Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

gennembrud. Mads Mensah Larsen har ved EM i Polen fået sit gennembrud som playmaker på det danske landshold.
Foto: Jens Dresling

gennembrud. Mads Mensah Larsen har ved EM i Polen fået sit gennembrud som playmaker på det danske landshold.

EM mænd
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lærlingen er blevet en nøglespiller

Mads Mensah Larsen er pludselig blevet en central skikkelse på det danske EM-hold.

EM mænd
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Før afrejsen til EM-slutrunden i Polen var det landstræner Gudmundur Gudmundssons klare plan, at Flensburg-playmakeren Rasmus Lauge var spilleren, der i kampenes 1. halvleg skulle sætte det danske spil i scene og grundlægge sejrene.

Men 24-årige Lauge har i de første kampe slet ikke ramt sit topniveau, og i stedet har den jævnaldrende Mads Mensah Larsen grebet chancen, fået sat fart i det danske spil og er nu førstevalg på den centrale position.

Så hurtigt kan det gå i sportens verden, og Mensah er formentlig den første til at vide, at det hurtigt kan gå den anden vej. Det måtte han smerteligt erfare ved VM i 2013, da den tidligere dobbelte danske mester blev skiftet ud af den danske trup inden kvartfinalen, og han var i første omgang også vraget til VM i fjor, men kom alligevel med, da Michael Damgaard fik en skade.

Den skæbne lider han dog næppe ved det aktuelle EM, for som det hed i Politikens karakteristik efter opgøret mod Ungarn, der indbragte ham et 7-tal på karakterskalaen, så har »de tre EM-kampe markeret Mensahs store landskampgennembrud. Han er gået fra ’lærling’ til ansvarsspiller, der kan vække holdet og sætte tempo«.

Dermed ser spilleren, der i sine unge dage blev betegnet som det største danske håndboldtalent siden Mikkel Hansen, ud til at indfri de løfter, han gav tidligt i karrieren.

Håndbold i stedet for tennis

Mads Mensah Larsen begyndte allerede som 5-årig at spille håndbold i barndomsbyen Holbæk, men som teenager søgte han mod Himmelev i Roskilde, hvor der blev satset mere på håndbold.

Inden da havde Mensah forsøgt sig på tennisbanen, hvorimod han aldrig opsøgte fodboldklubben, som de fleste danske drenge ellers gør.

Han opgav tennissporten og kastede al sin energi ind i håndbolden, og snart fik divisions- og ligalubberne øjnene op for den skudstærke venstre back.

Han er en dynamisk spiller, der har sine forcer i spillet mand mod mand

Det blev AG Håndbold – det senere AG København – der sikrede sig stortalentet, og mens han var udlejet til Nordsjælland Håndbold, fik resten af Danmark så også øje på fremtidens mand, da han på en sæson scorede 130 gange for sin klub. Og det vel at mærke uden et eneste sat ind på straffekast.

Mads Mensah blev efter succesen i Nordsjælland straks hentet tilbage til AG København, men efter et dansk mesterskab måtte den unge stjerne in spe til at se sig om efter en ny klub, da Jesper ’Kasi’ Nielsens imperium brast og AG København kollapsede.

Det blev Aalborg med den tidligere landsholdsspiller Nikolaj Jakobsen i spidsen som træner, der løb med den eftertragtede spiller.

I forbindelse med skiftet til Nordjylland afviste Mensah blandt andet storklubben FC Barcelona, fordi han hellere ville udvikle sig i Aalborg end være marginalspiller i Spanien.

»Hans udvikling har været støt stigende. Han var god helt tilbage, da han spillede i AG København , og da han spillede for mig i Aalborg, var han en meget vigtig spiller. Så det er egentlig bare gået den vej, som vi alle sammen havde forventet og regnet med. Han bliver bare bedre og bedre. Vi lagde en plan om, at han skulle komme til Aalborg, og der var det svært at komme på som venstre back, så vi aftalte at omskole ham til playmaker. Det synes jeg vi lykkedes med«, siger Nikolaj Jakobsen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

God udvikling i Tyskland

Netop Nikolaj Jakobsen har fået en kolossal betydning for Mads Mensahs karriere og udvikling som håndboldspiller, for efter to år i Aalborg, der ud over spillet på banen bød på studier i humanistisk informatik, skiftede træneren til den tyske bundesligaklub Rhein-Neckar Löwen og tog sin protegé med sig.

Efter en sæson, hvor Mads Mensah lige skulle lære at begå sig i verdens bedste håndboldliga, er han nu en af de faste spillere på det aktuelle førerhold i Bundesligaen, og Nikolaj Jakobsen er yderst tilfreds med den danske landsholdsspillers udvikling.

»Han dækker godt op og er god i angrebet. Han er en dynamisk spiller, der har sine forcer i spillet mand mod mand, men som også er en dygtig taktisk spiller. Og så er han som playmaker ekstremt skudfarlig, i forhold til hvad man normalt ville se fra den position«, fortæller Nikolaj Jakobsen.

Skudstyrken har Mads Mensah også givet flere prøver på i de tre første kampe ved EM i Polen, og han er svær at stoppe, når de 107 kilo på rappe fødder først har kurs mod det andet holds mål.

Hans træner mener alligevel, at der trods den øjeblikkelige succes er plads til forbedringer.

»Der er stadig noget omkring forsvarsspillet, hvor han kunne være taktisk dygtigere og en smule klogere i nogle situationer, og det samme angrebsmæssigt, hvor han skal vurdere sine skudchancer noget bedre«, lyder rådet fra Nikolaj Jakobsen.

Afrikanske rødder

Mads Mensah har ghanesiske rødder, da hans far kommer fra det afrikanske land, og håndboldstjernen er stolt af sin herkomst, hvilket giver sig udslag i, at navnet på spillertrøjen er Mensah og ikke Larsen, som han også hedder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

På banen er Mads Mensah ikke bange for at hæve stemmen, når holdkammeraterne skal informeres om, hvilket system der nu skal spilles. Uden for banen er der dog ikke noget højtråbende over Mads Mensah.

»Han er glad og et dejligt positivt menneske. Det er sjældent, jeg møder ham sur til træning, og han træner altid godt«, fortæller Nikolaj Jakobsen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden