Hvis Danmark og Yussuf Poulsen ikke bliver nummer et eller to i den kommende EM-kvalifikationsgruppe, er holdet sikret endnu en mulighed for at komem til EM, da holdet vandt sin Nations League-gruppe.
Foto: Jens Dresling

Hvis Danmark og Yussuf Poulsen ikke bliver nummer et eller to i den kommende EM-kvalifikationsgruppe, er holdet sikret endnu en mulighed for at komem til EM, da holdet vandt sin Nations League-gruppe.

Fodbold

EM 2020: Nations League er (næsten) slut - hvad sker der nu?

Fodbold

De 148 kampe i den første Nations League er afviklet. Gruppevindere rykker op, og de sidst placerede rykker en tak ned, når den næste udgave af turneringen afvikles i efteråret 2020.

Fire hold – England, Portugal, Schweiz og Holland – er klar til slutspil i Portugal i 2019 om et trofæ og ca. 123 millioner kroner. Der er ca. 45 millioner kroner til vinderen.

For andre fire hold på topniveauet League A blev Nations League en skidt oplevelse. Tyskland førte an med deres nedtur og fik følgeskab ned i League B af Kroatiens VM-sølvvindere, Island og Polen.

Polakkerne gjorde faktisk ondt værre for tyskerne, da de spillede 1-1 ude mod Portugal i sidste kampe. Resultatet betyder nemlig, at Tyskland lige akkurat ryger ned i andet seedningslag, når der trækkes lod til EM-kvalifikationen.

Seedningslag i EM-kvalifikationen

 • Lag 1: Schweiz, Holland, Portugal, England, Belgien, Frankrig, Spanien, Italien, Kroatien, Polen.
 • Lag 2: Danmark, Tyskland, Island, Bosnien, Ukraine, Sverige, Rusland, Wales, Tjekkiet, Østrig.
 • Lag 3: Norge, Finland, Serbien, Skotland, Slovakiet, Tyrkiet, Irland, Nordirland, Bulgarien, Israel.
 • Lag 4: Ungarn, Rumænien, Grækenland, Albanien, Montenegro, Cypern, Estland, Slovenien, Litauen, Georgien.
 • Lag 5: Makedonien, Kosovo, Hviderusland, Luxembourg, Armenien, Aserbajdsjan, Kasakhstan, Moldova, Gibraltar, Færøerne.
 • Lag 6: Letland, Liechtenstein, Malta, San Marino, Andorra.

Der trækkes lod til de 10 grupper 2. december i Dublin. De to gruppevindere kvalificerer sig direkte til EM 2020, hvor der skal spilles i 12 forskellige lande og byer, herunder fire matcher i København.

Når der trækkes lod, skal der tages højde for følgende forbehold:

 • De fire Nations League-finalister skal i grupper med kun fem hold.
 • Der kan højest komme to hold fra de 12 nationer, der skal huse kampe i 2020 i samme kvalifikationsgruppe. Danmark kan eksempelvis derfor ikke ryge i samme gruppe som England fra seedningslag 1 og Skotland fra lag 3, da både England og Skotland er at finde i værtsgruppen.
 • Sport er også politik og derfor kan følgende lande ikke trækkes til samme gruppe: Armenien/Aserbajdsjan, Gibraltar/Spanien, Kosovo/Bosnien, Kosovo/Serbien, Ukraine/Rusland.
 • Vejr og særligt sne og kulde kan også spille ind. Derfor kommer højest to af følgende nationer i samme gruppe: Estland, Finland, Færøerne, Hviderusland, Island, Letland, Litauen, Norge, Rusland og Ukraine.
 • Endelig skal der tages højde for de store afstande i Europa – fra Aserbajdsjan og Kasakhstan i øst til Island i nord. Hold kommer kun ud på en længere rejse. Island kan eksempelvis ikke komme i gruppe med både Cypern og Israel.


Når EM-kvalifikationen er færdigspillet er 20 af 24 hold klar til slutrunden. De sidste fire findes ved playoff-turneringer i foråret 2020 og tager udgangspunkt i den netop afsluttede Nations League.

Danmark vandt sin Nations League-gruppe i League B. Kvalificerer Danmark sig ikke til EM som enten gruppevinder eller gruppe 2’er, er der en ekstra mulighed i playoff-turneringen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvem der deltager i de fire playoff-turneringer, er umuligt at forudse. Sikkert er det dog, at hvis en gruppevinder fra League B – eksempelvis Danmark – ikke spiller sig til 2020 via EM-kvalifikationen, så er holdet sikker på at møde andre League B-hold i playoff-turneringen.

Der er fire spor i playoff-turneringen, der giver mulighed for, at mindst et land langt, langt nede på ranglisten kommer med til EM: En af de fire gruppevindere i League D – Georgien, Hviderusland, Kosovo eller Makedonien.

Hvis Danmark derimod kvalificerer sig direkte til EM, udfyldes Danmarks plads i playoff-turneringen af et ikke EM-kvalificeret League B-hold (eller League C, hvis alle League B-hold skulle kvalificere sig).

Nøgledatoer

 • 2-.3. december 2018: Lodtrækning til EM-kvalifikationen og Nations Leagues A-slutspil.
 • 21. marts-19. november 2019: EM-kvalifikationskampe
 • 1. december 2019: Lodtrækning til de 6 grupper ved EM-slutrunden 2020. Lodtrækningen kan blive udsat til 1. april 2020, såfremt seedningslagene kan blive ændret af Nations League-playoffkampene.
 • 26.-31. marts 2020: Playoffkampe i Nations League og de sidste 4 EM-billetter.
 • 12. juni 2020: EM-åbningskamp på Olimpico i Rom.
 • 13. juni 2020: Den første af fire EM-kampe i Parken i København
 • 12. juli 2020: EM-finale på Wembley i London.


Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden