Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tak for alt. Hassan Moustafa (midt)blev hyldet i pausen af Danmarks VM-kvartfinale. Hernings borgmester, Lars Krarup, ses til venstre. Direktør for MCH Herning Georg Sørensen til højre. Foto: Jan Christensen/ Gettyimages
Foto: Jan Christensen/Getty Images

Tak for alt. Hassan Moustafa (midt)blev hyldet i pausen af Danmarks VM-kvartfinale. Hernings borgmester, Lars Krarup, ses til venstre. Direktør for MCH Herning Georg Sørensen til højre. Foto: Jan Christensen/ Gettyimages

Håndbold
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk håndbold hylder udskældt egypter

Dansk Håndbold Forbund har et varmt forhold til den omstridte IHF-præsident Hassan Moustafa. Men DHF burde tage mere afstand, lyder kritikken.

Håndbold
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rasende og rystet stod Per Rasmussen i Kairos internationale lufthavn i sommeren 2009. Den daværende formand for Dansk Håndbold Forbund (DHF) var netop ankommet til gaten på vej hjem mod Danmark efter fire dages kongres i Det Internationale Håndbold Forbund (IHF).

»Europa har intet at skulle have sagt. Intet«, spyede formanden fra lufthavnen.

»Det er tre andre kontinenter, der bestemmer. Afrika, Asien og Sydamerika. Det er katastrofalt. Der er sikkert meget godt at sige om Nepal. Men at et land med 120 registrerede håndboldspillere skal have en stemme på lige fod med store håndboldnationer som Danmark, Sverige eller Tyskland, er altså et problem«, sagde Per Rasmussen.

Danmark havde i alliance med en række andre europæiske lande forsøgt at vælte IHF’s præsident, egypteren Hassan Moustafa, efter en stribe anklager om korruption, stemmefusk og magtmisbrug. Men det demokratiske kup mislykkedes. Luxembourgeren Jeannot Kaiser fik sølle 25 stemmer mod Moustafas 115.

I dag hænger møgsagerne stadig ved Hassan Moustafa. Men DHF’s holdning til hans lederskab er imidlertid forvandlet.

I pausen af VM-kvartfinalen mellem Danmark og Rumænien i Jyske Bank Boxen i Herning valgte den danske håndboldtop at hylde den 71-årige egypter for øjnene af godt 12.000 tilskuere. Hernings borgmester, Lars Krarup (V), overrakte en billedkollage af Hassan Moustafa smilende sammen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fra VM’s åbningskamp, og DHF’s næstformand, Carsten Grønmann Larsen, holdt en tale til ære for den magtfulde præsident.

Godt forhold til Moustafa

Den nuværende DHF-formand, Per Bertelsen, mener da heller ikke, at det danske forbund har et udestående med Hassan Moustafa. Snarere tværtimod.

»Vi har et godt – og det er ikke bare noget, jeg siger – samarbejde med ham. Han lytter til os, når vi kommer med nogle ting. Så hvad det angår, må jeg sige, at vi ingen problemer har i forhold til Hassan Moustafa«, siger Per Bertelsen om den 71-årige egyptiske håndboldpræsident.

»Mit eget personlige forhold til Hassan Moustafa? Jeg har et superforhold til ham personligt. Det giver os noget positivt, og det vælger vi at bruge«.

Og DHF har haft god gavn af Per Bertelsens forhold til Hassan Moustafa. I de første 10 år af Moustafas regeringstid lykkedes det aldrig DHF at få et VM til Danmark, men siden 2011 og tildelingen af værtskabet for det igangværende VM for kvinder i Herning er det også lykkedes at trække VM for herrer i 2019 til Danmark i et delt værtskab med Tyskland.

DHF’s holdning til Hassan Moustafa ærgrer Jens Sejer Andersen, international chef for initiativet Play the Game. Organisationen arbejder for mere gennemskuelighed og mindre korruption i idrætten.

»DHF burde tage afstand fra Hassan Moustafa. Alle enkeltforbund siger, at de ingen indflydelse har. Nej, det har et enkelt forbund ikke, men som i al anden politik må man lave alliancer og på et tidspunkt må man også gøre op med sig selv, hvad vil man være med til for at få lov til at spille nogle landskampe i håndbold«, siger Jens Sejer Andersen, der til gengæld roser Dansk Boldspil-Union (DBU), der indtil for få måneder siden også roste fodboldens præsident, Sepp Blatter.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men modsat håndboldforbundet valgte fodbolden efter mere end et årtis tilløb i 2014 at vende den nu skandaliserede præsident for det Internationale Fodboldforbund (Fifa) ryggen.

»Jesper Møller (formand, red.) fra DBU gjorde sig på et tidspunkt de overvejelser, og jeg forstår godt, det er meget kompliceret at melde sig ud. Det er ikke det første, man griber til. Men jeg synes også, at lovgiverne i Europa og offentligheden er nødt til at lægge et større pres på idrætslederne. Hvorfor skal vi sende en masse offentlige midler efter et håndbold-VM, når vi ved, at mange af de midler ryger ind i en korrupt organisation?«, siger Jens Sejer Andersen.

Det spørgsmål ville Politiken gerne have stillet videre til statsminister Lars Løkke Rasmussen, der overværede VM’s åbningskamp i selskab med Hassan Moustafa. Men det var i går ikke muligt.

Forsøger dialogens vej

DHF-formand Per Bertelsen har dog ingen planer om et opgør med Hassan Moustafas ledelse. Hverken gennem det nationale forbund eller gennem det Europæiske Håndbold Forbund (EHF). I stedet mener han, at eventuelle konflikter bør tackles gennem dialog.

»Det er min helt klare fornemmelse, at der er blevet en meget bedre kommunikation mellem EHF og IHF. Derfor får de europæiske lande større indflydelse på, hvad der sker i IHF. Stille og roligt, men det er en lang proces«, siger formanden.

Kan man forestille sig, at EHF stiller med en modkandidat til Moustafa i IHF?

»Det kan jeg ikke svare dig på. Det ved jeg ikke. Det kan da godt være. Men præsidentposten er jo en ting, og ja, Hassan Moustafa er magtfuld, det hersker der ingen tvivl om. Men somme tider behøver du ikke nødvendigvis at gå efter hovedet, hvis du får sat nogle mennesker ind ved siden af, der har nogle gode og sunde holdninger, så kan du måske præge ham den vej rundt«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I Danmarks Idrætsforbund ser formand Niels Nygaard »ikke noget forkert i, at DHF søger dialogens vej« med Hassan Moustafa og IHF.

Men der er vel forskel på dialog og så at hylde præsidenten i et halvlegsshow?

»Ja, men det kunne måske være, fordi nogle af de ting som han er blevet kritiseret for eller har fået påtalt, er blevet rettet op. Uden at jeg er inde i de konkrete sager. Men jeg formoder da, at DHF ønsker og arbejder for, at de ting, der foregår i IHF, også foregår på en ordentlig og gennemsigtig måde«, siger DIF-formanden.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden