Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

OMSTRIDT. Darya Klishina er med ved OL som neutral atlet, og det har givet hende problemer i hjemlandet Rusland.
Foto: Michael Probst (arkiv)/AP

OMSTRIDT. Darya Klishina er med ved OL som neutral atlet, og det har givet hende problemer i hjemlandet Rusland.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Længdespringer afviser beskyldninger om forræderi

Darya Klishina er eneste russiske atletikudøver til OL i Rio.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den 25-årige russiske længdespringer Darya Klishina, der stiller op ved OL som neutral atlet, er vred, efter hun i nogle russiske kredse er omtalt som forræder.

»Jeg vil gerne understrege, at jeg ikke er startet med at træne i USA en måned, før denne situation er opstået. Jeg har trænet i Florida i tre år«, siger Darya Klishina til det russiske atletikforbunds hjemmeside.

LÆS:

»Derfor synes jeg, det er helt forkert at kritisere min OL-deltagelse og kalde mig for en forræder. Jeg håber da også stadig på, at jeg ikke skal tage til Rio som eneste russiske atletikudøver. Jeg håber, at Cas (Sportsdomstolen, red.) med sin afgørelse 19. juli vil komme med en positiv udmelding for russiske atleter«.

Søndag fik Klishina af Det Internationale Atletikforbund (IAAF) som den eneste russer grønt lys for at optræde ved OL, efter hun med succes har søgt om adgang trods det generelle forbud mod international konkurrence for russiske atletikudøvere som følge af sagen om statsstyret doping i russisk atletik.

LÆS:

Det kvitterede Klishina for på Facebook med en tak til IAAF. Men det faldt ikke i god jord alle steder. Bølgerne er derfor gået højt på nettets sociale medier, hvor Klishina flere steder bliver beskrevet som »forræder«. Og i den værre genre:

Hendes billede er også sat på en folder i stil med den nazipropaganda, der under Anden Verdenskrig opfordrede russere til at samarbejde med tyskerne i besatte områder af Sovjetunionen. I folderen står: »Russiske atleter, det eneste, I skal gøre for at komme med til OL, er at opgive jeres flag«.

Det er helt forkert at kritisere min OL-deltagelse og kalde mig for en forræder. Jeg håber da også stadig på, at jeg ikke skal tage til Rio som eneste russiske atletikudøver

Selv den normalt ret afdæmpede og statsejede Rossiyskaya Gazeta har i en leder gennemheglet den tidligere meget populære længdespringer, og en af veteranerne blandt de russiske sportsjournalister, Nikolai Dolgopolov, har udtrykt sig således: »De har kun tilladt, at én russer - længdespringeren Darya Klishina - kan konkurrere ved OL, og det er udelukkende fordi hun lever og træner i USA. Hvor dumt kan det blive?«.

10. bedste i verden i år

Darya Klishina har på grund af IAAF's udelukkelse af Rusland kun fået resultater i 2016 registreret ved stævner på russisk jord, og hendes bedste notering er 6,84 meter opnået 21. juni. Det placerer hende som den 10. bedste springer i sæsonen internationalt set.

Her er USA's tredobbelte verdensmester og olympiske mester fra London 2012, Brittney Reese, bedst med flotte 7,31 meter - det 9. bedste spring nogensinde i kvindernes længdespring, hvor verdensrekorden er fra 1988, sat i daværende Leningrad (nu Skt. petersborg) af Klishinas landsmand Galina Chistyakova med 7,52 meter.

LÆS:

Darya Klishinas personlige rekord er 7,05 meter fra 2011. Hun har været ungdomsverdensmester, junioreuropamester, U23-europamester, dobbelt europamester indendørs, og hun har vundet universiaden. Men ved globale mesterskaber er hendes foreløbig bedste resultat en fjerdeplads ved inde-VM i Istanbul 2012.

Darya Klishina, der er født i byen Tver nordvest for Moskva, opfordrer trods sin vrede over diverse beskyldninger til russisk sammenhold.

»Nu har vi brug for al mulig støtte. Lad os stå sammen og helt frem til starten af OL tro på, at vi kan stille op som et russisk hold«, siger Darya Klishina.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden