Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
SERGEI ILNITSKY/Scanpix Denmark
Foto: SERGEI ILNITSKY/Scanpix Denmark

Makkerpar. Det var som spiller i FC Barcelona, at Michael Laudrup mødte den tyrkiske bilsælger Bayram Tutumlu, som siden blev danskerens agent i fodboldverdenen. Lige siden har de to hængt tæt sammen – også i Laudrups trænerkarriere, som dette billede er fra. Koloreret arkivfoto: Sergei Ilnitsky

Michael Laudrups agent tjente skjult formue i Swansea

I mindst 7 tilfælde har Michael Laudrups agent, Bayram Tutumlu, i det skjulte tjent millioner på spillere, som danskeren hentede til Swansea. Den danske træner blev fyret efter mistanke om også at profitere af handler. Laudrup afviser at have »modtaget en bøjet femøre«.

Fodbold

Under mystiske omstændigheder blev Michael Laudrup i 2014 fyret som manager i Swansea City. Fortrolige dokumenter fra whistleblowerplatformen Football Leaks viser nu, at Premier League-klubben mistænkte ham og hans agent gennem 20 år, Bayram Tutumlu, for at tjene penge under bordet på klubbens spillerhandler.

»Klubben havde mistanke om, at Michael Laudrup ikke ønskede en given spiller til klubben, medmindre Bayram Tutumlu var involveret i den pågældende spillerhandel. (...) Klubben undersøger fortsat spillerhandler for at kunne fastslå, om de blev indgået på klubbens bekostning, mens Bayram Tutumlu var tilknyttet klubben, og i hvilket omfang (om noget) Michael Laudrup var involveret i det«, lød det 13. februar 2014 i et brev fra Swanseas direktør, der begrundede fyringen over for den britiske trænerunion, League Manager’s Association.

Men Swansea kunne tilsyneladende ikke finde beviser for de lyssky handler og endte i maj 2014 med at indgå et forlig med Laudrup og hans agent, som også var på klubbens lønningsliste. Klubben endte med at betale træneren et skattefrit beløb på 14,4 millioner kroner og agenten 3,2 millioner i godtgørelse.

Laudrup afviser at have fået penge

Interne mails viser, at Michael Laudrup dengang kategorisk afviste over for Swansea, at han nogensinde som træner havde modtaget penge fra en spillerhandel. Med stort set identisk ordlyd gentager han i dag dette budskab over for Politiken:

»Jeg vil gerne slå fast, at jeg ALDRIG har modtaget en bøjet femøre i kommission i forbindelse med en spillerhandel. Det gælder i Brøndby, Getafe, Spartak Moskva, Mallorca, Swansea, Lekhwiya og Al Rayyan. ALDRIG!!«, lyder det i en kortfattet mail fra Laudrup, der i dag er træner i Qatar-klubben Al Rayyan.

Bayram Tutumlu undlader at svare på spørgsmål om sin egen rolle, men skriver, at han »ikke af nogen årsag har betalt penge eller andet til Michael Laudrup«.

I sommeren 2013 skrev britisk presse, at Bayram Tutumlu forsøgte at tage uretmæssig kontrol over Swanseas transferpolitik. Dengang tog Laudrup sin agent i forsvar:

»Han har gjort en masse gode ting for klubben – han spillede en meget vigtig rolle i sidste sæson ved at hente Michu, Chico (Flores, red.) og Pablo (Hernandez, red.) især og uden at blive betalt for det. Det vigtigste for ham var at sørge for, at jeg havde en rigtig god trup«, sagde han 9. juli 2013 til South West Evening Post.

Også Tutumlu understregede offentligt, at han »ingen penge tjente« på Swanseas spillerhandler.

Agent tjente op mod 32 mio.

Men via Football Leaks har Politiken fået adgang til kontrakter, bankoverførsler, mails, fakturaer og skjulte agentaftaler, der fortæller en anden historie. I mindst 7 tilfælde har Michael Laudrups agent således haft personlige økonomiske interesser i spillerhandler i Swansea – blandt andet på spillerne Chico Flores og Pablo Hernandez. Efter alt at dømme er det sket uden kendskab fra klubben, hvis penge ad omveje er endt i lommen på Bayram Tutumlu.

Politikens opgørelse af fakturaer og underkontrakter viser, at Bayram Tutumlu i de 20 måneder, hvor Laudrup var manager, har tjent op mod 32 millioner kroner på de syv handler. Det er fire gange mere, end Swansea betalte ham i perioden for at være Michael Laudrups agent.

Tutumlu brugte forskellige metoder. Den typiske var at indgå aftaler med spilleres agenter om at få andel i honoraret, når deres spillere skrev kontrakt med Swansea – spillere, som Michael Laudrup ønskede tilknyttet klubben. Eksempelvis skiftede spanieren José Cañas til Swansea i 2013. En skjult aftale, dateret 30. januar i Madrid, mellem Tutumlu og spillerens agent viser, at Tutumlu tjente næsten 11 millioner kroner på handlen. Det skete uden at oplyse det til Det Engelske Fodboldforbund (FA), som reglerne ellers klart foreskriver. I flere tilfælde var Tutumlu i stand til at få to tredjedele af spilleragenternes honorar.

Politiken har forelagt oplysningerne for fodboldadvokat Paolo Lombardi, der i otte år var ansvarlig for det internationale fodboldforbund Fifa’s agentregler:

»Hvis oplysningerne kan dokumenteres, har jeg nærmest svært ved at overskue, hvor mange regelbrud der har været. Der kan blandt andet være tale om brud på værnsreglerne mod interessekonflikter og reglerne om fuld oplysning af agenters involvering i spillerhandler«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tjente penge efter brud med klubben

I sommeren 2013 opstod en konflikt mellem Swanseas ledelse og Bayram Tutumlu om agentens forsøg på at påvirke klubbens spillerhandler. Det førte til, at klubbens formand Huw Jenkins udtalte i pressen, at alt samarbejde nu ophørte med Bayram Tutumlu. Men selv om agenten nu ikke længere spillede nogen officiel rolle i klubben, var han stadig i stand til at tjene penge på nye kontrakter til Laudrups spillere.

Blandt andet indgik Bayram Tutumlu 4. september 2013 en aftale med forsvarsprofilen Ben Davies’ agent om, at Tutumlu skulle have 67 procent af alle spilleragentens indtægter. Kort efter fik spilleren forlænget sin kontrakt i Swansea med en væsentlig lønstigning til både spilleren og agenten.

I ingen af de de officielle transfer- og spillerkontrakter, som Politiken har set, er Tutumlus lukrative underaftaler blevet bekendtgjort. Ud over at det lader til at være i strid med fodboldens regler, kan sagen vise sig endnu mere alvorlig. Sådan lyder den overordnede vurdering fra sportsadvokat Liz Ellen, der har arbejdet med sager om korruption i britisk topfodbold:

»Gennemsigtighed er vigtigt i alle spillerhandler. Men når en agent med en tæt forbindelse til en træner er involveret i spillerhandler, så er gennemsigtighed fuldstændig afgørende. Hvis en træners agent modtager skjulte betalinger, så rejser det øjeblikkeligt alvorlige bekymringer om handlen, heriblandt om potentiel bestikkelse og bedrageri«, siger Liz Ellen, partner i advokatfirmaet Mishcon de Reya.

Swansea: Respekt for Laudrup

I det omfattende materiale har Politiken ikke fundet direkte aftaler eller pengestrømme mellem Tutumlu og Michael Laudrup. Men dokumenterne viser, at Swansea betalte agenten et beløb svarende til 10 procent af danskerens løn – i 2013 var det knap 3 millioner kroner. Det skete, selv om Laudrup havde en repræsentationsaftale med Tutumlu, der fastslog:

»Kun klienten (Laudrup, red.) må aflønne trænerens agent for det arbejde, han har udført«.

Michael Laudrup har ikke besvaret Politikens spørgsmål om, hvorvidt Swanseas betaling af Tutumlu medførte, at danskeren dermed slap for personligt at aflønne agenten i perioden. I repræsentationsaftalen havde han netop forpligtet sig til at betale Tutumlu 10 procent af sin basisløn.

Kilde: Politiken / Animation: Thomas Thorhauge, speak: Jakob Sorgenfri Kjær

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Laudrup har heller ikke besvaret Politikens spørgsmål om, hvilken rolle han selv spillede i de kontroversielle handler, eller om han i det hele taget havde kendskab til Tutumlus skjulte indtjening.

Også agenten har undladt at svare på en lang række af spørgsmål om sin egen rolle i sagen. Han forholder sig kun til Laudrup og skriver: »Jeg har aldrig delt ydelserne fra mit professionelle virke med ham. Derudover har jeg aldrig haft noget engagement med ham i forbindelse med repræsentation eller promovering af nogen spiller eller klub«.

Michael Laudrup og Swansea indgik i maj 2014 et forlig, der siger, at parterne ikke må tale nedsættende om hinanden, ligesom udtalelser i offentligheden skal godkendes af den anden part. Til Politiken udtaler en talsmand fra Swansea City, at »vi den dag i dag kun nærer beundring og respekt for Michael«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden