Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Brian  Lindberg Jensen
Foto: Brian Lindberg Jensen

DRAMA. Som OL-debutanter er JenaMai Hansen (tv.) og Katja Salskov-Iversen sikre på at blive blandt de fire bedste.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

OL-debutanter vil have guld i hidtil uset stort drama

49er-duoen fra Holbæk og Birkerød er vant til tætte afgørelser, men ikke så tæt som i dag, når fire både sejler om tre medaljer.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Katja Salskov-Iversen hujede højlydt og klappede for fra sin position på 1. sal, da Dansk Sejlunion efter præmieoverrækkelsen føjede en kongelig hyldest til fejringen af Anne-Marie Rindoms bronzemedalje i tirsdags.

I dag kan det blive lige omvendt, når Katja Salskov-Iversen og Jena Mai Hansen skal ud i noget, der på forhånd ligner et af OL’s største dramaer. I sport gælder det som oftest om at komme først over målstregen, men i sejlsport er det lidt mere nuanceret, eftersom 49’erFX’erne har været gennem tolv sejladser, inden de ti bedste sejler medal race.

I laser radial blev hollænderen Marit Bouwmeester nummer 7 og vandt guld, ireren Annalise Murphy blev nummer 5 og vandt sølv, og Anna-Marie Rindom blev nummer 8 og vandt bronze.

Indviklet?

Ja, lidt, men i dag er det hele meget mere simpelt, om end det heller ikke i 49’erFX nødvendigvis er båden, der kommer først over målstregen, der vinder den olympiske titel. Men Spanien, Brasilien, Danmark og New Zealand sejler om medaljerne og den dødssyge fjerdeplads med enormt simple forudsætninger: Rækkefølgen over målstregen afgør deres indbyrdes placering.

Efter tolv sejladser er pointstillingen nemlig 47, 47, 47 og 48, og så er det underordnet, at der er dobbelte point til de ti både i medal race.

Det er aldrig sket før

En hurtig og helt aldeles uvidenskabelig rundspørge blandt de nærmeste i pressecentret, hvor vejrbidte ansigter antyder mange års beskæftigelse med sejlsport, bekræfter formodningen om, at et så tæt medaljeløb aldrig er forekommet, hverken ved OL, VM eller de World Cup-stævner, der også afgøres via medal race.

»Vi skal bare ud at vinde det ræs«, sagde Katja Salskov-Iversen, da danskerne med en forrygende serie og placeringerne 1, 2 og 4 havde været med til at sikre den unikke afslutning.

De fire førende både har vundet ni af de tolv sejladser med fire førstepladser til spanierne. Derimod har danskerne været de mest stabile efter den indledende tyvstart med en sejr, seks andenpladser, to fjerdepladser samt placeringerne 9 og 16, da det ikke fungerede på den tredje af de fire konkurrencedage.

Er der ét scenarie, Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen er blevet vant til i kvalifikationen til OL, er det jævnbyrdighed og ekstrem spænding. Tre stævner udgjorde den interne danske kvalifikation, hvor Ida Marie Baad og Marie Thusgaard vandt VM-bronze i det første, Hansen/Salskov-Iversen blev nummer 2 i det andet World Cup-stævne ,og søstrene Maiken og Anne-Julie Foght Schütt vandt VM-bronze i det tredje.

LIVE

Sammenlagt var det imidlertid 27-årige Jena fra Holbæk og 21-årige Katja fra Birkerød, der vandt OL-billetten og kort tid efter bekræftede deres styrke ved at blive europamestre.

De startede deres samarbejde i 2012, da Jena var træner for Katja, men da 49’erFX kom på det olympiske program, begyndte de i stedet at sejle sammen, da Dansk Sejlunion skabte en gruppe, der skulle arbejde hen mod OL-debuten.

Et godt samarbejde med først den etablerede gruppe af mandlige 49’er-sejlere og siden et forbilledligt fællesskab de konkurrerende mandskaber imellem har skabt et enormt dansk niveau i klassen, der nu kulminerer med en placering blandt de fire bedste ved OL.

I mellemtiden er den mandlige gruppe i den sprælske skiff-båd skrumpet ind, så der ikke er andre end den tidligere OL-guldvinder Jonas Warrer og hans skiftende gaster tilbage.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ingen medaljer til mændene

Warrer og Christian Peter Lübeck er også nået frem til medal race via en femteplads i det samlede regnskab, men fejlene har været mange undervejs, og medaljerne er uden for danskernes rækkevidde.

Det startede ellers med en føring i den første sejlads, hvor de sejlede den forkerte vej efter den sidste mærkerunding og måtte nøjes med en ottendeplads; siden har der været en diskvalifikation efter en østrigsk protest og flere andre fejldispositioner.

»Efter første sejlads var vi mest bange for at finde vores fædre hængende og dingle fra en lygtepæl oven på så pinlig en fejl af deres sønner«, havde Jonas Warrer selvironi nok til at konstatere.

Men skuffet er han:

»Vi har været oppe i top-3 i 11 ud af 12 ræs, og det burde være nok til at ligge i medaljerne«.

  • Kvinderns 49erFX-finale er programsat til kl. 19 dansk tid

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden