Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Fælles front: Dansk idræt vil slag mod hovedet til livs

Det seneste år har budt på mange tilfælde af hjernerystelser.

Håndbold
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Listen over prominente navne i den danske håndboldverden, der har døjet med hjernerystelser i den seneste tid, er lang. Sidste år modtog Håndbold Spiller Foreningen 27 henvendelser om hjernerystelser, men tallet er utvivlsomt større. Det har fået Dansk Håndbold Forbund (DHF) til at åbne for muligheden for, at håndboldspillere kan spille med hovedbeskyttelse. Men kampen mod hjernerystelser stopper ikke her. Nu vil Danmarks Idrætsforbund (DIF) samle det brede danske idrætslandskab i forsøget på at forebygge hjernerystelser og dets eftervirkninger.

Det er DHF, der i samarbejde med Danmarks Ishockey Union (DIU), har kontaktet DIF for at få sat fælles fokus på problemet.

»Vi kunne godt tænke os, at det blev samordnet, i stedet for at vi arbejder med problemet i hver vores silo«, forklarer generalsekretær i DHF Morten Stig Christensen.

De mange hændelser er ikke gået ubemærket hen hos DIF. Derfor er man i dansk idræts moderorganisation mere end villige til at få klarlagt omfanget af hjernerystelser.

»Det er en kedelig anledning at starte et samarbejde på, men det er nødvendigt, for det er ret alvorligt med disse hjernerystelser. Derfor skal vi ud og have afdækket, hvilke idrætter og specialforbund der kan se, at dette er en problemstilling, der også er relevant for dem«, siger udviklingschef i DIF Anne Pøhl.

Afventer anbefalinger

De tal, man har på hjernerystelser i dansk håndbold, er alle koncentreret omkring spillere på eliteniveau. Derfor glæder det Morten Stig Christensen, at samarbejdet vil få gavn for alle idrætsudøvere.

»Det er interessant på breddeniveau at se på, hvordan man bedre kan hjælpe de unge trænere, som ikke har en medicinsk baggrund eller en læge eller en fysioterapeut tilknyttet deres hold, når de står i en situation, hvor de skal vurdere, hvornår det er legitimt at lade deres spiller spille igen«.

Inden for den næste måned indledes samarbejdet, når DIF, DHF og DIU afholder det første møde. Her bliver første skridt at få styr på antallet af hjernerystelser inden for de forbund, der ønsker at være en del af samarbejdet. Herefter vil man undersøge muligheden for, at implementere fælles retningslinjer for, hvordan der skal reageres, hvis man slår hovedet. For at have de mest præcise vejledninger på området vil man afvente og skele til de anbefalinger, som Skandinavisk Neurotraume Komité ventes at have klar inden for et halvt år.

»Men kan der igangsættes nogle forebyggende foranstaltninger i en eller flere idrætter, vil der selvfølgelig være en klar opfordring til, at man går i gang hurtigst muligt«, siger Anne Pøhl.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden