Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Spanier. 12 EM-spillere tjener til dagen og vejen i den spanske liga. Herunder også danske Jesper Nøddesbo, der er på kontrakt i Barcelona. Men den spanske liga er langt fra så attraktiv som tidligere.
Foto: Martin Meissner (arkiv)/AP

Spanier. 12 EM-spillere tjener til dagen og vejen i den spanske liga. Herunder også danske Jesper Nøddesbo, der er på kontrakt i Barcelona. Men den spanske liga er langt fra så attraktiv som tidligere.

EM mænd
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Magten tipper i Håndboldeuropa

Spanien og Danmark er blevet overhalet af andre ligaer som storleverandører af EM-spillere.

EM mænd
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da Danmark for 8 år siden vandt europamesterskabet for første gang, skete det blandt andet ved hjælp af en trio af spillere fra den spanske liga i skikkelse af Kasper Hvidt, Lars Jørgensen og Jesper Nøddesbo. Yderligere 46 af de spillere, der var med til slutrunden i Norge, optrådte til daglig i Liga Asobal, for ved siden af den tyske Bundesliga var Spanien dengang stedet at være for en ambitiøs håndboldspiller. Sådan er billedet ikke længere. Magtbalancen er tippet, og blot 12 af de aktører, som er aktuelle ved EM i Polen, optræder til hverdag i den bedste spanske håndboldrække.

Samtidig har også den danske liga oplevet et styrt fra at være den tredjestørste leverandør af EM-spillere i 2008 (22) til en beskeden 10.-plads i år, hvor 10 spillere er hentet i danske klubber. I stedet er det ud over Tyskland nu Frankrig, Polen og Ungarn, der tiltrækker flest af de spillere, som er interessante i landsholdssammenhæng.

Ifølge sportschef i Dansk Håndbold Forbund Ulrik Wilbek er forklaringen på den dramatiske ændring af Europas håndboldkort ganske enkel.

Det handler om penge, og dem er der lige nu flere af i blandt andet Polen og Ungarn. Her har klubber som Kielce og Wisla Plock (Polen) samt Veszprem (Ungarn) købt stort ind og er allerede nu blandt de bedste i Europa, og Wilbek tror, at den dominans vil vokse.

»Jeg tror, det bliver endnu mere markant fremover. Der er stadig mange gode tyske hold, men jeg tror ikke, det er de bedste mere. Det har noget med økonomien at gøre. Vi ved jo, at sportsklubber mere og mere bliver baseret på en mands investeringer. Sådan er det også i Veszprem og i Rumænien for eksempel på kvindesiden. Her er der også mange penge involveret, og det er de lokale myndigheder – enten kommunen eller staten – der går ind og støtter et klubhold. Det er bare nogle muligheder, vi slet ikke har i Danmark«, siger Ulrik Wilbek.

Der er stadig mange gode tyske hold, men jeg tror ikke, det er de bedste mere. Det har noget med økonomien at gøre

Dansk rigmand mangler

Af samme grund tror sportschefen heller ikke på, at Danmark igen vil komme til at tiltrække udenlandske spillere i stor stil – i hvert fald ikke spillere af den kvalitet, som gjorde, at 22 af dem var med til EM i 2008.

»Kun hvis en person som for eksempel Jesper ’Kasi’ Nielsen (nu hedengangne AG København, red.) går ind i det. Vi har ikke ellers mulighed for at hente de allerbedste. Vi har stadig mange gode spillere også fra Norge og Sverige. Vi er langt fremme i EHF Cuppen med tre hold; det er der ingen andre lande, der er. Jeg vil stadig påstå, vi er den tredjebedste liga, men de andre har bare nogle tophold, som vi ikke har«, siger Ulrik Wilbek.

Klubtopscorer ved EM i Polen er den makedonske klub Vardar, der med russiske penge har købt stort ind og kan prale af 12 EM-spillere.

Men ellers er det klubber som Paris, Kielce og Veszprem, som dominerer sammen med spanske Barcelona. Herfra kommer 11 af de 12 EM-spillere, der optræder i den spanske liga.

Den franske liga er blevet et yderst attraktivt sted at spille, og ikke kun på grund af de mange penge, som er skudt i Paris, hvor blandt andre Mikkel Hansen spiller. Det forklarer den danske stregspiller Alexander Lynggaard, der er på kontrakt i Saint Raphael.

Han valgte at skifte til fransk håndbold af rent sportslige grunde, og fordi udviklingsmulighederne efter landsholdsspillerens vurdering var gode der.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Ligaen er på vej frem, og jeg havde muligheden for at komme til et hold, som spiller med i den sjove halvdel af rækken. Halvvejs gennem sæsonen ligger vi nummer 2 kun overgået af Paris, og gennem vores placering sidste år er vi kvalificeret til gruppespillet i EHF Cuppen, så det var det rent sportslige, der trak mig derned. Hele setuppet og professionalismen tiltalte mig og har været et positivt skridt i min karriere«, fortæller Alexander Lynggaard.

Fransk klub vil noget

I Saint Raphael spiller Lynggaard blandt andet sammen med den islandske landsholdsspiller Arnor Atlason, og danskeren mener, at hans tilstedeværelse i EM-truppen viser, at han valgte rigtigt ved at skifte til fransk håndbold – ligesom mange andre har gjort de seneste år.

Provençe-klubben er også et godt eksempel på, at tilstrømningen af udenlandske spillere er støt stigende.

»Det er en klub, som altid har blandet sig i top-5 og top-6. De senere år er den begyndt at få større ambitioner og har hentet nogle profiler. Morten Olsen var der for eksempel nogle år; der er hentet flere rumænske landsholdsspillere, og vi får Daniel Sarmiento fra Barcelona næste år, så det er en klub, der vil frem over stepperne«, siger Alexander Lynggaard.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden