Udfordring. FCK-træner Ståle Solbakken står på linje med sine 11 kollegaer i Superligaen foran en række prøvelser i sommerens transfervindue. Foto: Jens Dresling
Foto: DRESLING JENS

Udfordring. FCK-træner Ståle Solbakken står på linje med sine 11 kollegaer i Superligaen foran en række prøvelser i sommerens transfervindue. Foto: Jens Dresling

Superligaen

Transferguide: Se, hvor din yndlingsklub skal forstærke sig

Superligaklubberne har 10 uger til at styrke trupperne, før transfervinduet smækker i.

Superligaen

Sommerens transfervindue tegner til at blive det travleste i flere år.

Hovedparten af klubberne har meldt ud, at de er klar til at investere massivt for at styrke trupperne til den kommende sæson. Og samtidig er en række profiler i ligaen gjort sig så bemærket, at de nu er varme emner i udenlandske ligaer.

Her er en guide til de udforderinger som Superligaens 12 mandskaber står overfor, indtil transfervinduet smækker i 1. september:

FC MIDTJYLLAND

Sommerens udfordringer: Champions League er det altoverskyggende mål for FC Midtjylland i de første måneder af den kommende sæson. Derfor har klubben både brug for forstærkninger og for at spille dem hurtigt ind på et i forvejen godt sammentømret mandskab.

To mand er allerede hentet ind. Landsholdsbobleren Kian Hansen er købt i franske Nantes, mens den østrigske kant Daniel Royer er kommet fra Austria Wien. En mand med erfaring fra både landsholdet og den tyske Bundesliga. En habil start for Glen Riddsholms mandskab, der efter sigende også er på vej med den tjekkiske bundesligaspiller Vaclav Kadlec fra Eintracht Frankfurt.

Men hvor stor indvirkning de tre vil få på truppen, afhænger af, hvilke profiler som ryger efter mesterskabssæsonen. Både Sylvester Igboun og Pione Sisto bliver jævnligt rygtet videre. Men også Morten 'Duncan' Rasmussen i angrebet, Rilwan Hassan på kanten og forsvarets Erik Sviatchenko er oplagte transferemner.

Og her balancerer klubben på en tynd line i forsøget på, at kombinere kontinuitet, spillersalg og forstærkninger. Eneste sikre facit er, at klubben med den britiske ejer Matthew Benham i ryggen nok skal finde midlerne til at erstatte de profiler, der måtte gå.

Tilgang:Daniel Royer (Austria Wien), Kian Hansen (Nantes), Patryk Wolanski (leje retur fra Vejle), Paul Onauchu (leje retur fra Vejle), Musefiu Ashiru (leje retur fra Ringkøbing IF)

Afgang: Izunna Uzochukwu (kontraktudløb), Marco Priis Jørgensen (kontraktudløb), Jakob Haugaard (Stoke City)

FC KØBENHAVN

Sommerens udfordringer: Der er pres på træner Ståle Solbakken. Nordmanden har i sine to – næsten – fulde sæsoner i klubben endnu til gode at vinde det mesterskab, som er klubbens ufravigelige ambition sæson efter sæson, og samtidig har heldet med enkelte undtagelser svigtet ham på transfermarkedet. Nu træder klubben imidlertid transferspeederen i bund og investerer markant i truppen.

Ind er allerede kommet Årets Spiller i Superligaen sidste år Kasper Kusk, den slovenske landsholdsspiller Benjamin Verbic og paraguayske Federico Santander – alle for at styrke klubbens offensiv, som med bare 40 mål i 33 kampe må siges at være den netop afsluttede sæsons helt store skuffelse. Det laveste antal FCK-mål siden klubben endte på 8. pladsen i 1997. I samme periode har 10 nedrykkere scoret lige så meget!

Ind på en lejeaftale er også kommet landsholdsspilleren Peter Ankersen, der ikke slog til i Red Bull Salzburg. Et overraskende valg, fordi klubben både har Tom Høgli og Christopher Remmer på positionen højre back.

Om FC Københavns oprustning stopper her, må tiden vise. Men uanset, hvor stærk truppen måtte se ud, så er Solbakken fanget i det dilemma, at seks potentielle startere er langtidsskadede. Skal han hente erstatninger for dem? Skal han ud på lejemarkedet? Det kræver en god gang is i maven at tro på, at de nuværende forstærkninger er tilstrækkelige til at forhindrer endnu et år med en slap sæsonstart og samtidig spille sig i gruppespillet i Europa League.

Endelig kan klubben blive tvunget til at handle stort ind, hvis enten Thomas Delaney eller Daniel Amartey bliver solgt.

Tilgang:Benjamin Verbic (NK Celje), Kasper Kusk (Twente), Marvin Pourié (leje retur fra SønderjyskE), Peter Ankersen (Lejet i Red Bull Salzburg) og Federico Santander (Club Guarani).

Afgang:Steve De Ridder (Zulte Waregem), Christian Poulsen (kontraktudløb), Björn Sigurdarsson (leje retur til Wolverhampton), Kevin Foley (kontraktudløb), Lasse Lindbjerg (kontraktudløb), Rurik Gislason (FC Nürnberg), Mikkel Wohlgemuth (kontraktudløb)

BRØNDBY IF

Sommerens udfordringer: Brøndby har meldt ud, at truppen skal hurtigt på plads før sæsonstarten. I to sæsoner har klubben nemlig rykket for sent, og havnet med en trup, der ikke var ordentlig sammenspillet. Derfor vækker det også en smule undren, at klubben med under to uger til første kvalifikationsrunde af Europa League kun er lykkedes med at sikre sig angriberen Teemu Pukki på en fast aftale og Christian Jakobsen fra FC Roskilde.

Og måske er det også årsagen til, at Brøndbys bestyrelse fredag valgte at sparke sportsdirektør Per Rud ud og hente Troels Bech ind i stedet. Et træk, der bliver særdeles spændende at følge. Bech har stort set ingen erfaring lige præcis i den rolle – til gengæld afløser han en mand, der har haft svært ved at sætte et markant positivt aftryk på spillertruppen. Det er der behov for at gøre, at hvis Brøndby skal holde kursen frem mod det erklærede mål om mesterskabet i 2018.

Forsvaret har ingen alarmerende mangler, men så til tider noget vakkelvornt ud i den forgangne sæson. Det er derfor spørgsmålet, om klubbens sportslige ledelse har tillid til, at Dario Dumic eller Martin Albrechtsen er de rigtige folk til at støtte Daniel Agger i midterforsvaret, eller om der skal hentes forstærkning ind.

Derudover leder klubben efter forstærkninger på kanterne. Men mest af alt savner Thomas Franks mandskab offensivt skyts. Her rækker aftalen med Pukki ikke. 9 mål i sæsonen er ikke skræmmende på et hold, der vil bide FC København og FC Midtjylland i haserne. Og i de seneste 20 kampe for klubben har Pukki blot nettet 4 gange. Der er i den grad brug for angribere.

En anden stor udfordring i forhold til 2018-målsætningen er at holde på den gruppe af profiler, der de næste tre år når en alder og et niveau, der gør det attraktive for klubber i Europas største ligaer. Det punkt kan målmand Lukas Hradecky være nået. Får den 25-årige finne trang til at rykke videre, kan Brøndby meget vel føle sig presset til at sælge med kun to år tilbage af hans kontrakt. Samme situation kan klubben også ende i med Riza Durmisi.

Tilgang: Kristian Larsen (egne rækker), Mads Nielsen (Brønshøj, lejeretur), Svenn Crone (lejeretur), Christian Jakobsen (FC Roskilde)

Afgang:Ferhan Hasani (kontraktudløb), Holmbert Fridjonsson (leje retur til Celtic), Michael Falkesgaard (OB), Mads Nielsen (kontraktudløb), Kristian Andersen (kontraktudløb), Nikolaj Laursen (PSV Eindhoven)

RANDERS FC

Sommerens udfordringer: Randers FC har et solidt fundament at bygge videre på, hvis klubben vil skærpe den forgangne sæsons målsætning om top 6. Af klubbens 11 mest startende spillere i den forgangne sæson har kun islandske Elmar Bjarnason sagt farvel. Derfor står sportschef Peter Christensen med det luksusproblem, at det i fortrinsvis er til gavn for konkurrencen om pladserne, at han skal handle hen over sommeren. Kun kanterne savner lidt på bredden. Selv om spydspidsen Baye Djiby Fall ikke ser ud til at forlænge aftalen, der udløber med udgangen af juni, så er Randers stadig den klub i ligaen, der er bedst besat fremme.

Tingene kan dog ændre sig. Både Mikael Ishak og Nicolai Brock-Madsen har både alder og talent til at sigte udenlands. Det samme kan ske i den anden ende af bane, hvor Mads Fenger har gjort et godt indtryk i den forgangne sæson. Derfor kan Randers FC blive presset til at lufte tegnebogen.

Klubben har allerede hentet Mikkel Thygesen og Dortmund-talentet Mustafa Amini til midtbanen, Erik Marxen til forsvaret og en reserve for målmand Kalle Johnsson.

Tilgang:Jack Duncan (Perth Glory), Erik Marxen (SønderjyskE), Kasper Junker (leje retur fra FC Fredericia), Mikkel Thygesen (Hobro IK), Mustafa Amini (Dortmund).

Afgang: Jacob Dehn Andersen (kontraktudløb), Elmar Bjarnason (AGF), Lorenzo Davids (kontraktudløb), Djiby Fall (kontraktudløb), Jonas Kamper (Viborg FF), Ögmundur Kristinsson (Hammarby), Adama Tamboura (kontraktudløb), Gökcan Kaya (Hobro IK)

AAB

Sommerens udfordringer: Sportschef Allan Gaarde skal have en større kabale til at gå op hen over sommeren, hvor AaB ser ud til at måtte tage afsked med en af sidste sæsons bærende spillere i Nicklas Helenius, som har været tilknyttet på en lejekontrakt.

For mens Gaarde ihærdigt arbejder på at tilknytte ham på en permanent aftale, så skal han samtidig forholde sig til et scenario, hvor missionen ikke lykkes. Samtidig ligner især Nicolaj Thomsen, Henrik Dalsgaard og Anders K. Jacobsen spillere, der er moden til et salg. De to sidstnævnte har kontraktudløb til nytår.

På plussiden tæller til gengæld, at Thomas Enevoldsen har fået sin lejeaftale i Aalborg konverteret til en permanent kontrakt og at både venstrebacken Jakob Ahlmann og angriberen Lukas Spalvis, der begge var faste dele af AaB's guldhold i fjor ser ud til at vende tilbage efter skader, der stort set har holdt dem ude af den netop afsluttede sæson.

I første omgang ligner det en søgen efter forstærkninger på begge kanter, men den stadig usikre situation omkring Helenius, og det faktum at klubbens nye træner Lars Søndergaard kan komme til klubben med sine egne ønsker, kan gøre transfervinduet ekstra travlt i det nordjyske.

Tilgang: Jannik Pohl, Oliver Abildgaard og Asger Bust (alle egen avl).

Afgang: Donny Gorter (leje retur til AZ), Nicklas Helenius (leje retur til Aston Villa).

FC NORDSJÆLLAND

Sommeren udfordringer: At FC Nordsjælland endte i Superligaens bedste halvdel er i sig selv noget af en præstation. Kun klubbens alderspræsident Patrick Mtiliga er tilbage fra det hold, der for tre år siden vandt det danske mesterskab. I den periode har sportschef Jan Laursen solgt en perlerække af store navne som Jores Okore, Andreas Bjelland og målmand Jesper Hansen, men har kun yderst sjældent selv lagt større beløb for forstærkninger. Langt hovedparten af FCN’s trup i dag består af spillere af egen avl og spillere hentet fra et lavere niveau end Superligaen. De seneste meldinger fra Jan Laursen peger i retning af, at den strategi fortsætter.

Men det er en svær balancegang, som nordsjællænderne er ude i. Kernen i forsvaret består af Pascal Gregor og Andreas Maxsø, begge spillere af egen avl, begge 21, begge lige i udkanten af Jess Thorups trup til U21-EM og begge særdeles varme slagsobjekter. Det samme gælder Uffe Bech og målmand David Jensen, der er med ved før omtalte EM. Det er tvivlsomt, at klubben kan blive ved med at hoste et nyt stort talent op, hver gang de slipper et andet.

Derfor kunne sommeren meget vel byde på et par etablerede navne i kølvandet på de talenter, der bliver føjet til ligaens i forvejen suverænt yngste mandskab. Mens midtbanen kunne bruge en erfaren mand centralt, så kunne forsvaret trænge til et par garderingsspillere.

Tilgang: Mads Pedersen, Mathias Jensen, Souheib Dhaflaoui (alle egen avl), Nichlas Rohde (leje retur fra AB)

Afgang:Kasper Lorentzen (stopper), Mikkel Jensen, Daniel Thorup, Mario Ticinovic, Hans Mulder og Kristian Lindberg (alle kontraktudløb)

HOBRO IK

Sommerens udfordringer: Selv om nordjyderne trodsede alle forudsigelser om en hurtig nedrykning fra Superligaen, så kan Jonas Dals mandskab næppe undgå at ligge i det oplagte felt af nedrykningskandidater i næste sæson. Forudsætningerne bliver heller ikke væsentlig lettere af, at en af sæsonens største profiler i klubben Martin Thomsen og forårets lejesvend Mikkel Thygesen stopper i klubben. Den type spillere erstatter man ikke bare lige, når man hedder Hobro IK og opererer med ligaens mest skrabede budget.

Sportschef Jens Hammer Sørensen har lavet et lille scoop for en klub som Hobro ved at hente midtbaneslideren Kasper Povlsen , der savnede spilletid i AGF. Og så er Morten Beck Andersen kommet til fra nedrykkerne Silkeborg IF.

Det store spørgsmål i Hobro er naturligvis, om klubben kan holde på Quincy Antipas og Mads Hvilsom, der scorede 16 mål i den forgangne sæson. Ryger de, er Morten Beck Andersen helt sikkert ikke nok forstærkning til offensiven.

Endelig trænger både forsvaret og kanterne til mere bredde.

Tilgang:Kasper Povlsen (AGF), Morten Beck Andersen (Silkeborg), Gökcan Kaya (Randers FC).

Afgang: Rasmus Lynge Christensen (kontraktudløb), Thomas Hansen (kontraktudløb), Rasmus Ingemann (kontraktudløb), Lasse Thomsen (kontraktudløb), Martin Thomsen (Silkeborg IF), Mikkel Thygesen (Randers FC), Ruben Nygaard (Skive)

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

ESBJERG FB

Sommerens udfordringer: Esbjergs forår bar i høj grad præg af, at klubben forregnede sig med vintersalgene af succestrioen Eddi Gomes, Jakob Ankersen og Martin Pusic. Erstatningerne var ikke nær af samme kaliber og kun takket være en god slutspurt undgik vestjyderne at forvandle en tryg midterplacering til en billet til 1. division.

Den slags skal der reageres på. Mens træner Niels Frederiksen ser ud til at holde fast i sit job, så kan der på spillerfronten meget vel komme en gentagelse af vinterens travle transfervindue. Alene det at holde sammen på truppen, kan vise sig svært. Mest bekymrende kan det blive, hvis klubben får tilbud på Jonas Knudsen og Ryan Laursen, som klubben ikke kan sige nej til. Førstnævnte har kun kontrakt for næste sæson med. Ligeså stærke de to talentfulde backer er, ligeså tynde er klubben i forhold til graderinger. Forsvaret ligner i det hele taget et godt sted at starte for en klub, der lukkede alt for mange mål ind i foråret.

Også den centrale midtbane kunne trænge til en erstatning for den 36-årige anfører Hans Henrik Andreasen, der har kontaktudløb til nytår og næppe holder mange år endnu. Og fremme er klubben stadig i dialog med forårets svenske lejesvend Daniel Larsson, men bekymringen er, at den tidligere målræv fra Malmö FF ikke har mål nok i støvlerne. Derfor kan en ekstra angriber også komme på tale.

Tilgang: Jeppe Højbjerg (leje retur fra Fredericia), Jesper Rasmussen (leje retur fra Vejle), Jonas Hansen (leje retur fra Varde), Marco Lund og Søren Andreasen (begge egne rækker)

Afgang: Daniel Larsson (retur leje til Granada), Jerry Lucena (kontraktudløb), Mikkel Jakobsen (kontraktudløb), Jonas Hansen (kontraktudløb), Jakob Andreasen (kontraktudløb), Peter Jul Jensen (Esbjerg fB).

OB

Sommerens udfordringer: Efter nogle turbulente år er der igen så meget styr på økonomien, at Odense-klubben har meldt ud, at truppen skal styrkes markant. Med salg af både Martin Spelmann og Daniel Høegh er der tilmed kommet ekstra penge i kassen til brug for sportschef Jesper Hansen.

En vigtig kontrakt har klubben allerede sikret sig; nemlig Kent Nielsens. Selv om den rutinerede træner næppe har fået lovning på et budget uden loft, så vil han helt sikkert kunne se frem til en anderledes investeringsvillig klub, end den der de seneste fire sæsoner primært har søgt deres forstærkninger i kategorierne leje og gratis.

Og der bliver behov for forstærkning. Dels har fynboerne mistet flere startere fra den forgangne sæson, og dels ligner det en alvorlig udfordring at holde på både Rasmus Falk og Emil Larsen. Forsvinder de, åbner der sig et stort gabende krater i offensiven.

I målet har OB sagt farvel til Mads Toppel , der har kontraktudløb. Ind er kommet Michael Falkesgaard fra Brøndby, men klubben for brug for yderligere en sidste skanse enten som gardering eller førstevalg. Her er AC Horsens-keeperen Frederik Rønnov efter sigende et varmt emne.

Derudover skal OB på jagt efter spillere i alle tre kæder. Derfor kan klubben meget vel ende med at sige goddag til en god håndfuld etablerede navne, når transfervinduet lukker med udgangen af sommeren. En højre back efterlyses. Forsvaret trænger til en makker til Lasse Nielsen. Her venter klubben næppe på den skadesplagede Kasper Larsen, der formentlig vender hjem fra udlejning i Kasakhstan til Ådalen i vinterpausen. Den centrale midtbane savner en styrmand, mens der allerforrest også er behov for forstærkninger ud over den aftale, som Jesper Hansen allerede kan glæde sig over med lejespilleren Kenneth Zohore .

Tilgang:Michael Falkesgaard (Brøndby), Thomas Mikkelsen (leje retur fra IFK Göteborg), Jens Jakob Thomasen og Magnus Pedersen (begge egen avl).

Afgang:Martin Spelmann (Genclerbirligi), Daniel Høegh (Basel), Thomas Dalgaard (leje retur til Heerenveen), Emil Peter Jørgensen, Emil Ousager, Mads Toppel og Håkon Skogseid (alle kontraktudløb).

SØNDERJYSKE

Sommerens udfordring: Der skal både meget dygtighed og held til, hvis ikke Haderslev-klubben skal være blandt de mest oplagte nedrykningskandidater i den kommende sæson. Det er der flere grunde til. For det første står klubben over for en mindre rekonstruktion af spillertruppen. Fire af sæsonens bærende kræfter takker af efter sæsonen. Og måske følger en femte med i form af 33-årige Tommy Bechmann, der endnu ikke har forhandlet en forlængelse på plads. Med et slag mister Sønderjyske halvdelen af den superligaerfaring, der lå gemt i truppen. Især gør det ondt, at forsvarets styrmand Niels Lodberg stopper, ligesom lejeaftalen ophører med tyske Marvin Pourie, der har været det offensive lyspunkt med 9 mål.

Derfor bliver sommeren noget af en svendeprøve for sportschef Hans Jørgen Haysen og den bare 34-årige afløser til træner Lars Søndergaard Jakob Michelsen. Sidstnævnte har aldrig været prøvet på øverste niveau og kan med sin for en træner ringe alder og erfaring ikke opveje tabet af profiler.

SønderjyskE har allerede forsøgt at lukke nogle af hullerne efter kulturbærerne i truppen. Dels med forsvarsspilleren Marc Pedersen , der kommer fra 1. divisionsklubben Fredericia og er tænkt som Lodbergs afløser, og dels med anføreren fra AC Horsens Janus Drachmann, der har fået klubkammerat og kantspiller Troels Kløve med sig til Haderslev. Men den tilgang alene gør det ikke. Truppen virker stadig tynd i bagkæden, ligesom det er svært at få øje på en erstatning til Pourie fremme i angrebet i den nuværende trup. En sidste prioritet må være at holde på klubbens måske største lyspunkt i den forgangne sæson Bjørn Paulsen, der ligner et oplagt salgsobjekt.

Tilgang:Marc Pedersen (FC Fredericia), Janus Drachmann og Troels Kløve (begge AC Horsens), Casper Olesen og Mikkel Hedegaard (begge egen avl)

Afgang:Erik Marxen (Randers FC), Niels Lodberg (AC Horsens, assistenttræner), Daniel Jensen (kontraktudløb), Marvin Pourié (leje retur til FCK), Tommy Bechmann, Adigun Salami, Henrik Hansen , Mikael Uhre og Ayoub Sørensen (alle kontraktudløb).

VIBORG FF

Sommerens udfordringer: Viborg vender tilbage til Superligaen med et fornuftigt mix mellem unge spillere og rutinerede kræfter med masser af superligaerfaring. Men truppen er til den tynde side. Kun angrebet, hvor ivorianeren Serges Deblé og den tidligere AaB'er Jeppe Curth huserer, trænger ikke umiddelbart til forstærkninger.

Ind har sportschef Ole Nielsen allerede hentet Jonas Kamper fra Randers FC og Christian Sivebæk fra Vejle. Dermed har klubben polsteret kanterne nogenlunde.

Lige så afgørende som forstærkningerne på banen er det, at Viborg ganske utraditionelt valgte at fejre oprykning med en trænerfyring. Ud er røget Auri Skarbalius og ind er i stedet kommet Johnny Mølby. Det kan man måske undre sig over, men Mølby har med sine fem år i AC Horsens vist, at han har evnerne til med held at lede en klub med små budgetter og sportslige begrænsninger gennem en drabelig nedrykningskamp.

Tilgang:Christian Sivebæk (Vejle Boldklub), Jonas Kamper (Randers FC).

Afgang: Simon Enevoldsen (kontraktudløb), Martin Svensson (Vejle Boldklub), Elson Hooi (leje retur til NAC Breda).

AGF

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sommerens udfordringer: Onde tunger vil sige, at AGF ikke har haft et forsvar i mange år, og netop en vaklende defensiv er en god del af forklaringen på, at århusianerne måtte bruge den første halvdel af den forgangne sæson til at finde lidt stabilitet i bagkæden. Til den kommende sæson er påstanden ikke kun ondsindet. Den er også faktuel.

Cheftræner Morten Wieghorst har været i så stort et bekneb, at han måtte rykke stortalentet Jens Jønsson ned i midterforsvaret. Det var Jønsson ikke tilfreds med, men med reelt kun en håndfuld forsvarsspillere i truppen, var der intet valg. Derfor skal Wieghorst og sportsdirektør Jens T. Andersson i gang med en større renovation af defensiven.

Også angrebet har en smule åndenød. Mate Vatsadze har været et hit i 1. division, men i Superligaen har han stadig til gode at bevise, at han er værd at satse på. Og Jesper Lange og Morten Nordstrand mangler at bevise, at de stadig har krummer og mål i sig.

Til gengæld har klubben med anskaffelsen af den islandske landsholdsspiller Elmar Bjarnason fra Randers FC og Daniel A. Pedersen, der skifter fra Silkeborg IF, efterhånden skaffet sig en slagkraftig midtbane. Det er spillere af den kaliber, som AGF’erne søger, har sportsdirektøren luftet tidligere i juni.

Så inden transfervinduet lukker efter sommeren, har den sidste mand ikke signeret en kontrakt i Fredensvang.

Tilgang:Daniel A. Pedersen (Silkeborg IF), Elmar Bjarnason (Randers FC).

Afgang: Marcus Solberg (Silkeborg IF), Kasper Povlsen (Hobro IK), Arthur Sorin (kontraktudløb), David Cortés (kontraktudløb), Darnel Situ (kontraktudløb), David Devdariani (kontraktudløb), Malthe Dahl Overgaard (kontraktudløb), Oliver I. Pedersen (kontraktudløb), Andreas Laudrup (stopper)

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce