Vinder. 115 medlemslande pegede til sidst på Gianni Infantino.
Foto: Michael Probst/AP

Vinder. 115 medlemslande pegede til sidst på Gianni Infantino.

Fodbold

Vejen til et rent Fifa er endnu lang

Analyse. Den ny præsident for Det Internationale Fodbold-forbund (Fifa), Gianni Infantino, anses af mange som det mindst ringe bud.

Fodbold

Vejret i Zürich slog pludseligt om. Efter et par dage med kulde, regn, sne og gråt himmeltæppe, flåede solen tristessen i stykker.

»Nu er det op til os at sikre, at solen også vil skinne over Det Internationale Fodboldforbund«, lød det fra den schweiziske fodboldformand og vært fra podiet i multiarenaen Hallenstadion før præsidentvalget i den skandaliserede og kriseramte verdensunion, Fifa.

Vejen til evigt solskin over den traditionsrige sports internationale hjem i Schweiz’ største by er dog endnu lang. Størstedelen af de 207 stemmeberettigede medlemslande til Fifa’s ekstraordinære kongres pegede på Gianni Infantino som ny præsident for en af idrættens mest magtfulde organisationer, der omsætter for milliarder og vil favne hele fodboldverdenen fra de store stjerner ved VM til amatørerne i de små foreninger.

Ved første øjekast kan det måske se godt ud – den skaldede mand, der taler fem sprog flydende, var også Dansk Boldspil-Unions (DBU) favorit. Men Infantino er også en mand, som mange betegner som det mindst ringe bud på en ny præsident blandt de fem kandidater. Særligt fordi han er opfostret i det korruptionsramte system, han nu er sat i spidsen for at rydde op i – og til at føre mod bedre økonomiske tider. Fifa er godt 3,7 milliarder kroner efter sit finansielle mål for 2015-18, da sponsorer stor stil har i stor stil lukket kassen i oven på alle skandalerne.

Platini med på råd

Infantino vandt i sidste valgrunde med 115 stemmer mod 88 til sheik Salman al-Khalifa fra Bahrain – en mand, der er beskyldt for at have medvirket til tortur under det arabiske forår. Selv om der ikke er knyttet så alvorlige problemer til schweizeren, er han stadig ingen garant for markant bedre tider i verdensunionen.

Som generalsekretær i Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) siden 2009 er Gianni Infantino en erfaren sportsadministrator, men kritikere tvivler på, hvor stærk en politisk leder han er. Det er nødvendigt med en stærk leder, så de sine steder noget luftige reformer – der også blev vedtaget på Fifa-kongressen – kan blive styrket inden for en overskuelig fremtid.

Egentlig ville schweizeren slet ikke have været kandidat til Fifa-valget. Men da hans chef, Michel Platini, blev suspenderet for at have modtaget en »mistænkelig pengeoverførsel« – det, som mange vil kalde bestikkelse – lod Infantino sig overtale til at stille op. Gennem hele sin kampagne har han jævnligt rådført sig med den skandaliserede franskmand, og det pletter schweizerens troværdighed. Samtidig vækker et par af Infantinos valgløfter minder om hans vanærede forgænger på præsidentposten, Sepp Blatter.

FBI arbejder videre

Blandt andet vil Infantino mere end fordoble den millionsum, som Fifa årligt sender videre til sine medlemsforbund i form af udviklingsprojekter. Netop udviklingsprojekterne blev i Blatters tid berygtet som en måde at købe små landes støtte på, da der kun er ringe kontrol med, om de udmønter sig i det, de er tiltænkt. For eksempel fodboldbaner. Det er altså nødvendigt, at det nye forbundsoverhoved øger kontrollen med midlerne, hvis ikke de skal ende som biler og minipaladser for magtbegærlige idrætsledere.

I det hele taget har valget vist, at der fortsat er brug for bedre kontrol med fodboldens magtelite – ligesom tidligere blev en del af stemmerne angiveligt placeret efter møder i dystre kroge af barer på luksushoteller, snarere end ved officielle arrangementer. Endelig er Infantino også udfordret af alt det, han ikke selv er herre over. Både FBI og de schweiziske myndigheder efterforsker fortsat forskellige sager om korruption i sporten, og de har næppe anholdt den sidste fodboldleder endnu.

Vejrudsigten for Zürich forudser gråt himmeltæppe og regn fra på mandag.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce