0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om EP19

Valgdeltagelsen har kurs mod dansk rekord ved EP-valget

Flittige vælgere har bragt det danske EP-valg inden for rækkevidde af stemmerekord, viser Ritzaus stikprøver.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Der bliver stemt her på Nyboder skole i København.

EP19
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
EP19
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Opdateret kl. 19.05

Der har været travlt i valglokalerne indtil videre rundt omkring i landet.

Valget til Europa-Parlamentet har budt på tydeligt højere stemmeprocenter end ved seneste valg, viser Ritzaus stikprøver.

Klokken 18 var stemmeprocenten i et udvalg af kommuner og valgsteder på 56,6 procent. Ved samme tidspunkt af EP-valget i 2014 var det kun 46,0 procent af de mulige vælgere, der havde stemt på de samme valgsteder.

Målingen dækker over kommuner og valgsteder med knap 400.000 stemmeberettigede. Brevstemmer afgivet før valgdagen tæller med i opgørelserne.

På nuværende tidspunkt tyder stikprøverne dermed på, at valgdeltagelsen slutter et godt stykke højere end i 2014, hvor 56,3 procent havde stemt, da dagen var omme.

Rekord inden for rækkevidde

Og rekorden for valgdeltagelse ved et dansk EU-parlamentsvalg – 59,5 procent i 2009 – er inden for rækkevidde.

» Jeg er dybt imponeret og faktisk også overrasket over de her tal. Det er imponerende at se, at danskerne har givet deres tid og opmærksomhed til EP-valget«, siger valgforsker og professor Kasper Møller Hansen fra Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

Han havde selv frygtet, at valget kunne drukne i mediernes dækning af det danske folketingsvalg, der finder sted 5. juni.

» Men den forudsigelse bliver gjort til skamme, og det er kun positivt, at danskerne har taget det så seriøst,« siger valgforskeren.

Samme tendens i flere lande

Den høje valgdeltagelse er dog ikke kun et dansk fænomen. I flere lande fra Rumænien til Sverige tyder målingen på, at søndagen har budt på en højere stemmeprocent end i 2014.

»Det er første gang, vi ser en samlet europæisk valgdeltagelse som det her, så måske skal forklaringen ikke kun findes i Danmark«, siger Kasper Møller Hansen.

I alt er der omkring 4,2 millioner stemmeberettigede vælgere til det danske EP-valg i år. De har indtil klokken 20 til at afgive deres stemmer. De sidste valgsteder lukker dog lidt senere, da alle vælgere i kø får lov til at stemme.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter