KAMPKLAR. DBU-formand JesperMøller vil stille kritiske spørgsmål, når et kriseramt Fifa indkalder til ekstraordinær kongres i hovedkvarteret i Zürich.
Foto: Lars Poulsen (arkiv)

KAMPKLAR. DBU-formand JesperMøller vil stille kritiske spørgsmål, når et kriseramt Fifa indkalder til ekstraordinær kongres i hovedkvarteret i Zürich.

Fodbold

»Vi skal være langt mere kritiske i Fifa«

DBU-formand Jesper Møller satser på reformer for gennemsigtighed i det skandaleramte verdensforbund – men han ved godt, det ikke bliver let.

Fodbold

Ugen omkring Det Internationale Fodboldforbunds (Fifa) 65. kongres i Zürich i slutningen af maj 2015 var fuld af dramatik. Der var arrestationer af korrupte Fifa-ledere som optakt, bombetrussel mod Hallenstadion, en vicepræsidents kontante farvel i protest, genvalg af omstridte præsident Sepp Blatter og ikke mindst hans overraskende afsked 2. juni. Men ingen reformer, selv om alle advarselslamper blinkede.

Når den ekstraordinære kongres 26. februar samme sted afrundes af Blatters afløser som det 12. og sidste punkt på den officielle dagsorden, kan det være punktum for en mere rolig samling i fodboldtoppen – men det er langtfra sikkert. Og hvordan det er gået med en række foreslåede reformer, er mange fodboldledere rundt om i verden også spændte på.

»Vi møder frem med en sund skepsis og en kritisk tilgang på kongressen, for alt kan ske i Fifa. I São Paulo i 2014 kom Blatters vending, da han oplyste, at han alligevel ikke ville gå af i 2015 som bebudet, og efter sidste års kongres i Zürich stod vi så uden ny præsident og uden reformer. Nu har vi chancen for at få begge dele«, siger Dansk Boldspil-Unions (DBU) formand, Jesper Møller.

»Men ændringer i Fifa kan blive en lang proces, for det er meget komplekst, og derfor skal vi lægge pres på den nye præsident. Han bliver en vigtig figur, for skal vedtagne reformer eksekveres, skal man have en leder, der sender de rette signaler. Gør han ikke det, bliver det virkelig op ad bakke. Vi kan dog ikke bare melde os ud – det giver ingen mening. Vi skal til gengæld være langt mere kritiske og stille flere spørgsmål end tidligere, og vi er godt forberedt med fin opbakning fra DBU’s bestyrelse«.

Slut med uendeligt mandat

Formanden håber, at Fifa’s reformkomité kommer igennem med sine forslag, som DBU støtter, men sammen med de øvrige nordiske forbund har danskerne også en række yderligere forslag med det formål at rette op på Fifa, der verden over er berygtet for korruption, svindel og lukkethed. Komiteens og de nordiske forbunds reformforslag koncentrerer sig om tre områder: ledelse, gennemsigtighed og ansvarlighed.

På det første område har den schweizisk-italienske forretningsmand Domenico Scala, der er uafhængig formand for Fifa’s Audit and Compliance Committee, placeret en del af skylden for de mange skandaler på det faktum, at Fifa-lederne har siddet meget længe på magten. Alt for længe, mener han og foreslår en nedskæring af mandatperioder til maksimum tre gange fire år. Det råd har reformkomiteen fulgt.

Blatter nåede at sidde 17 år, inden han blev suspenderet i efteråret, men to af Fifa’s otte præsidenter siden 1904 har siddet på præsidentposten endnu længere: hans forgænger João Havelange fra Brasilien med 24 år (1974-1998) og franske Jules Rimet med 33 år (1921-1954).

Der foreslås også indførelse af integritetstjek, hvilket mange i fodboldmiljøet føler er på høje tid, også folkene i DBU.

»Det er vigtigt med integritetstjek, og vi skal have ledere i Fifa med det, man kan kalde blank straffeattest. Der bør efter vores mening være et tjek af både Council-medlemmer, udvalgsformænd og de ledende embedsmænd«, understreger Jesper Møller, der dog er allermest optaget af indsatsområdet gennemsigtighed.

Hvor går pengene hen?

»Skal vi være i stand til at slå ned på uretmæssigheder, skal vi vide, hvor Fifa-pengene bliver sendt hen. Og her må vi fokusere på kontrolsystemerne i de enkelte lande. Der må ikke kunne laves mærkelige, lokale aftaler om for eksempel procenter af tv-aftaler eller lignende. Vi bør have statsautoriserede revisorer sendt ud til medlemsforbundene. Der skal være et krav om revision, og der bør indføres stikprøvekontroller. Pengene skal gå til de rigtige formål, og hvis ikke det kan dokumenteres, så skal Audit and Compliance Committee kunne bremse tilførsel af fremtidige midler«, forklarer DBU’s formand.

»En ny åbenhed i Fifa er afgørende, og alle regnskaber og beretninger skal lægges frem. Man skal kunne se på Fifa og vide, hvilke overførsler og hvilke beløb der går til hvad og hvorhen. Vi vil også stille krav om, at rapporten om tildelingen af VM-slutrunderne til Rusland og Qatar (2018 og 2022, red.), den såkaldte Garcia-rapport, bliver offentliggjort. Vi ønsker en projekt til projekt-afrapportering for brug af udviklingsmidler og gennemsigtighed i overførsler mellem Fifa og ledende Fifa-politikere«.

Sagen om den nu udelukkede franske præsident for Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa), Michel Platini, gør stadig lidt ondt på Jesper Møller, der kom i klemme med støtte til en mand, som senere blev sendt i skammekrogen i otte år.

»Offentliggørelse af honorarer og gaver er også et af vores krav, og kommer det ikke igennem denne gang, så må jeg spørge ind til de økonomiske mellemværender ved næste kongres. Platini-sagen kunne måske have været anderledes, hvis fakta var lagt frem, ligesom det er obligatorisk mange steder i erhvervslivet«, påpeger Jesper Møller.

»Jeg er meget skuffet over Platini. Men man kunne ikke se i regnskabet, at han havde modtaget de mange penge fra Blatter og Fifa. Den slags skal vi nu have frem i lyset. Men det bliver ikke let, for Fifa har lige så stor forskellighed som FN. Nationerne ser meget forskelligt på tingene, og det gør de egentlig også stadig i Uefa. Da jeg her senest stillede nogle spørgsmål vedrørende Platini, var mange medlemmer helt uforstående over for min optræden«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hallo – alliancepartnere søges!

Ingen ved, hvor meget der stemmes igennem af de fremlagte reformer, men Jesper Møller ved godt, at Danmark eller Norden ikke ligefrem er den mest magtfulde klike, når Fifa’s 209 medlemsnationer træder sammen i Zürich.

»Vi er kun seks stemmer, så det batter ikke meget, men vi har et godt nordisk samarbejde, og vi søger yderligere samarbejde, så vi måske kan blive 20-25 lande, der kan enes om en række emner. Det mødes vi om under den ekstraordinære kongres. Vi er i det hele taget tvunget til at søge nye alliancer, og vi er villige til at se efter muligheder mange steder i verden. Vi har indledt et samarbejde med Rumænien, hvor vi kan tilbyde input om for eksempel foreningsliv, sundhed og inklusion, og så kan de forhåbentlig indgå i vores internationale strategisamarbejde. Vi håber også at kunne diskutere sportspolitik med for eksempel Japan og andre lande i Asien med henblik på alliancer«, fortæller DBU’s formand.

Vi har indledt et samarbejde med Rumænien, hvor vi kan tilbyde input om for eksempel foreningsliv, sundhed og inklusion, og så kan de forhåbentlig indgå i vores internationale strategisamarbejde

»Der er indledt et samarbejde med DIF (Danmarks Idrætsforbund, red.), og vi har taget kontakt til Udenrigsministeriet for eventuelt at kunne deltage i forskellige erhvervsfremstød ude i verden i selskab med erhvervsledere, politikere og andre. Mange steder er man interesserede i den danske foreningsmodel, og det vil give bedre muligheder for at skabe alliancer i en sådan atmosfære end under en Fifa-kongres, hvor retorikken kan være ret skarp«.

Vedrørende det tredje satsningsområde – ansvarlighed – er der fra Fifa’s reformkomité lagt op til en adskillelse af ledelsesfunktionerne, så det kommende Council (i dag Executive Committee) ikke får udøvende magt, men skal tage sig af definering af strategi og politik, mens administrationen skal stå for den daglige ledelse.

»Adskillelsen er fornuftig, for det er noget rod, at en præsident har en finger med i alle processer. Vi anbefaler også direkte valg af Council-medlemmer på kongressen samt valg af kommende VM-værter på kongressen i stedet for i Council«, siger Jesper Møller.

Persongalleri:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han tror dog ikke, at det kontroversielle forslag om at udvide VM-slutrunden fra 32 til 40 deltagere vil gå igennem på kongressen denne gang. DBU og de nordiske brødre lægger i fremtiden vægt på, at emner som miljø, menneskerettigheder og bæredygtighed vejer tungt, når der udpeges VM-værtsnationer.

»Vi er klart imod, at der opstår situationer, hvor en VM-vært bygger enorme stadioner og anlæg, som efterfølgende bare står tomme på ubestemt tid«, fastslår Jesper Møller.

Men den holdning skal man ikke uden videre regne med, at de over 200 Fifa-medlemslande uden for Norden er helt enige i.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce