Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Alberto Di Lolli
Foto: Alberto Di Lolli

Originalfoto: Alberto Di Lolli/El Mundo. Fotomontage

Kilden bag Football Leaks: »Fodboldsystemet æder sig selv op indefra«

Personen bag idrætshistoriens største læk af dokumenter, Football Leaks, ser sig selv som en slags Robin Hood, der har erklæret krig mod fodboldens magtelite.

Fodbold

Engang var han bare fodboldnørd. En af den der slags, der elsker det traditionsrige spil så højt, at han uden problemer kan gennemgå tabellerne fra top til bund i Europas store ligaer og komme med kvalificerede bud på startopstillinger i andenrangsklubber som Hansa Rostock og Union Berlin.

Derfor var det også helt naturligt, at den unge mand med det sorte hår og den tynde læderjakke var inde at se fodbold, da han i år besøgte Hamborg. Men noget havde ændret sig. Bevares, han kunne stadig lade sig opsluge af stemningen blandt de flere end 50.000 tilskuere, og han kunne også grine af udebanefansenes hån, fordi byens storklub var ved at tabe igen-igen:

»Anden division – Hamborg er på vej«, gjaldede det.

Men der var de små tegn som huden omkring fingerneglene. Den havde han bidt så langt ned, at blodet trådte frem, og det var den slags detaljer, der afslørede, at han var en jaget mand. Stresset.

Den korrupte parallelverden

For den intelligente unge mand med de portugisiske rødder er ikke længere bare fodboldnørd. Han er fodboldaktivist. Og han er jaget af politi, privatdetektiver, agenter, advokater og notabiliteter i den sport, han elsker så højt.

Manden kalder sig John. Et anonymt pseudonym. For godt et år siden erklærede han krig mod fodbolden og satte sig for at afsløre alt det, der for ham forrådner ’the beautiful game’ – beskidte aftaler, penge under bordet, mulitimillionærers skattefiflerier. Alt det, der viser, at fodbold har forvandlet sig til en profitdrevet forretning betalt af fans, som må af med stadig flere penge for at nyde sporten, for at købe billetter, trøjer, tv-pakker.

I slutningen af 2015 lancerede han whistleblowerplatformen Football Leaks, hvor hemmelige dokumenter fra den lukkede verden pludselig dukkede op.

»Fodboldsystemet æder sig selv op indefra«, siger John til tyske Der Spiegel:

»Sporten har forvandlet sig til en korrupt parallelverden. Stort set ingen spillerhandler finder sted mere, uden at der indgår ulovligheder eller i det mindste forhold, der er på grænsen til svindel«.

Kilde: Politiken / Animation: Thomas Thorhauge, speak: Jakob Sorgenfri Kjær

Syv måneders arbejde kulminerer

Det var på grund af de værdifulde dokumenter, at han besøgte Hamborg. I foråret 2016 overdrog han sin hemmelige skat til det tyske ugemagasin Der Spiegel med base i Tysklands næststørste by, fordi han ikke længere kunne overskue de millioner af mails, kontrakter, skyggeaftaler, regneark, fakturaer, kontoudtog og spillerhandler, han efterhånden rådede over. I stedet for at afsløre en enkelt beskidt historie hist og her, ville han se de større billeder. Derfor inddrog han Spiegel.

Ad et par omgange overrakte han otte harddiske med i alt 18,6 millioner dokumenters hemmeligheder til journalisten Rafael Buschmann. Idrætshistoriens største læk. Det tyske ugemagasin besluttede at indlede et samarbejde om projektet med European Investigative Collaborations (EIC), et konsortium af 10 velrespekterede medier spredt ud over Europa – heriblandt Politiken. På et møde 29. april i Hamborg tog journalistprojektet Football Leaks form.

Siden dengang har cirka 60 journalister været med til at analysere materialet, finde historier og tegne de større billeder. Nu, efter 7 måneder med stort set daglig kommunikation på krypterede internetfora, ugentlige telefonkonferencer og fysiske møder i Mechelen, Paris, Lissabon og Hamborg igen, er projektet klar til at gå i luften.

Skattefiflerier og beskidte kneb

Over de næste tre uger vil medier som spanske El Mundo, portugisiske Expresso, engelske Sunday Times, hollandske NRC Handelsblad og franske Mediapart afsløre nogle af de beskidte ting, der foregår bag fodboldens polerede overflade.

Historierne handler om store stjerner, skattefinter, offshorekonstruktioner, skuffeselskaber og agenters beskidte kneb for at maksimere deres profit, så milliarder af kroner forsvinder ud af sporten – og tilskuerne ender med regningen.

Som John skrev, da han 29. september 2015 lancerede Football Leaks efter at være blevet desillusioneret over en række beskidte handler i Portugal:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Dette projekt stiler mod at afsløre fodboldens skjulte ansigt. Desværre er den sport, vi elsker så højt, rådden, så det er tid til at sige, at nok er nok«.

Den mystiske afpresning

John ser sig selv som en slags Robin Hood – den lille mand, der tager hævn over de magtfulde mænd på vegne af fodboldfans overalt i verden. En del af historien om Football Leaks er dog knap så heroisk.

Fodboldrebellernes første mål var selskabet Doyen, der tjente sine penge på at investere i spilleres transferrettigheder, selv om såkaldte tredjepartsejerskaber i årevis havde været forbudt i visse former og nu på ingen måde er tilladt. En lyssky forretning. Blandt andet skulle hemmelige dokumenter om forbindelsen til dette firma senere føre til udelukkelse af den hollandske klub Twente fra europæisk fodbold i tre år.

Bare fem dage efter lanceringen af Football Leaks, 3. oktober 2015, tikkede der en mail ind hos Nélio Lucas – den smarte, moralsk fleksible, portugisiske direktør i Doyen:

»Alt dette og meget mere kan komme online og siden i alle europæiske medier. Det har du ikke lyst til, har du? Men vi kan snakke sammen...«.

Mailen kom fra en person, der kaldte sig Artem Lobuzov. Og den var sendt via det russiske mailsystem Yandex, som også personen eller personerne bag Football Leaks bruger. Nélio Lucas var villig til at lytte. Men der kom aldrig noget ud af forhandlingerne. I stedet meldte Nélio Lucas internetplatformen til det portugisiske politi, der stadig efterforsker »elementer relateret til det såkaldte Football Leaks«.

Hvem er Artem Lobuzov?

Doyen har ikke besvaret en række spørgsmål om Lucas’ tilbud om at betale sig fra at få hemmelighederne frem i lyset. Til gengæld siger en talsmand, at »informationerne er helt forkerte og manipulerede« – men han vil ikke udpege, hvilke dokumenter der i så fald skulle være forfalskede.

Hvad så med Artem Lobuzov? Hvem er han, arbejder han sammen med John eller er han ligefrem den samme person som John? Og stammer materialet fra ulovlig hacking, sådan som Doyen påstår?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tidligere har John sagt, at »hvis jeg sælger mig selv, er jeg ikke spor bedre end alle de andre derude«. Men han er fåmælt om emnet. På samme måder ønsker han ikke at gå i detaljer om, hvem der ellers er tilknyttet Football Leaks, som han ellers typisk omtaler med et »vi«.

»Vi har aldrig hacket nogen, og som vi altid har sagt, så er vi ikke hackere. Alt, vi har, er et godt netværk af kilder. Alle de latterlige beskyldninger kommer fra en kriminel organisation. Det er, hvad Doyen er for os: En mafiaorganisation«, siger John.

Han lever på flugt rundt i verden og overnatter sjældent mere end et par nætter hvert sted. Men han håber, at det i sidste ende er det hele værd – at de mange millioner dokumenter kan hjælpe med at gøre ’the beautiful game’ smukt igen. Så han kan gå tilbage til bare at være fodboldnørd.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden