Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Udspillet. Hollandske Arjen Robben dribler forbi Brasiliens Ramires i bronzekampen ved VM 2014.
Foto: Themba Hadebe/AP

Udspillet. Hollandske Arjen Robben dribler forbi Brasiliens Ramires i bronzekampen ved VM 2014.

VM 2014
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

VM-bronze til Holland: Brasiliansk fodbolds identitetskrise er total

Svagt brasiliansk hold var ingen målestok for Holland, som med 3-0 let sikrede sig de bronzemedaljer, træneren slet ikke gad spille om.

VM 2014
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

’Verdens mest ligegyldige fodboldkamp’.

’Tabernes kamp’.

’Kampen, som ingen gider spille’.

Sært barn har som bekendt mange navne. En taber har kun et i øjeblikket: Brasilien.

VM-bronzekampen mellem Brasilien og Holland, der sluttede med 3-0-sejr til europæerne og dermed blev endnu et antiklimaks for den stolte VM-værstnationen, fik en sær og bizar åbning, da den tilbagevendte brasilianske anfører Thiago Silva klokkeklart nedlagde Arjen Robben i fri scoringsposition udenfor det kriminelle felt efter 93 sekunders spil.

Dommeren, Djamel Haimoudi fra Algeriet, gjorde alt forkert i situationen: Dømte straffespark og gav Silva en advarsel. Den korrekte variant havde været, at dømme frispark og udvise Brasiliens kaptajn.

Stadion blev tavst

Robin van Persie var ligeglad og iskold, da han scorede Hollands første regulære mål siden 1/8-finalen mod Mexico ved at banke bolden op i trekanten fra 11-meter-pletten, og således fik de 60.000 i hovedstaden på arenaen i Brasilia til at klappe i på samme facon som under det tyske stormløb i semifinalen i tirsdags.

Thiago Silvas afløser som anfører i 1-7-afklapsningen i semifinalen, David Luiz, ramte et nyt personligt VM-lavpunkt, da han i 17. minut i eget straffesparksfelt headede Daley Blind helt fri til 2-0-scoringen. Det fik Holland-træner Louis van Gaal, der ellers havde ladet alle i fodboldverdenen vide, at han ikke har meget tilovers for ’taberkampen’, til at trække på smilebåndet og kaste sig i armene på sine assistenter Danny Blind – målscorerens far – og Patrick Kluivert.

Damage-kontrol

Derfra var det damage control for Brasilien, der trods en håndfuld udskiftninger i forhold til den historiske nedtur mod Tyskland, agerede som 11 harmløse individualister uden et fastforankret spilkoncept. Kun ved dødbolde, som aldrig har været accepteret som det smukke spil, ’jogo bonito’, kunne det hårdt prøvede hjemmepublikum gøre sig håb om noget halvfarligt fra deres ekstremt udskældte VM-tabere.

Thiago Silva, David Luiz og co. blev sendt i omklædningsrummet ledsaget af en gigantisk pibekoncert. 2. halvleg var i perioder et stilstudie i brasiliansk ineffektivitet, manglende organisation og et tvivlsomt taktisk repertoire, der har svært ved at reagere i modgang – og gik i fælden sidste gang, da, Giorginio Wijnaldum i tillægstiden afsluttede et flot gennemspillet hollandsk angreb, inden en ny pibekoncert blev kørt i stilling.

Identitetskrise,

Brasiliens fodboldtraume anno 2014 kan nå nye højder i det kommende døgn. Det sker, hvis de forhadte ærkerivaler fra Argentina besejrer Tyskland i VM-finalen. På Maracaña. Der, hvor brasilianerne var programmeret til at skulle triumfere - og slette mindet om nedturen i 1950 mod Uruguay.

Brasiliansk fodbold har med de to nederlag til Tyskland og Holland ikke kun efterladt et særdeles skidt indtryk. Selecao – de udvalgte – har sendt nationen med flest VM-titler (5) i en fodboldmæssig identitetskrise, som i første omgang vil koste landstræner Luiz Felipe Scolari jobbet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden