Lange.

Hvordan kan investeringen i scoutingafdelingen i FCK betale sig ind igen?

»Vi har valgt at investere på det område, fordi det økonomisk ikke er særligt fordelagtigt at ramme ved siden af – der kan både være udgifter til selve transferen og en længerevarende aftale – og også rent sportsligt er det skidt. En god scouting er økonomisk rentabel, hvis den betyder, at vi oftere rammer de rigtige spillere«.

Vil undgå en ny 'Mussis'

Hvorfor er det så svært at ramme rigtigt?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er enormt svært. Man tager en spiller fra et andet hold og en anden kultur, og så skal man forestille sig ham spille på vores måde og fungere i vores miljø, hvor vi skal vinde hver gang og kunne håndtere at være med til at spille om mesterskabet og i Europa. Derudover er der også de fodboldfaglige parametre. Det er svært at forudse, om spilleren kan passe ind i det«.

Og man kan – som i tilfældet Mussis – vel heller ikke gardere sig mod, at spillere dukker op 10 kilo tungere end sidst. Eller hvad?

»Ja, det kan man sige. Men det er faktisk også et godt eksempel på en sag, vi har lært af, for det handlede måske om noget med personligheden. Derfor var både jeg selv og Jesper Jansson seks dage i Paraguay, før vi hentede Federico Santander i sommer. Selvfølgelig skulle vi se ham spille endnu mere fodbold, men det havde vi nu set meget af i forvejen, så det handlede faktisk endnu mere om at snakke med ham. Lære ham at kende, lære hans familie at kende, forstå hans historik, forstå, hvilken kultur han kommer fra«, siger Johan Lange.

I dansk fodbold er det de færreste klubber, der har en decideret scoutingafdeling. Hvordan kan det være, tror du?

»Det er svært at svare på, men det er jo ressourcetungt at lave sådan en afdeling og drive den. Når det er sagt, så ved jeg nu ikke, om danske klubbers hitrate på spillere er dårligere end i andre lande, hvor de måske investerer mere i scouting. Der er da også klubber i blandt andet England, som bruger mange millioner kroner på det her område, men alligevel undrer man sig indimellem over deres indkøb«, siger FCK’s tekniske direktør.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce