Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

OL i Rio har været det bedste danske OL i nyere tid Kilde: Politiken / Kristian Jensen / Musik: Koret 'Lille MUKO'

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark er helt oppe blandt verdens stærkeste idrætsnationer

I forhold til indbyggertal er Danmark i top-5 ved OL målt på antallet af medaljer. Også set over en længere periode ligger de danske atleter helt i toppen, viser gennemgang.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De danske idrætsledere har lignet omvandrende tandpastareklamer, som de i Rio de Janeiro har vandret rundt fra den ene rødhvide succes til den næste. Søndag aften, dansk tid, kunne deres smil dårligt nå tættere på ørerne, da Danmarks historiske OL kulminerede med alle tiders første olympiske guld til håndboldherrerne.

»Det er stort for dansk idræt. Det er stort for dansk håndbold. Og det er stort hjemme i de danske hjem, hvor håndbold fylder utroligt meget«, konstaterede Niels Nygaard, formand for Danmarks Idrætsforbund (DIF) – og smilede lidt mere.

Idrætstoppen har da også masser at glæde sig over. Ikke nok med at de 15 danske medaljer er 5 mere end målsætningen og den største metalhøst siden 1948. Set i forhold til landenes befolkningstal er Danmark også blandt verdens absolut bedste idrætsnationer med 2,6 medaljer per million indbyggere. Det gør kun Grenada, Bahamas, New Zealand og Jamaica bedre, viser Politikens gennemgang – hvoraf de to første lande er svære at sammenligne med, fordi de er så små, at en enkelt podieplacering eller to er nok til at sende dem til tops i statistikken.

Medaljeregn:

»Det ligger fint i tråd med vores undersøgelser, hvor vi også inddrager en række andre parametre som for eksempel bruttonationalproduktet«, siger Rasmus Storm, senioranalytiker ved Idrættens Analyseinstitut, der står bag flere undersøgelser af den danske konkurrenceevne på den internationale arena:

»Generelt set overpræsterer Danmark – vi gør det bedre, end vores forudsætninger egentlig tilsiger. Den danske ydeevne i international idræt er rigtig fin, så det tyder på, at Danmarks elitesportssystem er rimeligt effektivt og understøtter atleterne på en fin måde«, siger Rasmus Storm.

I sådan en gennemgang giver det dårligt mening at sammenligne med store lande som USA, Kina og Rusland, da de har så mange indbyggere, at de aldrig vil klare sig synderlig godt i forhold til befolkningstal – selv om de skovler medaljer i hus. Til gengæld er det en udmærket måde at få et billede af, hvordan Danmark klarer sig i forhold til mere ens lande.

Danmark også i toppen over tid

Og der er den uundgåelige konklusion, at de danske atleter klarer sig eminent. Både Finland, Norge, Sverige, Holland, Belgien, Østrig, Schweiz, Tjekkiet, Ungarn, Irland, Slovenien og Kroatien ligger efter Danmark. Til gengæld klarer New Zealand sig altså endnu bedre.

»New Zealand er de små landes elitesportsmagt«, siger Rasmus Storm, der påpeger, at dansk idræt stadig kan blive bedre til bl.a. at »identificere talenter«.

»Men på mange andre områder ligger vi pænt set i forhold til andre også større nationer. Totalt set har dansk eliteidræt ikke lige så mange penge at gøre godt med som mange andre, men vi kan kompensere for det på anden vis. Alene det, at vi har et velfungerende system, gør en forskel. Dagligt arbejder en del mennesker for at gennemtænke, hvordan vi optimerer det hele, samarbejder med specialforbundene og sørger for, at der er diætister, fysioterapeuter og så videre«, siger Storm.

Samtidig viser Politikens gennemgang, at Danmarks relative styrke er mere end et øjebliksbillede. Også set over tre olympiske lege – fra 2008 til 2016 – rangerer de danske atleter helt i toppen og er for den periode kun overhalet af Slovenien i forhold til OL i Rio de Janeiro.

»I Danmark har vi en model, der kan rumme, at vi er en lille nation. Vi har knækket koden til at udvikle verdensklasseatleter, der også får en chance for at tage en uddannelse og forfølge en civil karriere. Det styrker præstationerne«, siger Lone Hansen, direktør i Team Danmark.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vil styrke idrætten yderligere

Både hun og Niels Nygaard fra DIF glæder sig over flere ting ved de gode danske resultater. Blandt andet er de begejstrede for, at succesen i Rio de Janeiro er kommet, på trods af at nogle Danmarks største favoritter som kajakroeren René Holten Poulsen og rygsvømmeren Mie Ø. Nielsen kiksede. I stedet er overraskelser som roerne Anne Dsane Andersen og Lærke Berg Rasmussen samt svømmeren Pernille Blume trådt til og har taget medaljer.

Det vidner om en store bredde i dansk elitesport, påpeger idrætstoppen. Samtidig glæder de sig over, at Danmarks 15 podieplaceringer i Brasilien er kommet i 9 sportsgrene, mens Jamaica f.eks. kun har toppræsteret i atletik, og Ungarn bare har gjort sig gældende i 4 discipliner.

»Når vi ser på, at konkurrenceniveauet konstant skærpes, og mange nationer investerer massivt i eliteidræt, er det meget imponerende. Vi kan være meget stolte af mangfoldigheden«, siger Lone Hansen.

Årets Fund i Rio:

Selv om kun 2 af de 15 danske medaljer var af guld, er idrætslederne mere end tilfredse. Men de vil fortsat arbejde for at udvikle de danske præstationer og måske endda lukke hullet op til New Zealand endnu mere ved legene om fire år i Tokyo.

»Rigtig mange unge har gjort det godt i Rio, og det giver gode forhåbninger for fremtiden. Grundlæggende har vi en idrætsmodel, som rigtig mange lande misunder os – vi har allerede fået henvendelser fra flere lande, der vil komme til Danmark for at se, hvordan vi gør. Det er en kombination af vores foreningsidræt med alle de dygtige frivillige, specialforbundenes professionelle folk og Team Danmark til at lægge det sidste ovenpå«, siger Niels Nygaard og fortsætter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det stiller selvfølgelig forventninger, at vi har kunnet få så mange flere medaljer denne her gang. De næste to-tre år må vi vise, hvor gode vi er til at holde fast og videreudvikle, for ingen af de andre nationer står stille. Så hvis ikke vi også er i stand til at bygge ovenpå, kan vi ikke få 15 medaljer igen. Men det tror jeg, at vi er«.

Netop derfor vil idrætsorganisationer rejse mindst 100 millioner kroner fra fonde og private sponsorer i den næste tid.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden