Åge Hareide klappede sit mandskab frem mod Rumænien, men det var ikke nok til en sejr efter en skuffende dansk indsats. I VM-playoff skal niveauet igen løftes, og det har holdet tidligere vist, at det kan.
Foto: Jens Dresling

Åge Hareide klappede sit mandskab frem mod Rumænien, men det var ikke nok til en sejr efter en skuffende dansk indsats. I VM-playoff skal niveauet igen løftes, og det har holdet tidligere vist, at det kan.

VM-kvalifikation

Danmark må leve med favoritpresset

Det bliver sandsynligvis meget tæt, uanset hvem det danske fodboldlandshold skal møde, men Eriksen & Co. ser stærkest ud.

VM-kvalifikation

Tirsdag eftermiddag finder landstræner Åge Hareide og hans trup ud af, hvem der bliver rivalen i en duel om adgang til VM-slutrunden i Rusland næste år. Enten Nordirland, Sverige, Irland eller Grækenland skal besejres i en playoff over to kampe i næste måned.

Herunder en lille beskrivelse af de eventuelle modstandere:

Steven Davis, Nordirland.
Foto: Morrison Peter/AP

Steven Davis, Nordirland.

  • Nordirland, Premier League-rutine

Det sluttede med en plet på en ellers fin VM-kvalifikation, da Nordirland i gruppe C i Oslo tabte 1-0 til Norge efter et selvmål af Chris Brunt. Men der var alligevel brede smil, for andenpladsen efter suveræne Tyskland var sikret, og playoffdeltagelsen er en flot præstation for en nation med under to millioner indbyggere.

Fodbold har dog ligesom i de andre nationer på De Britiske Øer altid været hjerteblod for Nordirland, der i VM-kvalifikationen har levet højt på rutinerede kræfter fra den engelske Premier League. Anfører Steven Davis (foto) fra Southampton og West Bromwich Albion-trioen Jonny Evans, Gareth McAuley og Chris Brunt er en stærk defensiv stamme på et hold, der til gengæld har manglet en rigtig skarp frontløber, siden David Healey stoppede i 2013 efter at have scoret 36 mål. Kyle Lafferty (Hearts) med 20 landsholdsmål og Josh Magennis (Charlton) er de bedste bud.

4 ud af 6 mulige point i opgørene mod Tjekkiet blev afgørende for de nordirske muligheder i kvalifikationen, og i 2-0-sejren på hjemmebanen, Windsor Park i Belfast, var det netop rutinerede kræfter som Evans og Brunt, der scorede.

Nordirerne er som de fleste britiske hold stærke på standardsituationer, mens det volder problemer at følge med, hvis modstanderne behersker et hurtigt pasningsspil.

Danmark har tidligere kæmpet mod Nordirland om VM-billetter, senest i 2001 og 2000, hvor opgørene i henholdsvis København og Belfast begge endte 1-1. Dennis Rommedahl scorede dengang begge de danske mål.

Danmark vil være klar favorit i en duel med Nordirland, der savner profiler til at sætte en kreativ offensiv i scene. Men nordirerne er gode til at skabe resultater med et begrænset materiale.

Landstræner: Michael O’Neill (nordirer).

VM: Har deltaget tre gange, senest i 1986 i Mexico (gruppespil).

Rangering: Nr. 23 på Fifa-ranglisten.

Marcus Berg, Sverige.
Foto: Andersson Soren/AP

Marcus Berg, Sverige.

  • Sverige, den nordiske VM-gyser

Det blev tæt til sidst, da Sverige skulle afrunde kvalifikationsgruppe A, for Holland sloges for sin spinkle chance i duellen bag gruppevinderen Frankrig. Men med 4-0 ude over Hviderusland og 8-0 hjemme over Luxembourg kunne svenskerne tåle at tabe til Arjen Robben & Co. i sidste runde og alligevel tage den eftertragtede andenplads.

Holland vandt 2-0 på to træffere af netop Robben, men den tidligere succesrige fodboldnation måtte se Sverige fejre muligheden for at nå næste års slutrunde i Rusland.

For det var på måldifferencen, at svenskerne klart overgik Holland, da det endelige regnskab skulle gøres op, og rutinerede Marcus Berg (foto), der nu er tilknyttet klubben Al-Ain i Abu Dhabi, blev om nogen manden, der viste vej. Med samlet fem træffere i de to omtalte kampe og otte i alt sluttede han som topscorer i gruppen foran profiler som Robben og franske Antoine Griezmann.

På det område har Berg dermed også fint fyldt hullet ud efter Zlatan Ibrahimovic, der stoppede efter sidste års EM.

Sverige råder over et godt hold, der undervejs i kvalifikationen besejrede Frankrig, og flere af profilerne er kendte for et dansk publikum. Målmand Robin Olsen spiller for FCK, den tidligere FCK’er Ludwig Augustinsson spiller for Werder sammen med Thomas Delaney, Emil Forsberg spiller for Leipzig med Yussuf Poulsen, Ola Toivonen er i Toulouse, mens anfører Andreas Granqvist er i russiske Krasnodar.

I 2009 mødte Danmark sin nabo i VM-kvalifikationen, og begge opgør sluttede 1-0 til danskerne. Igen vil Danmark være svag favorit, hvis det bliver Sverige, der i dag trækkes som modstanderen, men det vil i så fald også blive et tæt lokalopgør.

Landstræner: Janne Andersson (svensker).

VM: Har deltaget 11 gange, senest i 2006, hvor holdet tabte til værten, Tyskland, i ottendedelsfinalen. Har tidligere vundet sølv og to gange bronze.

Rangering: Nr. 25 på Fifa-ranglisten.

James McClean, Irland.
Foto: Nigel French/AP

James McClean, Irland.

  • Irland, solid mental styrke

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ikke uventet bød kvalifikationsgruppe D på en intens lokalduel mellem Irland og Wales efter gruppevinderen, Serbien, og irerne viste stor mental styrke, da det hele skulle afgøres i sidste runde på udebane i Cardiff. Her vandt irerne 1-0 over de walisiske EM-helte og tog den andenplads, der stadig holder liv i VM-drømmen.

Matchvinder den dag var James McClean (foto) fra West Bromwich Albion, og kantspilleren har gjort det godt for irerne, efter den i Derry fødte spiller i starten af sin internationale karriere flere gange repræsenterede Nordirland. Således blev han sit lands topscorer i kvalifikationen med fire mål.

Han støttes godt på det irske mandskab af spillere som Daryl Murphy (Nottingham Forest), Jeff Hendrick (Burnley), Shane Duffy (Brighton and Hove Albion), Shane Long (Southampton) og anfører David Meyler (Hull). I truppen er også meget rutinerede navne som John O’Shea (112 landskampe) og Aiden McGeady (92).

Danmark har ikke de bedste erfaringer med Irland efter den mindeværdige 4-1-sejr i Dublin i 1985. I VM-kvalifikationskampene i 1993 og 1992 blev det henholdsvis 1-1 og 0-0, og det var Irland, der tog VM-billetten til USA foran danskerne. De seneste træningskampe mod Irland udløste desuden store smæk, da Irland i 2007 og 2002 vandt 4-0 og 3-0.

Alligevel vil Danmark også ved et eventuelt møde med irerne være favorit, for topniveauet er højere på Åge Hareides hold, og irerne, der forsvarer sig godt, har haft svært ved at score i kvalifikationen. I de 10 kampe er det blot blevet til 12 mål, mens for eksempel danskerne har scoret 20 gange.

Men Irland har i sin 65-årige cheftræner Martin O’Neill en meget erfaren og taktisk velfunderet mand, der vil sørge for at gøre det til en hård fysisk duel.

Landstræner: Martin O’Neill (nordirer).

VM: Har deltaget tre gange, senest i 2002 (gruppespil), kvartfinalist i 1990.

Rangering: Nr. 26 på Fifa-ranglisten.

Kostas Mitroglou, Grækenland.
Foto: Thanassis Stavrakis/AP

Kostas Mitroglou, Grækenland.

  • Grækenland, en besværlig modstander

Grækerne afsluttede deres VM-kvalifikation med to sejre, og det var netop nok til at holde Bosnien og Hercegovina bag sig i tabellen, der suverænt blev toppet af Belgien. En opmuntring for grækerne, der de senere år har kæmpet hårdt for at finde stabilitet.

Turneringen var ligeledes en opmuntring for frontløberen Kostas Mitroglou (foto), der med 6 pletskud – samme antal som f.eks. Belgiens stjernespiller Eden Hazard – blev sit holds topscorer. Dermed fik Mitroglou understreget, at han stadig kan finde vej til nettet efter ophold i Gladbach, Olympiakos, Fulham, Benfica og sin nuværende klub, Marseille.

Grækerne fik for to år siden tyske Michael Skibbe som træner, og manden med erfaring fra et job som assisterende træner for det tyske landshold og fra klubber som f.eks. Dortmund, Bayer Leverkusen og Hertha Berlin forsøger at opbygge et nyt hold med en blanding af navne fra hjemlige og udenlandske klubber. Deriblandt FC København-spilleren Zeca. Den meget bevægelige midtbanespiller er en af de mere uerfarne på det græske hold, der i navne som Mitroglou, anfører Vasileias Torosidis (Bologna), Sokratis Papastathopoulos (Dortmund) og Kostas Fortounis (Olympiakos) har spillere med stor erfaring.

Danmark og Grækenland har en række indbyrdes VM-kvalifikationskampe bag sig, og det har aldrig været let, hvis man ser bort fra 7-1-sejren i 1989. Senest blev det til sejr og nederlag i 2005, da ingen af holdene nåede den efterfølgende slutrunde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Også her vil Danmark imidlertid være favorit, hvis de to hold mødes. Ikke mindst viser den markante forskel i placering på verdensranglisten, at det danske landshold på det seneste har leveret en stærk stime af resultater.

Træner: Michael Skibbe (tysker).

VM: Har deltaget tre gange, senest i 2014 (ottendedelsfinale).

Rangering: Nr. 47 på Fifa-ranglisten.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce