Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
I tre år var NTC i Bellahøj Svømmestadion Stefan Hansen arbejdsplads. Nu skal han forsøge at skabe succes i tysk svømning.
Foto: Martin Lehmann

I tre år var NTC i Bellahøj Svømmestadion Stefan Hansen arbejdsplads. Nu skal han forsøge at skabe succes i tysk svømning.

Svømning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Træneren bag Pernille Blumes OL-guld forlader dansk svømning

Stefan Hansen skal være cheftræner på Berlins olympiske træningscenter.

Svømning
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To dage efter under stor festivitas at være kåret som Årets Træner i dansk svømning tager Stefan Hansen afsked med den hjemlige klorverden og risikerer i bedste fald i fremtiden at skulle konkurrere med sin olympiske guldvinder, Pernille Blume.

Stefan Hansen fortalte med trofæet i hånden på scenen i Cirkusbygningen, at han havde fået et nyt job, og nu løfter den nuværende træner i Gladsaxe Svømmeklub sløret for, hvad fremtiden bringer.

»Jeg skal være cheftræner på Olympiastützpunkt Berlin fra 1. marts. Det svarer til vores eget NTC i Danmark. Der er 9 centre af den slags i Tyskland, men det bliver skåret ned til 6 eller 7«, fortæller Stefan Hansen om sin fremtidige arbejdsplads.

NTC er Det Nationale Træningscenter i Bellahøj Svømmestadion, hvor Stefan Hansen i 2013 blev ansat som assisterende træner, men da australieren Shannon Rollason sagde op i utide blev fynboen med en klubfortid i STO, Ballerup og Gentofte forfremmet til at være cheftræner for Pernille Blume, Rikke Møller Pedersen, Jeanette Ottesen og de øvrige danske verdensstjerner på NTC.

Ingen tyske OL-medaljer siden 2008

Stefan Hansen var således træneren med ansvaret for Pernille Blums sensationelle præstation under OL i Rio, hvor hun i 50 meter fri blev Danmarks første OL-guldvinder i svømning siden 1948 og en times tid senere blev den første dansker siden Henning Lynge Jakobsen i 1984, der vandt to medaljer ved samme OL med bronzen i 4x100 meter medley.

Nu skal Stefan Hansen forsøge at overføre den uventede danske OL-succes til en nation med 95 olympiske medaljer i svømning, men Tyskland har ikke vundet en medalje i et olympisk bassin siden 2008, da sprinteren Britta Steffen blev dobbelt OL-guldvinder.

»Drømmen om at komme til udlandet har altid været der, og det kan være en once-in-lifetime-mulighed, så det gælder om at slå til«, siger Stefan Hansen.

Blume valgt NTC fremfor Gladsaxe

Han blev opfordret til at søge stillingen og hans baggrund som træner for en dobbelt OL-medaljevinder resulterede i en kontrakt frem til december 2020.

Efter OL i Rio forlod Stefan Hansen NTC for at blive klubtræner i Gladsaxe, der er Pernille Blumes hjemmeklub, men OL-guldvinderen valgte efter lange overvejelser at blive i de vante omgivelser i betonklodsen på Bellahøj.

»Det havde sandsynligvis gjort en forskel, hvis Pernille havde valgt at følge med til Gladsaxe, men hun var mest tryg ved at blive på NTC og den beslutning bakkede jeg hende helt op i. Jeg under hende af hele mit hjerte al den succes, hun kan få, men det kunne da være spændende, hvis jeg kom til at stå med en sprinter, der skulle konkurrere med Pernille«, funderer Stefan Hansen.

Det olympiske træningscenter i Berlin er et langt større foretagende med 500 idrætsfolk fra 30 forskellige sportsgrene samlet i en lille by med boliger og alle tænkelige faciliteter.

To OL-svømmere på holdet

Stefan Hansen bliver chef for en håndfuld trænere, og svømmetruppen tæller 2 af de i alt  27 svømmere, der deltog ved OL i Rio, hvor fire 6.-pladser var de bedste placeringer i bassinet. Leonie Kullmann vandt sølv ved junior-EM i 400 meter fri i 2015 og deltog som 17-årig på OL-holdkappen i 4x200 meter fri, der blev nummer 12, og den 24-årige rygcrawler Lisa Graf, der opnåede en 13.-plads.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det bliver interessant at komme til et fremmed forbund og se, om nogle af de principper, vi har arbejdet med i Danmark, kan overføres til tyske forhold. I Tyskland er der et langt mere naturligt flow fra klubberne til de nationale centre«, forklarer Stefan Hansen.

Han var i Gladsaxe i færd med at skabe fundamentet for en langsigtet strategi, der skulle resultere i to olympiske svømmere til legene i 2024.

»Det er vigtigt for dansk svømning, at det ikke kun er NTC og en enkelt klub, der leverer svømmere til landsholdet, og det har været dejligt at være i en ambitiøs og målrettet klub, hvor der har været højt til loftet«, siger Stefan Hansen om sin snart forhenværende arbejdsgiver, der nu skal ud og finde en afløser.

To uger til Malaga med Gladsaxe

Stefan Hansen afslutter sin engagement i Gladsaxe med to ugers træningslejr i Malaga, inden han tager familien med til den tyske hovedstad, hvor dansk svømning i 2014 vandt 9 medaljer ved et EM, hvor samtlige 15 danske svømmere havde udenlandske trænere.

Dengang blev Stefan Hansen betegnet som det største danske trænertalent, og det prædikat levede han op til med den eventyrlige triumf i Rio.

»Det var bare rigtig, rigtig dejligt at få en svømmer til at præstere på højeste plan, og selv om det naturligvis står i skyggen af en guldvinder, så vil jeg gerne fremhæve den præstation, Daniel Skanning leverede i holdkappen. Der havde været stor debat om, hvad vi på NTC kunne og ikke kunne, så det var rart at kunne præstere noget, som ingen anden udenlandsk kapacitet nogen sinde var lykkedes med«, siger Stefan Hansen om de to dage midt i august, da Pernille Blume gik fra at være fjerdehjulet på de succesrige danske holdkapper til at være den altdominerende stjerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tysk sprog er et ufravigeligt krav

»VM i Kasan året inden havde vi lært rigtigt meget af, og det brugte vi i Rio, hvor vi var gode til at afskærme Pernille fra de andre svømmeres skuffende resultater. Målet for Pernille var en plads i finalen, og da hun var hurtigst i det indledende heat betød det kun, at håbet om en plads i finalen blev lidt mere realistisk, men da hun også var hurtigst i semifinalen, gik jeg i seng med en drøm om, at det KUNNE blive til noget rigtig stort, selv om en medalje stadig var noget perifert«, erindrer Stefan Hansen om sit livs oplevelse som svømmetræner.

Nu skal han endnu en gang starte helt forfra - og det på et fremmed sprog, han dog kan klare til husbehov.

»Da jeg var til ansættelsessamtale foregik de førte fem minutters uformelle snak på tysk, men da jeg havde behov for at være lidt mere konkret, foregik det på engelsk. Det er dog et ufravigeligt krav, at jeg lærer tysk, og det er også min indstilling, at man bliver langt bedre integreret, når man kan begå sig på sproget«, siger Stefan Hansen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden