Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Internationalt. Den stærkt VM-kritiske fodboldspiller og politiker Romario brænder så meget for sagen, at han kneb en tåre under en pressekonference om afholdelsen af VM i Brasilien.
Foto: Victor R. Caivano/AP

Internationalt. Den stærkt VM-kritiske fodboldspiller og politiker Romario brænder så meget for sagen, at han kneb en tåre under en pressekonference om afholdelsen af VM i Brasilien.

VM 2014
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Portræt: Engang vandt han VM, nu er han VM's største modstander

Fodboldlegenden Romário scorede 1.000 mål i sin karriere. Nu er han politiker og de fattiges stemme.

VM 2014
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er et af brasiliansk fodbolds allerstørste navne gennem årene, der nu bakker op om, hvad den danske journalist Mikkel Keldorf beretter om påståede drab på gadebørn i favelaerne i Brasilien.

Romarío - eller Romário de Souza Faria, som han er døbt - har i lang tid været en arg modstander af det fodbold-VM, som det store sydamerikanske land skal afholde til sommer.

Den totale regning for at være vært for VM kan ende med at blive 65 milliarder kroner. Et tal, 48-årige Romário får det fysisk dårligt over.

»Du ser hospitaler uden senge. Du ser sygehuse med folk på gulvet. Du ser skoler, der ikke har frokost til børnene. Du ser skoler uden air-condition, hvor børnene læser i 45 graders varme. Du ser bygninger og skoler, hvor der ikke er adgang for folk, der er handikappede. Hvis vi havde brugt 30 procent færre penge på stadionerne, ville vi være i stand til at forbedre andre ting, der rent faktisk betyder noget«, har Romarío sagt i den verserende debat om de absurde beløb, der er blevet brugt på at bygge fodboldstadioner i hele Brasilien op mod VM.

En notorisk livsnyder

Romarío, der vandt VM i USA i 1994 med Brasilien - en turnering hvor han scorede fem af de i alt 1.000 mål, som han selv siger, han har scoret gennem sin karriere - har altid været et markant navn i brasiliansk fodbold.

Både kendt for bedrifterne på grønsværen iført sin trøje nummer 11, og så da han scorede mål på samlebånd i FC Barcelana, hvor han var en del af klubbens Dream Team med Michael Laudrup. Men også for sin fremfærd uden for banen.

Foto: ERALDO PERES/AP

Da Romarío som teenager blev en stjernespiller for klubben Vasco da Gama, ankom han nogle gange til træning i en helikopter.

Han har været gift tre gange, og utallige har historierne været om playboyen Romaríos hang til at gå på natklubber, drikke sig fra sans og samling, og siden gå hjem igen i selskab med letlevende, unge kvinder.

»Når mit navn dukker op, er det altid forbundet med en skandale. Problemerne følger efter mig, men det er okay«, udtalte Romarío engang.

Fik datteren Ivy

For otte år siden ændrede den brasilianske fodboldlegendes liv sig for bestandigt. Han fik datteren Ivy, som blev født med Downs syndrom.

»Jeg begyndte at bruge tid sammen med forældre med handikappede børn og deres pårørende. Jeg indså, at der ikke var nogen, som repræsenterede disse mennesker i politik«, har Romarío sagt til engelske BBC.

Fødslen af Ivy, hans sjette barn, resulterede i, at han gik ind i politik. I 2010 blev Romarío valgt ind i parlamentet for Socialistpartiet med sjette flest stemmer i Rio de Janeiro-distriktet. Siden er han blevet formand for parlamentets sports- og turismekomite og har de senere år været en ivrig forkæmper for handikappede og fattiges rettigheder.

»Gud har hjulpet mig gennem hele mit liv, og ved at hjælpe samfundets fattige vil jeg betale ham tilbage. Det er det mindste, jeg kan gøre. Jeg beder til, at folket i Rio giver mig chancen,« sagde Romário, inden valgresultatet dengang blev kendt.

Tordner mod Fifa

Blandt de fattige i Brasilien er Romarío, eller 'Baixinho' som han kaldes grundet sin lave højde, blevet et idol.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Allerede i sit første år som parlamentsmedlem fremsatte han 48 lovforslag. To af disse, der omhandlede mere hjælp til fattige børn i slumkvartererne og statslige bidrag til handikappede, blev vedtaget.

Derfor er Romarío nu blevet favelaernes stemme i medierne, og ikke mindst på de sociale medier. Her tordner stjernespilleren mod afholdelsen af VM og i særdeleshed mod Fifa, fodboldforbundenes verdensorganisation.

»Fifa har voldtaget det brasilianske folk«, »Regeringen fører folket bag lyset. Det her vil blive det største tyveri i Brasiliens historie« og »Brasilien har spredt benene for Fifa«, har Romarío blandt andet sagt.

Foto: Victor R. Caivano/AP

Han raser dels mod korrupte politikere og deres ligesindede i byggebranchen, som har tjent styrtende med penge på at bygge de mange prestigiøse fodboldstadions i hele landet. Dels mod, at man ikke har valgt at bruge flere penge på at gøre leveforholdene bedre for brasilianerne.

»Brasilien forspilder muligheden for at blive et bedre land. Fifa vil tjene fire milliarder reais ( 9,5 milliarder kroner) og organisationskomiteen næsten en milliard reais (2,4 mlliard kroner) på VM. Jeg er glad for, at jeg ikke er en del af dette korrupte og skruppelløse sammenrend«, siger Romarío.

Rios næste borgmester?

Legenden, som fortsatte med at spille fodbold på højeste niveau, da han fyldte 40 år, og først stoppede sin karriere i 2005, leger da også stadig med den lille runde.

Eller rettere, så spiller han, når han går tværs over gaden fra sin lejlighed i Rio, futevôlei eller footvolley, en version af beachvolley, hvor det er forbudt at bruge hænderne. Han går stadig også på natklubber og barer, hvor han får taget billeder sammen med sine fans.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men lige nu er det de politiske ambitioner, som driver Romarío frem. På alle platforme har han travlt med at give udtryk for sin støtte til det brasilianske folk og sin harme over det VM, der begynder i hans hjemland 12. juni.

Rygterne går derfor også på, at han muligvis stiller op som kandidat til borgmesterposten i Rio de Janeiro næste år.

»Jeg plejede at sove mere i løbet af dagen, end jeg gjorde om natten. Nu sover jeg i det mindste en smule om natten. En lille smule«, har den brasilianske fodboldlegende sagt.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden