0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Brøndbys træner: »Vi er ikke bare ude i en slankekur. Det handler om at ændre livsstil«

De fleste dyre spillere er væk, og unge talenter har taget over. Brøndby er på en ny kurs, så økonomien kan hænge sammen. Vejen til succes er derfor længere.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Morten Frendrup på 19 år er den fremmeste eksponent for den foryngelseskur, som Brøndby er i gang med.

Superligaen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Superligaen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Selv om snakken handler om fodbold, lyder Niels Frederiksen kortvarigt som en sundhedsguru. Det kan måske virke mærkeligt, men egentlig giver Brøndby-trænerens ord god mening og maler et ganske præcist billede af situationen i den traditionsrige klub.

»Vi er ikke bare ude i en slankekur. Det handler om at ændre livsstil«, siger Niels Frederiksen.

For mennesker kan den slags ske ved at skære ned på sukker og permanent blive bevidst om kosten, så vægten kommer inden for sunde rammer. For fodboldklubber gælder det om at barbere udgifterne ned, så økonomien hænger sammen.

Derfor sagde Brøndby i januar farvel til dyre profiler som Dominik Kaiser, Hany Mukhtar og topscoreren Kamil Wilczek, der efter stor virak spiller for ærkerivalen FC København i dagens superligabrag. Derfor har fodbolddirektør Carsten V. Jensen slået fast, at klubben fra Vestegnen ikke har råd til at betale en overgangssum, men kun kan styrke truppen via lejemål eller transferfrie spillere. Og derfor må træner Niels Frederiksen først og fremmest kigge på talenterne fra klubbens ungdomsafdeling, når han skal erstatte de etablerede navne, der ryger ud for at spare lønkroner.

Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Andreas Bruus var egentlig angriber, men nu imponerer den 21-årige Brøndby-spiller som højre wingback.

»Vi gør det, fordi vi tror på, at vi på længere sigt får en vedvarende stærkere klub ud af det. Det er vigtigt ikke bare at jagte et quickfix, men at gøre klubben sundere, bedre og dygtigere på den lange bane«, siger træneren, der »faktisk føler en forståelse« for den nye kurs fra omverdenen:

»Men i højere grad fra vores fans end fra eksperter og journalister. De hænger oftere fast i, at det jo er Brøndby, og Brøndby er jo en stor klub, og Brøndby skal jo bare vinde. Det skal vi selvfølgelig også så meget som muligt, men situationen er altså ikke den samme som for et par år siden«.

En transformation

Nej, i det sene forår 2018 var Brøndby frustrerende tæt på at vinde sit første mesterskab siden 2005, før et hold med ene veletablerede spillere som Christian Nørgaard, Teemu Pukki, Frederik Rønnow, Johan Larsson og Wilczek snublede til sidst. Og i december 2018 – efter at have solgt de største danske profiler – stillede klubben op til en kamp med lutter udlændinge i startopstillingen. Det forklarede den daværende træner, tyske Alexander Zorniger, blandt andet med, at der manglede kvalitet blandt Brøndbys talenter.

Nu, mindre end to år senere, er billedet et helt andet. I den nye sæsons første kamp, en 3-2-sejr over FCN, startede Niels Frederiksen med fire spillere på 21 år eller yngre, der alle har været inde over klubbens ungdomsafdeling – og han skiftede yderligere to ind med den 18-årige angriber Mathias Kvistgaarden som den yngste. Talenter som Morten Frendrup og Andreas Bruus er efterhånden etablerede, mens Anis Slimane og Jesper Lindstrøm er godt på vej, og Peter Bjur også tager pæne skridt frem i fodboldverdenen.

Alt sammen er det en del af livsstilsændringen. Det har nogenlunde været planen, siden Niels Frederiksen tiltrådte som cheftræner i sommeren 2019.

»Da jeg blev ansat, var det en del af opgaven at være med til den transformation. Men vi har måske taget lidt hurtigere skridt ned ad den vej, end jeg havde forestillet mig. Jeg havde ikke troet, at vi på det her ret tidlige tidspunkt skulle spille med så mange unge spillere og give dem så meget spilletid, men det tog virkelig fart i januar, da vi sagde farvel til Kamil, Dominik, Hany og Johan Larsson. Det var et meget stort skridt, nærmest fra den ene dag til den anden«, siger Niels Frederiksen og tilføjer:

»Men jeg synes, at der er ro på i klubben. Ingen panik. Vi står med en bevidsthed om, hvad vores strategi er, og vi gør, hvad vi siger, at vi vil gøre – og ikke alt muligt andet«.

Brøndby i et bredt felt

Lars Poulsen
Foto: Lars Poulsen

20-årige Jesper Lindstrøm er en ægte Brøndby-dreng og er nu ved ved at få sit gennembrud for sin hjerteklub.

Det er langt fra første gang, at Brøndby udstikker en ny og billigere kurs. Tidligere har klubben dog haft svært ved at holde den, fordi ønsket om en ny storhedstid har taget over, og ejer Jan Bech Andersen har åbnet pengepungen for at tiltrække profiler og lukke økonomiske huller. Sådan er det ikke gået denne gang, i hvert fald ikke endnu.

Men det kommer med en pris. Selv om de unge spillere ofte har imponeret og gjort Zornigers ord om mangel på talent til skamme, betyder den nye stil alligevel, at det aktuelt er umuligt at forvente lige så meget af holdet som tidligere.

»Hvis man tidligere forventede, at vi var favorit til at blive nummer et, to eller i hvert fald tre, så mener jeg ikke, at man automatisk kan forvente det længere. Dermed siger jeg ikke, at vi ikke kan tage guld eller sølv, for indimellem er der sæsoner, hvor alt klapper, mens andre hold måske ikke lever op til det, de gerne vil. I de år kan der ske overraskende ting. Men hvis vi kigger på klubbernes økonomi, spillermateriale og erfaring i trupperne, kan man ikke længere forvente det af os«, siger Niels Frederiksen, der forventer en »uhyre tæt« sæson med Brøndby som del af et bredt felt efter favoritterne fra FC Midtjylland og FC København:

»Usikkerheden om præstationen er lidt større med mange unge spillere, fordi de svinger lidt mere og også kan lave lidt flere fejl end de mere rutinerede. Til gengæld kan de også tage nogle enormt store skridt på ret kort tid, så de pludselig præsterer bedre, end vi havde forventet«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts