Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Beluret. Spillerne fra Porto og FC København – her Henrik Bellman – havde trukket scouts fra udlandet til Østerbro. På lægterne observerede Politiken således en moden herre med dagens udgave af Daily Mirror under armen og en halvtom pakke Butter Cookies liggende under papiret med startopstillingerne.
Foto: Ivan Riordan Boll

Beluret. Spillerne fra Porto og FC København – her Henrik Bellman – havde trukket scouts fra udlandet til Østerbro. På lægterne observerede Politiken således en moden herre med dagens udgave af Daily Mirror under armen og en halvtom pakke Butter Cookies liggende under papiret med startopstillingerne.

Fodbold
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

U19-liga trækker FCK-talenter op i niveau

Ungdommens Champions League kan være vejen til FCK's førstehold.

Fodbold
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Angriberne positionerer sig, mens bolden stadig er et godt stykke fra mål.

Alles opmærksomhed er rettet mod holdkammeraten, der spiller bolden op gennem banen. Pludselig giver det et ryk i en af angriberne. Som har han set et glimt i holdkammeratens øjne, de andre har misset. Men kammeraten sparker ikke bolden ned bag baglinjen, »som Delaney ellers gør hele tiden«, kommenterer Lucas fra tribunen.

Han er taget til U19-kampen mellem FC København og FC Porto på Østerbro Stadion sammen med vennen Frederik.

Forud for Champions League-kampen mellem de to klubbers førstehold mødte klubbernes ungdomshold nemlig hinanden i den såkaldte Youth League. En slags ungdommens Champions League, der spilles sideløbende med turneringen for førsteholdene. Også her er man i gang med gruppespillet, og modstanderne er de samme for FC Københavns ’voksenanfører’ Thomas Delaney og Co.

Ligaen former internationale fodboldspillere

FC Københavns U19-hold endte med at vinde 3-1 over portugiserne, og de ligger nu nummer tre i gruppe G.

Holdet har tidligere i turneringen vundet 3-2 mod Leicester og spillet uafgjort mod Club Brugge. Kun det bedste hold i gruppen går videre, så der er meget på spil for FC København. Holdets træner, Brian Riemer, så gerne, at de også spillede med efter jul, da turneringen giver spillerne en unik mulighed for at blive prøvet af på internationalt plan.

»Vi uddanner spillerne til international fodbold, og den her turnering giver dem noget erfaring, som man ikke kan købe for penge. Vi kan se, hvor meget spillerne udvikler sig undervejs, og vi vil gerne give dem så meget, vi overhovedet kan på den konto«, siger Brian Riemer.

Det største, man kan som ungdomsspiller, er at spille Youth League og få lov at måle sig med nogle af Europas bedste spillere.

Youth League er en relativt ny turnering i europæisk ungdomsfodbold. Den blev grundlagt i 2013, og 64 hold deltager hvert år.

Den ene halvdel er U19-holdene i de klubber, der har kvalificeret sig til Champions League, og den anden halvdel er U19-mestrene fra de 32 nationale ligaer. Mens Champions League-klubber som FC København kvalificerer de otte bedste gennem et klassisk gruppespil, skal de nationale mestre gennem tre knockoutrunder, før de kan gå videre.

Youth League er det største

De unge FCK-spillere rejser sammen med førsteholdet til Champions League-kampene i Europa og kan ifølge Brian Riemer lære meget af at se, hvordan førsteholdet agerer under rejsen og forbereder sig til topkampene. De lærer at gebærde sig rigtigt i en international turnering og modnes samtidig med opgaven.

»Det største, man kan som ungdomsspiller, er at spille Youth League og få lov at måle sig med nogle af Europas bedste spillere. Jeg er højre back, og jeg synes bestemt, jeg kan følge med Portos højre back efter den her kamp«, siger Mads Roerslev, FCK’s nummer 2.

Brian Riemer mener også, erfaringen har stor betydning for, at spillerne kan flytte sig op på næste niveau.

Førsteholdsprofilerne Thomas Delaney, Andreas Cornelius og Danny Amankwaa er alle blevet opdraget på klubbens akademi, School of Exellence, før de nåede klubbens højeste niveau.

Det er vigtigt, at kvaliteten er høj, så man ikke har for stort et spring mellem førsteholdet og akademiet.

Både U19-holdet og det øvrige akademi uddannes til at spille for FC Københavns førstehold. De lærer den samme spillestil, spilmønstre og taktiske manøvrer, som førsteholdet spiller efter, og det giver ifølge Brian Riemer spillerne en åbenlys fordel, når de skifter U19-holdet ud med førsteholdet.

»Vores primære opgave er at uddanne spillerne i FC Københavns spillestil. Når man kommer op på førsteholdet, så er det ikke pludselig en ny taknik, man skal omstille sig til. Man kender den allerede«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vennerne hepper med på tribunen

Det betyder også, at de unge københavnere skal kunne leve op til førsteholdets niveau. Og her er den internationale fodbolderfaring og sammenhængen mellem de to hold under turneringerne afgørende.

»Vi kan ikke tage æren for, at de blev mestre i sommer, men der er et tæt samarbejde. Det er vigtigt, at kvaliteten er høj, så man ikke har for stort et spring mellem førsteholdet og akademiet«, siger U19-træner Brian Riemer.

Han kan tydeligt mærke, hvordan talentmassen på akademiet er vokset, i takt med at førsteholdet har udviklet sig til en profil i international fodbold.

Tilbage på tribunen sidder veninderne Rosa, Trine, Niyosha og Laura. De kender mange af FCK-spillerne og har ofte været med til ungdomskampene.

»De er virkelig blevet gode. Man bliver helt stolt jo«, siger Trine, der også har været kæreste med af FCK-reserverne.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden