Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Jin-man Lee/AP
OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forskere: Visse svømmere havde fordel i Blumes OL-finale

Svag strøm i bassin gjorde yderbaner hurtigere. Forskere påviser mønster, der måske har haft medaljebetydning.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da svømmeren Pernille Blume vandt OL-guld i Rio for knap en måned siden, havde hun og flere andre svømmere muligvis en lille fordel i forhold til nogle af deres konkurrenter i bassinet.

Ifølge forskere fra blandt andet Indiana University i USA havde svømmerne på bane 4-8 i 50 meter fri nemlig den fordel, at banerne igennem hele OL af uforklarlige årsager var hurtigere, når der blev svømmet i den ene retning.

Det skriver Washington Post.

Når der blev svømmet i den anden retning, havde svømmerne på bane 1-3 en lille fordel - muligvis på grund af en svag, cirkulær strøm i det olympiske bassin.

Pernille Blume startede på bane 4 og vandt som bekendt guld. Sølv og bronze gik en smule overraskende til Simone Manuel og Aliaksandr Herasimenia på henholdsvis bane 7 og 8.

Bane 1, 2 og 3 med nogle af forhåndsfavoritterne var derimod de langsomste.

0,4 sekunder hurtigere

Forskerne har ved at analysere alle indledende heat, semifinaler og finaler på 800 meter og 1500 meter ved OL påvist, at der konsekvent blev svømmet hurtigere i den ene halvdel af bassinet, når det gik den ene vej - og i den anden halvdel af bassinet, når det gik tilbage igen.

Men 50 meter fri er den eneste distance, hvor svømmerne ikke svømmer et lige antal baner. Dermed bliver fordelen, som svømmerne i den ene side har, ikke udlignet på tilbagevejen.

Analysen viser, at svømmerne på banerne med de laveste numre typisk var 0,4 sekunder hurtigere fra enden med startskamlen og ned i den anden ende af bassinet, end de var den anden vej.

Modsat var svømmerne i den anden side af bassinet i gennemsnit 0,2 sekunder langsommere den ene vej end den anden vej.

I 50 meter fri svømmes der kun i retning mod startskamlen, hvilket ifølge forskerne har givet svømmerne på især bane 7 og 8 en fordel.

Fordelen svarer til cirka én centimeter per sekund ifølge forskerne. På 50 meter fri svarer det til en tiendedel af et sekund.

I kvindernes OL-finale i 50 meter fri var der kun otte hundrededele af et sekund mellem nummer tre og seks. Dermed kan fordelen ifølge forskerne have haft betydning for medaljerne.

Pernille Blume vandt guld i tiden 24,07 sekunder. Ifølge forskerne var fordelen på hendes bane 4 dog meget lille i forhold til de yderste baner.

Det Internationale Svømmeforbund, Fina, siger, at der ikke er fundet "fysiske beviser" for, at visse baner var hurtigere end andre.

»Forskernes mønstre er lavet på basis af matematiske analyser uden at tage nogen videnskabelige beviser i det faktiske bassin med i overvejelserne«, skriver de i en e-mail til Washington Post.

Samme mønster gjorde sig dog gældende på 50 meter fri-distancen for mænd.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden