0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kronprins Frederik skal sværge troskab til IOC

Hvis IOC optager kronprinsen som medlem, må han ikke påtage sig noget mandat fra den danske regering, som kan være i konflikt med den olympiske milliardforretning.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
OL 2008
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
OL 2008
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Kronprins Frederiks ansøgning om medlemskab af den internationale olympiske komité, IOC, har hidtil ført til en livlig debat om, hvorvidt han kan holde sig fri af de politiske slagsmål og sager om korruption, som altid har fulgt medlemmerne af verdens rigeste og mest magtfulde idrætsorganisation.

Men spørgsmålet er snarere, om IOC ønsker et medlem, som får meget svært ved at leve op til bestemmelserne i det olympiske charter, der er hele den olympiske families ’grundlov’.

For Danmarks kommende konge skal ved sin eventuelle indtræden i IOC til næste år ikke blot undgå at blive fedtet ind i bestikkelsessager og politiske slagsmål som det, der i øjeblikket foregår mellem de kommende OL-værter i kommunistdiktaturet Kina og frihedskæmpere i kinesernes besatte land Tibet.

Tronfølger og viceregent
Det olympiske charter fastslår endvidere, at medlemmer af IOC »må ikke fra regeringer, organisationer eller andre juridiske personer eller naturlige personer påtage sig noget mandat, som kan være i konflikt med deres handlings- og stemmefrihed«.

Da kronprinsen ikke blot er dansk tronfølger, men også viceregent, kan han imidlertid komme i alvorlig klemme imellem paragrafferne i den danske grundlov og det olympiske charter, mener flere af Folketingets idrætspolitiske ordførere.

»Bestemmelserne i det olympiske charter sætter kronprinsens kandidatur yderligere på spidsen. Han kan ikke love IOC, at han vil være loyal i alle forhold. Men det illustrerer bare endnu en gang, hvor tåbelig en idé det er, at kronprinsen søger medlemskab af IOC. Han risikerer at få fingrene ned i noget snavs, som hverken Danmark eller kongehuset kan være tjent med. At få kronprinsen til at passe ind i IOC svarer til at ville løse cirklens kvadratur«, siger de radikales ordfører, Simon Emil Ammitzbøll, med henvisning til, at det er umuligt.

Idrætsordfører advarer
Dansk Folkepartis idrætsordfører, formanden for Folketingets Kulturudvalg Karin Nødgaard, advarer også kronprinsen og regeringen:

»Kronprinsen risikerer at havne i et politisk dilemma, hvor han skal vælge mellem regeringens interesser og IOC’s interesser. Derfor havde jeg også gerne set, at regeringen på forhånd i højere grad havde vurderet for og imod, hvilke problemstillinger et medlemskab af IOC kan medføre for kronprinsen. For mig er der ingen tvivl om, at kronprinsen som første prioritet altid skal være loyal over for den danske regering og folketing«, siger Karin Nødgaard.

Ifølge den danske grundlov er den lovgivende magt i Danmark hos kongen og Folketinget i forening, mens den udøvende magt er hos kongen.

Når kronprinsen som viceregent vikarierer for sin mor, dronning Margrethe – som repræsenterer det begreb, der i grundloven betegnes som ’kongen’ – er det altså formelt Frederik, der har regeringsmagten i Danmark.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce