Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Nataktion. Dette videoklip fra en film optaget af den tyrkiske nødhjælpsgruppe IHH viser israelske kommandosoldater i aktion.

Nataktion. Dette videoklip fra en film optaget af den tyrkiske nødhjælpsgruppe IHH viser israelske kommandosoldater i aktion.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Israel: Vi begik en række store fejl

Bred kritik fra ind- og udland af israels aktion mod nødhjælpskonvoj på vej mod Gaza.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forkerte efterretningsarbejde, forkert udstyr, forkert taktik.

Israels militær indrømmer i dag ifølge Reuters at have begået en række fejl under bordingen af et nødhjælpsskib, hvor israelske elitetropper skød og dræbte ni internationale aktivister.

Aktionen mødes af bred international fordømmelse. Men heller ikke de nationale medier lægger fingrene imellem med avisoverskrifter som 'forkludret' og 'fiasko'. Her drages der sammenligninger med fejlene fra Libanon-krigen i 2006.

LÆS ARTIKEL

En israelsk kommentator kræver forsvarsminister Ehud Baraks afgang, mens medlemmer af regeringen lover en nærmere undersøgelse af begivenheden.

Regeringen insisterer dog fortsat på, at de pro-palæstinensiske aktivister ombord på skibene selv havde fremprovokeret blodsudgydelsen.

Flere af de marinesoldater, der havde været med i aktionen, pegede på svigt i efterretningsarbejdet.

»Vi forventede ikke sådan en modstand fra aktivisterne, eftersom der jo er tale om en humanitær hjælpegruppe«, siger lederen af bording-gruppen, en unavngiven søløjtnant, til hærens radio.

»Udfaldet blev ikke, som vi troede, men jeg må sige, at dette primært skyldes den upassende opførsel fra den modstander, vi mødte«, siger flådeofficeren ifølge Reuters.

Optagelser fra aktionen
Selv om fængslingen af aktivisterne fra skibet 'Mavi Marmara' blokerer for andre tolkninger af begivenhederne end Israels egen, så viser et videoklip, filmet af en af passagererne fra skibet, at to marinesoldater blev angrebet med køller og stikvåben under aktionen.

Vi forventede ikke sådan en modstand fra aktivisterne

Det israelske militær har også frigivet optagelser, der viser en håndfuld kommandosoldater i kamp med omkring 30 aktivister.

Men billederne viser også, at de soldater, der border skibet ved hjælp af tove, var alt for få og i det hele taget ikke virkede klar til opgaven.

Kritik fra ekspert
Jason Alderwick, en ekspert i søkrig fra Londons Internationale Institut for Strategiske Studier, kritiserer kommandosoldaterne for ikke at have ageret tilstrækkeligt effektivt.

»Succes begynder med planlægning og med godt efterretningsarbejde, og de har jo bordet den slags skibe før. Denne gang gik de ikke ind hårdt nok, hurtigt nok og i tilstrækkeligt stort antal til at tilkæmpe sig dominerende kontrol over skibet«, siger Jason Alderwick til Reuters.

Brugte paintball
Nogle af soldaterne brugte paintballrifler - ikke-dødelige våben - beregnet til at såre modstanderne og slå dem tilbage, eventuelt også markere de enkelte modstandere med henblik på senere arrestation.

Men de var ifølge Reuters ikke til megen nytte, eftersom flere af aktivisterne beskyttede sig med skudsikre veste og gasmasker.

Det kom ikke på tale at afbryde aktionen, men flere af kommandosoldaterne valgte at springe overbord.

Sårede israelere

Ifølge Israel blev syv soldater såret. En af dem efter at aktivister havde kastet ham over en ræling. To andre blev tilsyneladende såret af skudsår - formentlig affyret fra våben, som aktivisterne havde vristet fra dem.

Nogle eksperter rejste spørgsmålet om, hvorvidt en decideret politi-specialenhed kunne have klaret aktionen med mindre blodsudgydelse.

Men det blev afvist af en israelsk militær talsmand. Han sagde, at kun marinesoldater kan klare opgaven i et oprørt Middelhav.

En opgave, der bevidst blev lagt i mørke for at overraske aktivisterne og forhindre tilstedeværende reportere i at tage spektakulære billeder af aktionen.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden