Høj sø. Den olympiske roregatta er plaget af for meget vind og for store bølger. Søndag måtte alle løb aflyses.

Høj sø. Den olympiske roregatta er plaget af for meget vind og for store bølger. Søndag måtte alle løb aflyses.

OL 2016

Blæst og bølger sætter olympisk roning under voldsomt pres

Vejrudsigten de kommende dage tyder på, at det bliver svært at få både på vandet i Rio.

OL 2016

Med båden fuld af vand og på nippet til at synke måtte den newzealandske letvægtsfirer opgive opvarmningen til deres opsamlingsheat på Lagoa Rodrigo de Freitas Lagoon, hvor de olympiske roregatta afvikles. Kiwi-kvartettens forlis blev det første alvorlige varsel om, at rosporten kan gå hårde og svære tider i møde i Rio de Janeiro.

Bølger og lidt for frisk vind med stød op til 17 meter i sekundet fik de olympiske arrangører til først at udsætte konkurrencerne i et par timer, inden de traf den nødvendige beslutning om helt af aflyse alle dyster på vandet.

LÆS OGSÅ

»Det ville ikke være fair at sende roerne ud under de her forhold. Forholdene var helt urimelige«, siger sportschefen for de danske roere Lars Christensen, der skulle have haft fire af sine seks OL-både i vandet. Blandt andet de forsvarende olympiske guldvindere fra London i 2012, Mads Rasmussen og Rasmus Quist.

Kortere distance kan komme på tale

Mens vinden peb om hjørnerne og træerne vajede kraftigt i vinden, så måtte de brasilianske arrangører konstatere, at de allerede på andendagen af rokonkurrencerne er under alvorligt pres. Der var i forvejen kun lagt en ekstra dags luft ind i programmet. Den håber Det Internationale Roforbund (Fisa) ikke at bruge endnu, men kan nu risikere at være pisket til at sende roerne på vandet de kommende dage, selv hvis vejret nægter at arte sig.

»Der er flere ting, som man kan gøre. Det ene er, at lægge flere heat ind på de enkelte dage. Det er der stadig luft til. En anden er at korte distancen ned fra 2000 til 1000 meter. Men det er stadig for tidligt at overveje den slags. Først må vi se, om ikke vejret skifter«, siger Lars Christensen, der forklarer, at det kan give god mening at forkorte distancen, fordi de sidste 500 meter ligger nogenlunde i læ.

Læs også

Til gengæld mener han, at konkurrencerne allerede lørdag burde have været aflyst på grund af bølgerne og skumsprøjt. Her kæmpede roerne mest med at holde sig i bådene. En serbisk dobbeltsculler kæntrede og flere roerer fik mistede grebet om deres årer.

Fisa er optimistiske

Direktøren i Fisa, amerikaneren Matt Smith, fastholder sin optimisme for de kommende dage. Godt nok viste de gode vejrmeldingerne for lørdag og søndag sig selv ikke at holde stik. Men Matt Smith håber, at meldingerne for de næste dage er til at regne med. Her lover vejrprofeterne en mindre vind, men forholdene i Rio er svære på grund af kysten en kilometer væk fra rostadion og bjergene, der omkranser Lagoa Rodrigo de Freitas Lagoon.

»Jeg har lagt programmer for store regattaer i mange, mange år. Måske er det derfor, at jeg har fået så gråt hår, men det lykkes altid. Vi har en del tricks i ærmet«, siger Matt Smith.

Et af de tricks er nu taget i brug. Fisa forsøger at afvikle en del af mandagens planlagte program og dagens aflyste løb i morgen.

Det er ikke første gang, at den olympiske roregatta har været plaget af for meget vind. Ved legene i Athen i 2004 måtte roerne også tage en dag på bredden.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden