Foto: DRESLING JENS
OL 2016

Dansk OL-klippe: Den forunderlige historie om Edigeison Gomes D'Almeida

Eddi Gomes kan dårligt forstå, hvor hurtigt hans liv har slået en kolbøtte. På tre år er manden fra Afrika gået fra at spille i Herlev til at repræsentere Danmark ved OL.

OL 2016

Pludselig stod han der. Badet i sollys på et af verdens mest imponerende stadioner i fodboldens hovedland, Brasilien, mens de langsomme toner fra ’Der er et yndigt land’ blandede sig med middagsheden. Med armene om en rødklædt holdkammerat var store, stærke, mørke Eddi Gomes til det danske OL-landsholds første kamp mod Irak og havde et af de der øjeblikke, hvor han dårligt kunne forstå, hvad der overgik ham.

»Jeg havde aldrig troet, at jeg ville nå så langt ... At det ville gå så hurtigt. Det er vildt, at jeg pludselig står her til et OL«, siger Eddi Gomes, der sammen med resten af de danske fodboldgutter spiller igen i dag mod Sydafrika.

Mens han var med til at sikre Danmark et hårdt tilkæmpet point i 0-0-kampen mod Irak, fulgte en kvinde i københavnsområdet begivenhederne i Brasília tæt på fjernsynet – og »fik en lille tåre i øjnene«.

0-0

»Og min mor er endda ikke engang så vild med fodbold. Det var bare noget særligt, at jeg pludselig repræsenterede Danmark. Når jeg ser på min historie, min baggrund, er det faktisk ret surrealistisk«, siger 27-årige Eddi Gomes.

Ja, det er vitterlig en forunderlig historie, Edigeison Gomes D’Almeida bærer rundt på – sådan lyder altså hans fulde navn. Han kom til verden i Guinea-Bissau, et lille fattigt vestafrikansk land, der tidligere var en portugisisk koloni. Da han var fem år gammel, tog hans mor ham netop med til Portugal i jagten på et bedre liv.

Uden penge på lommen slog de sig ned i et slumkvarter, hvor miljøet var meget råt med »bander, skyderier og folk, der solgte stoffer lige foran vores hjem«, som Eddi Gomes tidligere har fortalt BT. Derfor blev livet heller ikke meget bedre.

Stoppede med at spille fodbold

Efter fem år fik det hans afrikanske far til at hente sin 10-årige dreng til Danmark, hvor han levede med sin danske kone – hende, Eddi Gomes i dag kalder »mor«. Hende, der torsdag aften »fik en lille tåre i øjnene«. I Portugal havde knægten kun spillet fodbold på gaden, men i Danmark begyndte han i klubben BK Vestia på grænsen mellem Vesterbro og Valby. Der viste han hurtigt, at han var god. Men ikke så god, at nogen som helst havde forudset, at han en dag skulle leve af at spille fodbold, ikke engang han selv.

Da han nåede de 18-19 år, stoppede han endda helt med at dyrke sporten. På det tidspunkt var familien flyttet til Herlev, og han var skiftet til den lokale klub, hvor han havde besvær med at spille sig på andetholdet. I serie 3. Efter et års tid væk fra fodbolden startede Eddi Gomes dog igen – og så gik det stærkt.

OL-spiller

Hurtigt var den stærke forsvarsspiller en profil på Herlevs bedste mandskab, der rykkede op i 2. division, før HB Køge fra rækken over hentede ham. Der spillede han kun en sæsons tid, før superligaklubben Esbjerg købte ham. Det var den nuværende OL-landstræner, Niels Frederiksen, der hentede ham.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»På det tidspunkt var vi en smule i tvivl om, hvorvidt han kunne tage det næste skridt – om han var dygtig nok taktisk. Men det var han. Hans spidskompetencer i form af fart og duelstyrke er også så enorme, at det kan opveje nogle af manglerne«, siger Niels Frederiksen, der har valgt Eddi Gomes som en af de tre tilladte OL-spillere født før 1. januar 1993.

En »forfriskende« historie

I Esbjerg havde træneren dog kun glæde af Eddi Gomes i et halvt år– »så var han blevet så god, at han skulle til Kina«, som Frederiksen udtrykker det.

I januar 2015 købte Henan Jianye fra den storsatsende kinesiske liga forsvarsspilleren og gjorde ham til fodboldmillionær såvel som anfører fra første dag. I Kina spiller Eddi Gomes nu over for profiler som Ramires, Jackson Martinez, Demba Ba, Gervinho og Ezequiel Lavezzi. Og klarer det glimrende.

»Han har arbejdet hårdt, men han har også meget givet fra naturens side. Da det kom i de rigtige rammer, og det gik op for ham, hvor dygtig han egentlig var, og han begyndte at satse på fodbolden, gik det meget stærkt. Det er da forfriskende, at der stadig er de her historier, hvor en spiller tager røven på os alle sammen og bryder igennem i en sen alder«, siger Niels Frederiksen, der formentlig giver Eddi Gomes endnu et øjeblik til evighedens mindebog i dagens kamp mod Sydafrika.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden