Flot. Sara Slott Petersen vandt sølv i 400 meter hækkeløb og sikrede Danmark sin 13. medalje ved OL.
Foto: Tycho Gregers/Tycho Gregers

Flot. Sara Slott Petersen vandt sølv i 400 meter hækkeløb og sikrede Danmark sin 13. medalje ved OL.

OL 2016

Analytiker: »Det her OL er en god anledning til at skaffe flere sponsorer«

Det er både logisk og nødvendigt, at eliteidrætten vil skaffe flere private midler til medaljejagten, siger analytiker.

OL 2016

Natten til fredag, dansk tid, krydsede Sara Slott Petersen målstregen som nummer to i OL-finalen og vandt olympisk sølv. Det var Danmarks 13. medalje ved legene i Rio, hvilket er det bedste danske resultat siden 1948.

Et meget bedre afsæt end det er svært at forestille sig, når Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund (DIF) nu går på jagt efter 100 millioner kroner fra fonde og private firmaer til at styrke indsatsen yderligere frem mod OL 2020 i Tokyo. Det mener Rasmus Storm, senioranalytiker ved Idrættens Analyseinstitut (Idan):

»Det her OL er en god anledning til at skaffe flere sponsorer, fordi danskerne kommer hjem med flotte resultater og flere medaljer, end den officielle målsætning tilsagde. Og det er da et godt salgsargument over for private aktører«, siger han med henvisning til, at dansk gik efter mindst 10 medaljer inden legene i Brasilien.

Ekstra penge kan give »mere af det hele«

I dagens udgave af Politiken erklærer DIF og Team Danmark, at de i fællesskab til rejse 100 millioner kroner frem mod det næste OL for at »sikre status quo og forhåbentlig skabe fremskridt over de næste år«, som DIF-formand Niels Nygaard udtrykker det.

Og det giver god mening at ville øge eliteidrættens budget med private midler, mener Rasmus Storm.

ATLETIKHISTORIE

»Penge betyder noget nær alt. Ressourcer er den mest afgørende faktor i forhold til at præstere på topniveau i eliteidræt – det kan man udlede af stort set alt, hvad forskningen har beskæftiget sig med på det her område. Selvfølgelig handler det om at bruge pengene på en kløgtig måde, men givet at man gør det, så betyder flere penge også flere medaljer. Det er der ingen tvivl om«, siger senioranalytikeren og fortsætter:

»Penge giver blandt andet mulighed for at gøre noget ekstraordinært som at skaffe den bedst mulige cykel eller både, der kan gøre den marginale forskel. I det hele taget åbner det i bund og grund for at støtte atleterne bedre i alle henseender: Flere trænere og specialister, flere træningsture, bedre træningsfaciliteter, bedre udstyr. Mere af det hele«.

Idrætter drager stor fordel af ekstra penge

Team Danmark er sat i verden for at skaffe danske topresultater og omsatte i 2015 for 155 millioner kroner, heraf kommer de 115 fra offentlige tilskud. I de fire år op til OL i Rio havde organisationen sammen med DIF held med at rejse 55 millioner kroner i donationer fra Sallingfondene og Dansk Supermarked – et beløb, som de altså nu vil fordoble fordi den internationale konkurrencesituation konstant stiger, og de har gode erfaringer med udnyttet af de ekstra penge.

For eksempel har sejlsporten, roningen og cykelsporten nydt godt af det under OL i Rio de Janeiro. Sejlerne og roerne har fået mulighed for at bo markant tættere på deres arenaer og dermed optimere muligheden for at fokusere på konkurrencerne, mens cykelrytterne har fået det bedst mulige materiel at arbejde med. Til sammen har de tre sportsgrene skaffet 7 af Danmark 13 hidtidige medaljer.

100 MILLIONER KRONER

Det kan blive til endnu mere metal, hvis idrætten lykkes med at rejse de ønskede 100 millioner kroner eller mere frem mod legene i Tokyo, siger Rasmus Storm:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det kan kun betyde et løft for dansk eliteidræt. 25 millioner kroner om året oven i det nuværende budget direkte til elitesport er et pænt beløb. Det vil give en god mulighed for at styrke præstationerne og øge antallet af medaljer«.

I tråd med eliteidrætsloven

Samtidig påpeger han, at Team Danmark og DIF’s styrkede arbejde for at skaffe private midler udgør en slags nybrud, der ligger fint i tråd med den oprindelige lov om eliteidræt:

»Hidtil har Team Danmark og det danske elitesportssystem ikke formået at sælge idrætsproduktet bredt til private aktører. Det er ikke lykkedes at øge den private andel, som man ellers havde forventet med eliteidrætsloven fra 1980’erne. I meget stor udstrækning er det i dag offentlige midler, der betaler gildet«, siger Rasmus Storm og fortsætter:

»Intet tyder lige nu på, at der vil komme flere penge af de kasser, og derfor er der kun ét at gøre for at øge ressourcerne til at skabe sportslig succes: At få private penge ind i idrætten«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden