dommerhjælp. Nye regler og videoafgørelser skal hjælpe fodbolddommere til at undgå fejldomme. Et eksempel på en fejldom, som kunne være fanget på en tv-skærm, er Thierry Henrys (tv) dobbelte hånd på bolden, inden han afleverer ind til en medspiller. Det udløste målet, som sender Frankrig og ikke Irland videre til VM-slutrunden.
Foto: MICHEL EULER (arkiv)/AP

dommerhjælp. Nye regler og videoafgørelser skal hjælpe fodbolddommere til at undgå fejldomme. Et eksempel på en fejldom, som kunne være fanget på en tv-skærm, er Thierry Henrys (tv) dobbelte hånd på bolden, inden han afleverer ind til en medspiller. Det udløste målet, som sender Frankrig og ikke Irland videre til VM-slutrunden.

Fodbold

Fodboldrevolution: Omspark og tredobbelt straf fjernes, mens video kommer i brug

En ny kønsneutral fodboldlov opdaterer efter 100 år reglerne markant.

Fodbold

Efter 18 måneder med undersøgelser har fodboldens regelfolk fremlagt en af de mest omfattende rapporter om reglernes tilstand i moderne fodbold.

Og den er ikke helt tilfredsstillende, konkluderer The International Football Association Board, Ifab, der forvalter fodboldloven for Fifa.

Læs også

Med nogle af de mest markante regelændringer i mere end 100 år med fodbold, ønsker fodboldlovens håndhævere i det internationale fodboldforbund at strømline og modernisere gamle regler for at hjælpe spillet frem mod en tiltrængt opdatering.

Videoafgørelser skal afhjælpe fejldomme

»Spillet har ændret sig over årene. Nogle regler er ikke tidsvarende i moderne fodbold. Vi har prøvet at se på, om de gældende regler beskytter fairplay tilstrækkeligt, og om et hold kan opnå fordele ved bevidst at bryde regler. Vi er gået efter ændringer båret af almindelig sund fornuft«, sagde den tidligere VM-dommer David Elleray ved præsentationen af Ifabs rapport og regelændringer søndag.

Læs også

Et af de mest banebrydende bud på en ændring af fodboldloven er forslaget om at indføre videoafgørelser efter en testperiode i 2017/18-sæsonen. En videodommer kan dermed på dommerens anmodning i tvivlstilfælde afgøre, om der var mål, om spilleren havde fortjent et rødt kort, om var der straffespark og det var den rette spiller, som fik det gule kort.

Omspark ændres til frispark

Men andre regelændringer er måske vigtigere for langt de fleste spillere og tilskuere i den nye kønsneutrale fodboldlov med en mere overskuelig opslagsliste og 10.000 færre ord end den gamle regelbog.

For nu bliver det muligt for dommeren at udvise spillere allerede før kampen, hvis der for eksempel opstår skænderier i spillertunnellen. Og voldsomme episoder mellem spillere under kampen, hvor bolden ikke er i nærheden, kan i fremtiden straffes med frispark samt i nogle tilfælde straffespark – og ikke med et dommerkast, som reglen er nu.

Læs også

Regelændringerne, som træder i kraft fra 1. juni i år, betyder også, at det bliver forbudt at standse eller foretage skudfinter i tilløbet til et straffespark for at få målmanden til at kaste sig før sparket. Tidligere er der blot blevet dømt omspark, men nu får modstanderne frispark, hvis sparket ikke udføres korrekt.

Der vil også blive skredet hårdere ind over for målmændene, der får gult kort, hvis de for eksempel tager et skridt frem inden sparket.

Automatisk udvisning fjernes

Den såkaldte tredobbelte straf, når en målmand – eller den bagerste forsvarer – fælder en modstander i straffesparksfeltet, bortfalder også fremover. Tidligere ville der blive dømt straffespark, målmanden ville få rødt kort og han ville ende med et par kampes karantæne. Nu fjernes den automatiske udvisning og karantæne med mindre forseelsen er meget grov.

Kommentar

Det tillades også fra juni at spille bolden i en valgfri retning, når der gives op fra midten af banen. Tidligere skulle den første aflevering altid gå frem i banen.

Og så har spillere fremover ret til at blive behandlet, mens de er på banen, hvis den forseelse, de har været udsat for, er blevet straffet med enten gult eller rødt kort.

»Videohjælp er en enorm støtte til dommerne«

De nye regler kommer altså i brug i den kommende EM-slutrunde i Frankrig. Og den tidligere topdommer Pierluigi Collina, der nu er Uefas dommerekspert, er glad for de omfattende ændringer.

Læs også

»Halvdelen af verdens fodboldtilskuere kan ikke forstå, at en fejl af en dommer kun sker, fordi han eller hun er et menneske og ikke kan se alle situationer på banen. Så videohjælp er en enorm støtte til dommerne. Det er jeg ikke skeptisk over for«, siger Pierluigi Collina, som selv er specielt tilfreds med regelændringen af den tredobbelte straf, til Reuters.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce