VM 2014

Glohedt: Forberedte VM-hold kan ikke undskylde sig med varmen

Det brasilianske klima burde ikke være grund til et tidligt VM-exit.

VM 2014

Mens størstedelen af verdens fodboldspillere har fået fløjtet deres sæson af og kan begynde at nyde sommersolens varme, har VM-spillerne ligget i træningslejre for at forberede sig til de kommende strabadser i et glohedt Brasilien.

Derfor har holdenes træningslejre handlet om mere end taktisk finpudsning, intern spilforståelse mellem spillerne og fysisk træning. Det har også været et kapløb med tiden for at blive akklimatiseret til at spille fodbold under ekstreme temperaturer og luftfugtighed.

Italiens VM starter eksempelvis i byen Manaus, der med 32 grader celsius og høj luftfugtighed har fået støvlelandets udvalgte til at tage den brasilianske hede alvorligt. ’Azzurris’ træner, Cesare Prandelli, har derfor afholdt træningssessioner for spillerne i saunaer.

Man skal være forberedt

Selv om Italien kan karakteriseres som et af Europas varmere lande, mener professor i humanfysiologi på Københavns Universitet, Lars Nybo, at de har gjort klogt i at regne den brasilianske varme ind i VM-forberedelserne. Såfremt holdene har taget tilvænningen til klimaet alvorligt, kan de ikke skyde skylden på varmen, hvis der er løst krudt i støvlerne, når VM fløjtes op.

Læs også

»Der er ikke noget, der tyder på, at folk, som kommer fra koldere egne, ikke kan opnå samme grad af akklimatisering. Men hvis man ikke er forberedt på varmen, vil man i de første 14 dage have væsentligt ringere præstationer«, siger han og fortsætter:

»Hvis du kommer direkte fra eksempelvis Nordeuropa og tager ned og tror, at du kan være klar til at spille, så vil du blive mødt af et gevaldigt slag«.

Skræddersyede drikkedunke

En anden VM-træner, der har forsøgt sig med den italienske metode, er Roy Hodgson. Inden VM i USA i 1994 lod den nuværende landstræner for England nemlig sin schweiziske trup svede ekstra i en dampende sauna, så de var klar til den amerikanske sommervarme.

I år har han dog taget andre midler i brug.

Læs også

For at få svedkirtlerne på overarbejde har den engelske trup været på træningslejre i portugisiske Vale do Lobo og Miami. Og for lige at gøre varmen ekstra streng har spillerne skullet træne i ekstra mange lag, lange ærmer og lange bukser.

Sveden er dog ikke gået til spilde. Svedplastre, som spillerne har haft siddende på kroppen, har opsamlet den saltholdige væske, hvilket har gjort de muligt for den medicinske stab og tre medbragte forskere at analysere de enkelte spilleres sved.

Det er en metode, som Lars Nybo selv har benyttet sig af med flere danske eliteatleter. Han forklarer, at det særligt er spillernes underskud af salte – de såkaldte elektrolytter – som den medicinske stab er interesseret i, da de er afgørende for, at musklerne fungerer optimalt.

Læs også

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Derudover risikerer spillerne at dehydrere, hvis ikke saltkoncentrationen opretholdes i væskebalancen.

»Nogle sveder markant mere end andre og udskiller mere salt per liter sved. Så mens nogle vil udskille 25 gram salt i løbet af en kamp, hvor de sveder 5 liter sved, vil andre kun svede 3 liter og udskille eksempelvis 3 gram salt. De to typer af spillere har markant forskellige behov for mængde af væske og indhold af elektrolytter i drikkedunken«, siger Lars Nybo

Færre lange løb

Selv om de fleste spillere vil være fysisk forberedt på varmen og akklimatiseret, når turneringen fløjtes i gang, påpeger professoren i human fysiologi, at løbepræstationer generelt bliver reduceret i varme omgivelser.

Det betyder, at den totale løbemængde vil blive reduceret med 5-10 procent i fodboldkampene i Brasilien, hvor der vil være temperaturer på omkring 30 grader. Derfor vil det trænede fodboldøje muligvis bemærke nogle ændringer i spillernes bevægelsesmønstre.

»Varmen betyder, at der især vil være færre højintense løb, og kampene vil være lidt mindre fysisk prægede, hvilket ændrer på spillets natur. Det tekniske niveau vil dog være det samme, og den kognitive præstation – eksempelvis evnen til at lave afleveringer – vil ikke være nedsat. Desuden vil hastigheden, hvormed spillerne sprinter, for de fleste faktisk være lidt højere, fordi en højere muskeltemperatur forbedrer evnen til at sprinte«, siger Lars Nybo.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce